Pečení bez mouky... Čokoládovo-fazolový chlebíček

Víte, co nemám ráda? Ne burákové máslo to fakt není, ani řepa, ořechy, zázvor a kupodivu ani avokádo. Ale... Když se někdo přehnaně chlubí. Když čtu nebo poslouchám, jak někdo o sobě říká, jak umí skvěle vařit, jak se mu tímto pokrmem opět potvrdilo jeho kuchařské umění, jak se plácá po zádech, jak vymyslel skvělý recept, skvělou kombinaci chutí, jak je úžasný, báječný prostě nej. 

Pořád ve mně totiž dříme představa, že by měl člověk být skromný. I když nás spíš doba učí být sebevědomý, umět se prodat, prodat své přednosti, ale já tak nějak asi kašlu na dobu, je mi mnohem sympatičtější a bližší skromnost než tendence k přeceňování, i když tak nemusím působit. Asi ale nikdy neřeknu, že jsem paní kuchařka. Protože mám prostě pocit, že je tolik pokrmů, tolik surovin, tolik technik, které neovládám, které neznám nebo i ovládám, znám, ale vždy budu nespokojená a budu vědět, že to jde líp, že je tu další prostor k zdokonalování. Ani netušíte, jak bych chtěla všechno znát, umět, ochutnat, vyzkoušet... A čím víc toho člověk poznává, tím má přirozeně pocit, že toho poznat víc a víc. A proč to všechno říkám? Protože budu pět ódy na tento chlebíček, který byl na Instagramu považován za temnou hmotu, ts taková urážka :-) Doslova si zahraji na Horsta se slušivou náušničkou. Ale můžu si to dovolit, není to totiž můj recept, díky Josephine, takže to vlastně neplatí :-)




Ou, kde začít? Je neuvěřitelně čokoládový, i když jsou v něm pouhé dva štráfky čokolády, stejně Vám přijde, že tam musí být minimálně jedna tabulka, a tak vláčný a vzdušný, že si jen stěží představíte. Doslova se Vám bude rozplývat na jazyku. Vůbec Vás nenapadne, že neobsahuje špetku mouky a tentokrát ani ořechů, které ji často suplují. Věřte, že budete chtít sníst celý chlebíček sami, nehledě na blížící se plavkovou sezónu. Říkám to na rovinu, kdo nevyzkouší, prohloupí a nikdy nebude vědět, o co přichází. Po dlouhé době jde o recept s vejci. Ale jednou za uherský rok nám babička přiveze domácí, tedy bio, i když oficiálně nebio a těm já plně důvěřuji, tak směle do toho...  :-)



Čokoládovo-fazolový chlebíček

Inspirace: http://atastylovestory.com


  • 100 g červených fazolí v suchém stavu
  • 3 celá vejce
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • šťáva z půl pomeranče
  • 40 g kvalitní hořké čokolády*
  • 3 lžíce kakaového prášku
  • 1 lžička mleté kávy
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli



* já měla pomerančovou 70,% Lindtku, ta se do tohoto receptu vyloženě hodila

Fazole jsem si předem dala přes noc máčet, poté jsem slila vodu, napustila čerstvou a uvařila doměkka. Fazole jsem slila a rozmixovala s vejci, sirupem, cukrem, pomerančovou šťávou, kakaovým práškem, kávou, práškem do pečiva a špetkou soli. Vzniklé poměrně tekuté těsto jsem přelila do silikonové chlebíčkové formy, posypala na malé kousky nalámanou čokoládou a dala péct do předehřáté trouby na 180 stupňů asi na 30 minut.




51 komentářů:

  1. Tak ten bych si dala, jen ho vidím. ♥
    Vskutku se ti povedl. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Vyzerá super, nadýchaný a podľa fotky by som neverila že tam nie je múka... určite vyskúšam :)

    OdpovědětVymazat
  3. Za temnoou hmotu se chlebíčku omlouvám!
    Tipovala jsem ho podle IG fotky spíš na nějaký druh vykutáleného hummusu (:

    OdpovědětVymazat
  4. Cim dal casteji koketuju a myslenkou, ze uvarim vsechny tvoje recepty :-). A tohle prijde na radu hned, co dojime maminu babovku :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak tenhle na 100% vyzkouším! Už jsem dělala fazolové brownies a to mi moc nejelo, tak doufám, že tohle bude lepší :) Věřím tvým slovům chvály :)

    OdpovědětVymazat
  6. Mňam!! Ten vyzkouším! Sice s tím budu mít trošku v leangains problém, ale vypadá fakt úžasně a čokoládové já ráda!! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Hmm, tak ten vypadá hodně dobře, myslím, že o víkendu má své místo v menu :)

    OdpovědětVymazat
  8. Přehnanou sebedůvěru taky nesnáším, vidím to kolem sebe pořád. Já sama sebe nedokážu pochválit ani v duchu :D :)
    Chlebíček vypadá báječně :) Z fazolí chci péct už hrozně dlouho, ale zatím jsem k tomu ještě neměla příležitost :(

    OdpovědětVymazat
  9. má krásnou strukturu a vůbec bych nepoznala, že je z fazolí. vypadá opravdu chutně a povedeně. ostatně to všechno tady u tebe :)

    OdpovědětVymazat
  10. Vypada bozsky:-) jakou mletou kavu mam pouzit? Normalne instantni, nebo mleta zrna ? :-) dekuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jak je libo... já sáhla po namleté do moka express

      Vymazat
  11. vypada to uzasne:-) , myslis ze bych mohla červene fazole nahradit bílými? :-)

    OdpovědětVymazat
  12. už mám za sebou fazolové brownies, které mám moc ráda a poslední dobou nejvíc experimentuji co se týče chlebíčků (banánový, kokosový a nebo z červené řepy, který je zatím mým největším favoritem). Takže se určitě brzo vrhnu i na tenhle:)

    OdpovědětVymazat
  13. Před chvilkou jsem chlebíček vytáhla z trouby, vypadá luxusně. Jenže kousíček jsem ochutnala a zdá se mi málo sladký, tak jsem mrkla na originál a tam je cukru podstatně více. Takže můj dotaz zní - nemáte u množství cukru chybičku? Ještě budeme testovat za chvíli, až úplně vychládne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemám, sladím málo. Tím, jak jím zdravě, nemám chuťové buňky pokřivené, proto ostatním může přijít moje pečení málo sladké

      Vymazat
    2. Tak opravuji názor po ochutnání dvou kousků - skvělé a kupodivu se to zdálo i sladké. My doma zase nesolíme a cukr ubírám všude, ale asi ne tak razantně. A příště osladím zase jen tak málo. Děkuji za skvělý recept!

      Vymazat
  14. Právě jsem ho vytáhla z trouby a už se nemůžu dočkat, až vychladne, protože nádherně voní! Děkuji za skvělý tip, jak využít javorový sirup, který se mi doma už nějakou dobu válel bez užitku. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky bych chtěla takové problémy s javorovým sirupem :-D

      Vymazat
  15. Hmm, mňam, tak ten musím vyzkoušet! Už delší dobu mám chuť na něco bezlepkového, čokoládového, ale přitom zdravého ... a tahle dobrota to splňuje ve všech bodech! Já tě Lucie prostě miluju!

    OdpovědětVymazat
  16. Daly by se použít i konzervované fazole, stejně jako u fazolového brownies? L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dovolím si odpovědět, pekla jsem včera a použila fazole z konzervy, akorát jsem je pořádně propláchla - dala jsem asi 300 g vařených.

      Vymazat
    2. já jsem proti konzervám, ale proti gustu...

      Vymazat
  17. Upečeno a už se těším na zítřejší snídani :) kousek jsem už ochutnala po upečení ,mnam :-) a ještě skvělé bylo ,že je raz dva udělaný :-)

    OdpovědětVymazat
  18. Myslite, ze by bylo mozne upect i v klasicke forme na babovku?? Kolik je testa? Dekuji za odpoved.. Vas blog sleduju a je naprosto uzasny!! Receptu uz mam odzkouseno hodne a vzdycky se setkaji s uspechem ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vcera jsem pekla v male babovkove forme a bylo to akorat, spis mene testa. Takze na velkou formu je ho rozhodne malo. Jinak chutove dobry, testo vybehlo krasne, je velmi vlacne az mokre, ale ze neni z mouky samozrejme poznat je :-)

      Vymazat
    2. Těsta je málo na klasickou bábovku, zdvojnásobila bych dávku.

      Vymazat
  19. Tak ten mě zaujal už na první pohled, myslím, že díky němu ty fazole konečně vyzkouším! :-)

    OdpovědětVymazat
  20. Upečeno a je to moc dobré, děkuji velmi za super recept. Alena

    OdpovědětVymazat
  21. Tak jsem ho upekla, rozdala do rodiny a nejvetsi pocta byla od pritelovo babicky..takze super!! My si ho dali ke kave s domaci slehackou a prožili gastronomicky orgasmus..

    OdpovědětVymazat
  22. Zrovna se peče v troubě a už ta vůně po domě je neskutečná. Jestli bude i stejně chutnat, je to pecka. Moc povedený recept :)

    OdpovědětVymazat
  23. Tak tohle je neuvěřitelně luxusní záležitost! Dneska jsem upekla, aby byla na zítra a pozítří na cestu snídaně, dneska jsem ochutnala jen kousek a musím se držet, abych se do celého chlebíčku nepustila.. Je dokonalý, moc děkuju za úžasný recept :)

    OdpovědětVymazat
  24. Perfektní recept, tohle jsem přesně hledala, brownies bez mouky a už jenom název mi říkal, že to bude stát za to. Chtěla jsem se zeptat, zda by bylo možné použít fazole Adzuki, mám doma už dlouho a moc nápadů s něma nemám.

    OdpovědětVymazat
  25. Musím potvrdit, že to je luxusní dezert. Měla jsem namočené bílé fazole (jaksi mi ujela ruka), takže jsem to zkusila z nich a je to prudce jedlé :-) Díky za super recept, určitě vyzkouším i jiné :-) Jana

    OdpovědětVymazat
  26. Zrovna péči..už se mi sbíhají sliny ;)

    OdpovědětVymazat
  27. Škoda, že jsem na tento recept natrefila až teď v neděli večer. Příští víkend se na něj musím vrhnout, vypadá to luxusně :)

    OdpovědětVymazat
  28. Zdravím, včera jsem vyzkoušela, neměla jsem červené fazole, ale jen bílé, což asi není ten problém. Chuťově je chlebíček dobrý, jen hodně nízký... Vy ho máte vyšší, asi i trochu nadýchynější... Může to být tím, že jsem použila takové ty malé bílé fazolky? Ale 100g ať už jakýchkoli fazolí je pořád 100g ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možností je spousta, barva fazolí ani velikost opravdu nehraje roli, spíš bych to přisuzovala kypřícímu prášku, čerstvosti a kvalitě vajec či výkonnosti trouby...

      Vymazat
  29. Vejce byla čerstvá domácí, PRDOPEČ pravda kupovaný, měla jsem sice doma vinný kámen, ale nevěděla bych, kolik ho tam přesně dát, proto jsem dala raději kupovaný. Příště zkusím péct na malinko vyšší teplotu :-) Moc děkuji za odpověď!

    OdpovědětVymazat
  30. Lucie, prosím o radu, kolik může odpovídat množství uvařených fazolí 100 g v suchém stavu ? Ráda bych zkusila tento recept, vařila jsem fazole na guláš a zbyly, ale nemám odhad. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je to zhruba jedna plechovka = cca 300 g

      Vymazat
    2. Díky moc za rychlou odpověď, zítra peču :-)

      Vymazat
    3. Lucie, chlebíček se povedl a je to mňamka, těžko uvěřitelné, že je z fazolí. Určitě bude patřit do mých stálých receptů :-)

      Vymazat
    4. tak to jsem moc ráda, děkuji za referenci :-)

      Vymazat
  31. Jo a mohu nahradit kakaový prášek karobem, používám ho raději. Už je to všechno 🙂Díky moc.

    OdpovědětVymazat
  32. Dobrý den,

    chtěla bych Vám poděkovat za Vaše recepty. Jsou pro mě velice inspirativní. Díky Vám jsem se naučila vařit lépe, zdravěji a vlastně i jednodušeji. Repcepty, které uvařím/upeču, hledám nyní z převážné většiny právě u Vás.
    I tento chlebík ve mně mění zaběhlé vnímání, že se peče jedině s moukou, olejem atd.
    Ještě jednou děkuji a těším se na další recepty.
    Přeji hodně zdaru, Renata

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)