Slaný francouzský toust

To, že jsem někdy psala, že mě francouzský tousty netankují, můj drahý jistě promine. Beru zpět, úplně na to zapomeňte. Berou a jak. A víte proč? Slaná verze je boží! Je to pro mě taková vznešeně pojatá retro záležitost. Děsně mi  připomínají chleba ve vajíčku, který jsme jako dětska jedly pořád. Nic nóbl, ale my to milovaly. A nejlepší dělala babička. 




Dnes je dělám já a vegansky. Je to vlastně taková z nouze ctnost, zbytek staršího domácího kváskového chleba, zbytek pesta od jáhelného risotta... ale taková dobrota, která není o nic horší, než kdejaký sofistikovaný recept. A to nejhlavnější, zužitkujete suroviny, které by pravděpodobně už uplatnění nenašly a putovaly by do koše, v lepším případě za králíčky :-) 








Slaný francouzský toust

(1 porce)




  • 2 plátky chleba (já použila tento)
  • cca 100 ml rostlinného mléka 
  • 1 lžička chia semínek
  • 2 lžičky pesta (třeba tohle)






Chleba jsem si nakrájela na tenké plátky a ještě překrojila, aby mi vznikly trojúhelníčky, vypadají hezky :-). V širší misce, do které se mi vlezl chleba, jsem prošlehala mléko s chia semínky, pestem a nechala odležet, aby semínka nabobtnala. Pečivo jsem ve směsi důkladně namočila. Na suché pánvi či kapce olivového oleje jsem opékala z obou stran. Poté můžete ještě na chvilku dát zapéct do trouby, ale není to nutné. Před podáváním jsem ještě doplnila lžičkou pesta, toho není nikdy dost :-).





3 komentářů:

  1. No vypadá to báječně!
    I když jsem spíš na sladké, takovým toustem bys mě uchlácholila. :))

    OdpovědětVymazat
  2. No tak to je báječný nápad !!!! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)