Krémové risotto s medvědím česnekem a hráškem

Minulý týden jsem letos teprve podruhé zavítala na trhy. Jen těžko jde odolat té úžasné atmosféře. Dokonce i ta spousta lidí mi nevadí, která mě běžně irituje a prchám. Kde jsou ty časy, kdy jsem se vyžívala v nakupování... A víte proč mě ty trhy tak baví? Protože jsou všichni milí, v klidu se prochází, pomalu vybírají každou surovinu. Ne jak v marketu všichni uhnaní, rychle ulovit večeři a domů. Možná Vám to bude připadat jako věčně přetřásané klišé, ale tohle není jen nákup, svým způsobem to beru jako zážitek, kde se lidé na sebe usmívají, prohodí pár slov a mají k sobě tak nějak blíž, protože mají stejný cíl. A není to jen vysněná iluze, ti lidé se fakt usmívají...




Takže jsem při té příležitosti ulovila svazek medvědího česneku. Aspoň jeden pokrm v roce si tahle lahůdka zaslouží. Loni to byla klasika všech klasik, pesto. Letos jsem chtěla zkusit něco krapet originálnějšího, proto risotto. Nešlo o klasické italské risotto z bílé kulatozrnné rýže, třeba Arborio, ale pro naše tělo přínosnější natural verze. Ne obligátní parmazán, ale kešu krém, který dokáže vykouzlit taky krásně krémovou konzistenci. Vůbec neváhejte...






Krémové risotto s medvědím česnekem a hráškem

Inspirace: http://cleanwellness.ca

Kešu krém

  • 50 g kešu ořechů
  • cca 1/4 hrnku vody
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • pár kapek citrónové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř

Risotto

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 střední cibule
  • 1 hrnek kulatozrnné rýže natural
  • 100 g mladého hrášku
  • svazek medvědího česneku


Na kešu krém jsem si pár hodin předem namočila ořechy. Následně jsem si slila vodu, zalila čerstvou, nejlépe filtrovanou a rozmixovala spolu s droždím, citrónovou šťávou, česnekem, olivovým olejem, solí a pepřem. 

Na risotto jsem si doměkka uvařila rýži. Na lžíci olivového oleje orestovala na malé kousíčky nakrájenou cibuli. Přisypala rýži, hrášek, medvědí česnek a krátce promíchala. Na závěr jsem promíchala s kešu krémem, krátce prohřála, rozdělila na talíře a podávala.

Můžete zvolit i klasickou cestu s vývarem, ale pak se konzistence risotta blíží už spíš kašičce kvůli množství tekutin (vývar + kešu krém).





9 komentářů:

  1. Ahoj, zajimalo by me, jestli se nebojis nedostatku bilkovin ve sve strave(samozrejme nevim, co vsechno jis a nejis). Ja jsem nejak samovolne prestala jist maso, protoze na nej nemam chut, ani na mliko, jogurt, sem tam si dam z nutnosti nejaky syr, cottage a nebo vajicka, ale nic jineho..... Tofu a podobny veci mi moc nejedou :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc jsem nepochopila smysl dotazu.... ne strach opravdu nemám, protože přijímám bílkoviny v jiné podobě (konopný protein, konopná semínka, rostlinná mléka, ořechy, semena, luštěniny) navíc nevzdala jsem se masa nadobrno, jednou týdně se u mě objeví. Jenže to jsou bohužel ta dogmata, že jakmile nemám denně porci masa a mléčného produktu, musím mít nedostatek bílkovin... ale každý podle svého :-)

      Vymazat
  2. medvedi cesnak papame u nas doma cely tyzden, ale v salatoch...:) sama som dosť lava na varenie ale tvoj blog vyzera zaujimavo tak snad sa konecne nieco priučim ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Jak velký je svazek medvědího česneku? Nám roste zadara za barákem a všude kolem, takže když vidím v receptech - dejte půlku svazku, nějak netuším...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. prostě kytička do ruky... všechno nejde odměřovat na gramy...

      Vymazat
    2. Nedá, ale taky je třeba mít z čeho vycházet. :-). Třeba já fakt v životě svazek medvědího česneku neviděla a kytička do ruky je pro mě vágní pojem. :-)

      Vymazat
    3. A tohle je zrovna případ, kdy je fakt jedno jestli se použije 10 lístků česneku nebo 15, navíc si myslím, že i v případě prodávaného medvědího česneku bude hmotnost rozdílná, proto bych neřešila "blbosti".

      Vymazat
  4. Úplne s tebou súhlasím, tiež zbožňujem tú atmosféru trhov a neskutočne si to tam vždy užívam- ľudia sú akýsi milší, ochotnejší, usmievajú sa - a to sa už často nestáva ( a vždy na jar sa neviem dočkať, kedy sa tam už po zime konečne dostanem ) :). Rizoto vyzerá skvelo, určite vyskúšam :)

    OdpovědětVymazat
  5. Výborné. :) S risottem jsem měla problém, to naše české mi nejede, tak dělám to italské. A už delší dobu jsem uvažovala, že ho musím zkusit z celozrnné rýže, ale jak docílit té správné konzistence?! A ty jsi to vyřešila za mne, takže děkuji. :) Je výborné, kombinovala jsem medvědí česnek (ten mám vlastní z lesa) se špenátem a jarní cibulkou a super. Jsi velká inspirace...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)