Avokádová zmrzlina

S tím, jak neuvěřitelnou rychlostí plyne čas a léto se opět nezadržitelně blíží, se mi až podezřele často na mysl loudí hesla jako "zmrzlina, nanuk, osvěžení, mrazák, jdi do mrazáku...". Zmrzlina zkrátka k létu patří, co si budeme povídat. Ale není zmrzka, jako zmrzka, tady asi taky není o čem debatovat. Kdo se krapet zajímá, co do sebe hází, asi už pochopil, že kvalitního ledového osvěžení je na našich pultech jak šafránu. A nakonec bude stejně odkázán na domácí výrobu. Světe div se, nejde o žádnou alchymii, není potřeba ani zmrzlinovač, abyste se mohli doma osvěžit. 




Dnes to nebude o té nejjednodušší z nejjednodušších, banánové, i když si ji pravidelně dopřávám, někdy vylepšenou kakaovým práškem, kakaovými boby, chai kořením, datlemi, burákovým máslem atd. Protentokrát něco krapet více sofistikovanějšího, ale nebojte, nic co byste nezvládli a zároveň z dostupných surovin. Avokádová zmrzlina, kde tvoří základ kešu ořechy, sekunduje jim máta, která si skvěle rozumí s hořkou čokoládou. Je třeba něco dodávat?




Avokádová zmrzlina




  • 1 hrnek kešu ořechů (150 g)
  • 1 hrnek filtrované vody
  • 1/2 avokáda
  • hrst máty
  • 2 - 3 lžíce sirupu agáve, rýžový, javorový atd.
  • hrst hoblinek hořké čokolády






Kešu ořechy jsem si zalila vodou a nechala přes noc máčet. Následující den jsem vodu slila, zalila čerstvou filtrovanou a spolu s avokádem, mátou a sirupem rozmixovala v hladký krém. Volitelně můžete přimíchat na závěr hořkou čokoládu. Pak už jsem jen zmrzlinu přendala do nádoby vhodné do mrazáku a dala k ledu. Zhruba v hodinových intervalech jsem vždy zmrzlinu promíchala, asi 3x. Před podáváním jsem ji nechala asi půl hodiny povolit, rozdělila do mističek a ozdobila mátou a hoblinkami hořké čokolády.




16 komentářů:

  1. Tak to je super, to bych chtěla moc ochutnat :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam, musí být skvělá! Moc pěkné fotky :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já celou dobu místo čokoláda četla čočka :D už jsem si říkala, že je to nějaký divný :D ale vypadá moc dobře! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no já se sice zvláštních kombinací nebojím, ale na čočku do zmrzliny jsem krátká :-)

      Vymazat
  4. To zní hodně zajímavě, já jsem strašná konzerva a takové netradiční kombinace jsem ještě nezkoušela, dokonce ani avokádo na sladko jsem ještě neměla.....no ale když koukám na ty fotky, je nejvyšší čas to napravit :)

    Jinak jsem ale už od dětství věrná Míšovi (a zdá se mi, že je rok od roku menší....nebo je to tím že já jsem větší?:D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Avokádo nasladko je super, třeba i do smoothie nebo jako "pudink", s kakaovým práškem skoro jak termix, fakt :-)

      Vymazat
    2. Můžu potvrdit, že s kakaem je to vážně bomba. Na slano mi avokádo nejede, ale v kombinaci s čokoládou či kokosem bych pro něj vraždila :)

      Vymazat
  5. A teď ještě jeden recept na to, jak se dělá ta nejjednodušší banánová! Klidně do komentáře, když je tak jednoduchá :-D. Jinak avokádo miluju, tak ji zkusím!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zmrazit banán a potom rozmixovat, toť vše. V podstatě je to tento recept http://delicious-blog-lucie.blogspot.cz/2012/06/elvisova-zmrzlina.html. A není ani potřeba přidávat mléko...

      Vymazat
  6. kdyz vsude mozne vidim ty krasne domaci zmrzky, tak mam taky chut se do nich pustit, ale.. doma to proste neni ono, vzdycky jsou tam ty ledove krystalky a to mi v chuti zavazi! mas typ, co proti nim? nebo to vegan zmrzliny nedelaji? Market

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě proto se zmrzlina v průběhu mražení promíchává, to by mělo zatočit s krystalky.

      Vymazat
  7. mňaaaaaaaam dobrůtka <3

    roo.rachel.1987@gmail.com
    http://rachel-roo.blogspot.cz/2014/04/velka-knizko-placickova-soutez.html

    OdpovědětVymazat
  8. nemáš snad jediný recept, který by mě nezaujal:) a co se týče zmrzlin, tak není nic lepšího, než ty domácí.. ačkoliv občas nemají takovou jemnou konzistenci(přisuzuji to hlavně tomu, že nevlastním zmrzlinovač, takže jsem odsouzena k promíchávání po každých dvaceti minutách), což ale vykompenzuje jejich chuť:)

    OdpovědětVymazat
  9. Lucie, často vidím, že používáš filtrovanou vodu, jsem v tomto absolutně nedotčená - co to, jak to, čím to? To máš nějaký filtr na kohoutku nebo přes co filtruješ vodu?

    OdpovědětVymazat
  10. Mňam, kombinace surovin vypadá zajímavě, zaujala mě hlavně ta máta :) Určitě vyzkouším! Vždycky používám banán, tak by to mohla bát příjemná obměna.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)