Hot cross buns

Velikonoce mě nechávají bohužel chladnou, hot cross buns ne. Chci je upéct, co jsem se začala, více než je zdrávo, zajímat o kuchyni. Ale zase nejsem takový blázen, abych je pekla někdy jindy než o Velikonocích, to mi jakási zásada dodržovat tradice nedovolí. A proto se letos na Velký pátek, kdy se mají péct, konečně v troubě rozvoněly tyto roztomilé, kořeněné bochánky :-) 





Tradiční britské křížové bochánky byly jediným pokrmem, který se mohl konzumovat během půstu. Váže se k nim spousta pověr. Třeba by se jeden bochánek měl nechat do dalšího roku, aby přinesl štěstí nebo podat nemocnému, aby jej uzdravil. Rozdělit se o něj a utužit přátelství, měl by chránit před požárem... ale více Vám poví třeba Wikipedie.


Jsou výborné, příliš jsem jim nedávala, ale předčily moje očekávání. Jsou opravdu hodně kořeněné, takové hutnější, což je přirozené díky celozrnné mouce a vločkám, ale zároveň šťavnaté díky sušenému ovoci. Po upečení by se měly navíc potírat cukrovou glazurou, ale tento krok jsem vynechala, i tak byly moc dobré. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé první den, asi jako každé kynuté pečivo. Proto jich udělejte přiměřené množství, abyste ještě týden nejedly gumové bochánky. Každopádně rozpečené jsou taky vynikající. Nebo si jednoduše část, kterou hned nesníte, zamrazte. Tradičně se konzumují s pořádnou vrstvou klasického másla případně džemu. 




Hot cross buns (6 ks)

Inspirace: http://jessicacox.com.au

Kvásek
  • 70 ml vody
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 1 lžička rýžového sirupu
Bulky
  • 200 g ovesné mouky
  • 50 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky hřebíčku
  • 1 lžička koření 5 vůní
  • špetka soli
  • 80 g nesířeného sušeného ovoce 
  • 25 g rozpuštěného kokosového oleje
  • 2 lžíce rýžového sirupu
  • 2 lžíce melasy
Na kříže
  • 2 lžičky pohankové mouky
  • 1 lžíce vody
  • 1 lžička rýžového sirupu

Na kvásek jsem si rozmíchala v horké vodě, ale ne vařící, sušené droždí s rýžovým sirupem a odložila na teplé místo.

Mezitím jsem si ve velké míse promíchala pomleté ovesné vločky se špaldovou moukou, skořicí, hřebíčkem, kořením 5 vůní, solí a sušeným ovocem (švestky + rozinky). V hrníčku jsem si rozpustila kokosový olej, promíchala jej s melasou, sirupem a vlila k sypké směsi spolu s kváskem. Vypracovala jsem v tužší těsto, které jsem rozdělila na 6 bochánků a jako klasické Honzovy buchty vyskládala do pekáče, přikryla čistou utěrkou a nechala kynout na teplém místě asi 2 hodiny. 

Na kříže jsem si jednoduše smíchala mouku s vodou, sirupem a pomocí malé lžičky jsem na bulky nanesla směs do tvaru křížku. Dala jsem péct do roztopené trouby asi na 180 stupňů na 35 - 40 minut.





2 komentářů:

  1. vypadají krásně :) kdybych nebyla tak líná :D

    OdpovědětSmazat
  2. Hot cross buns mám moc ráda, kupuju si je pokaždé v Marks and Spencer, když jsem v Praze, je to asi moje nejoblíbenější pečivo ze všech :)
    Ale doma se mi nikdy tak dobré nepovedly (možná nejsou tak vláčné jako ty kupované, protože v nich není milion konzervantů :D), nebyly až tak měkké a vláčné jako z obchodu....

    OdpovědětSmazat

Děkuji za komentář :-)