Banánovo-arašídový tvarožník

Asi pro Vás nebude problém najít v okolí závisláka na burákovém másle. Já sama nemusím chodit daleko, ehm i teď bych si dala. A právě pro takového závisláka je jako stvořený tento dort. Věřím, že jím danou osobu neurazíte a se vší hrdostí poslouží k oslavě narozenin nebo v neděli potěší maminku k svátku.





Kombinace banánu s burákovým máslem je nebezpečně dobrá a nebezpečně návyková. K tomu kokosový olej, zkaramelizované arašídy... Nemusím Vás snad ani přesvědčovat úžasné chuti tohoto tvarožníku. Ten prostě musíte zkusit...




Banánovo-arašídový tvarožník

(dortová forma 22 cm)


Krusta

  • 180 g mletých ovesných vloček
  • 70 g kokosového oleje

Náplň

  • 2 velké banány
  • 3 žloutky
  • 4 lžíce i více sirupu (agáve, javorový atd.)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 vrchovatá lžíce burákového másla
  • 750 g měkkého tvarohu

Ozdoba

  • 100 g buráků
  • 1 lžíce sirupu


Na krustu jsem si nejprve pomlela ovesné vločky. Ty jsem zalila roztopeným kokosovým olejem a zpracovala v mírně drobivější těsto, kterým jsem vyložila dortovou formu, pořádně uplácala a dala předpéct asi na 10 minut na 180 stupňů. 

Mezitím jsem vidličkou rozmačkala banány, prošlehala se žloutky, sirupem, extraktem, burákovým máslem a nakonec i s tvarohem. Vzniklou tvarohovou hmotu jsem nalila na předpečenou krustu a dala dále péct asi na 40 minut. 

Na ozdobení jsem si krátce opražila arašídy, zalila je lžící sirupu, promíchala a odstavila z plotny a ozdobila upečený tvarožník. Po vychladnutí jsem dala ztuhnout do lednice na pár hodin a podávala.




23 komentářů:

  1. V pondělí jsem se do Atlasu opět nedostala, i když jsem to měla v plánu, bohužel...tak snad příště :) Mrzí mě, že jsem si nechala ujít takovou dobrotu (o vztahu já+burákové máslo ani nic psát nemusím:D) a budu si to muset s radostí upéct.
    Moje maminka bohužel vůbec nechápe, co na tom máslíčku vidím, takže by mi neprošlo jí ho k svátku mazaně upéct a pak ujídat :D Takže pro mamku se bude péct zítra něco, co ocení víc, a pro Markétku se bude péct jindy (nebo že by rovnou, když už bude zapnutá trouba? v rámci úspor samozřejmě:D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marky asi bude i na té akci, tak ti snad aspoň jeden uchráním :-)

      Vymazat
  2. Nádhera! http://data2.whicdn.com/images/68932789/thumb.jpg

    OdpovědětVymazat
  3. Koukala jsem na něj uz kdyz jsi odkazovala na Atlas a DOUFALA ze recept poskytnes!! :)
    Markétka mi vnukla skvělý nápad, zítra je přece den matek, to se asi inspiruji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já si pak říkala, že by byla škoda, kdyby jste si jej aspoň doma nemohli udělat, když se každý nedostane do kavárny...

      Vymazat
  4. Mňam, tak ten je nádhernej :)) Chci ho zkusit hned :D

    OdpovědětVymazat
  5. Překvapilo mě, že na celou náplň postačí jen jedna vrchovatá lžíce PB...o to větší důvod ho vyzkoušet!

    OdpovědětVymazat
  6. Vyzerá nádherne! Keby mamine arašidové maslo chutilo, určite by som neváhala a tento koláč jej nejako 'spáchala' ku dňu matiek, no kedže ona ho moc nemusí, už som si u teba jeden recept vybrala a ten jej upečiem. Máš moc pekný blog a tie recepty a tie fotky k nim ♥

    OdpovědětVymazat
  7. Tak to vypadá luxusně!:)
    Můžu se zeptat co jsi to měla dneska k snídani, jak jsi to dávala na instagram?:) Vypadá to taky moc krásně:3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. domácí sušenky a fresh

      Vymazat
    2. A máš tu na ty sušenky někde receptík? Vypadají fakt lákavě!

      Vymazat
    3. Od toho slouží seznam receptů... recept teprve pravděpodobně bude.

      Vymazat
  8. Vypadá fantasticky a jak píšeš, kombinace takových surovin je báječná.

    OdpovědětVymazat
  9. Už když jsem četla suroviny, sbíhaly se mi sliny, vypadá naprosto nádherně :))

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj, šlo by krustu nějak nahradit, abych nemusela použít ovesné vločky (nebo jakékoliv jiné obiloviny). Třeba nějakou ořechovou moukou?
    Dort vypadá krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. davam napul rozmixovane orechy a vlocky, spojuji melasou.. takze myslim, ze by sly i jen samotne orechy

      Vymazat
  11. Bože, tak mé modlitby byly vyslyšeny. Buráááákovééé máslo v akci a s banánem?! Není lepší kombinace na zemi! Děkuji, děkuji, děkuji...Jsi naší inspirací:-)

    OdpovědětVymazat
  12. Super. Ale TVAROŽNÍK je úplně nejhorší název, vlastně uplně nejhorší slovo na světě :D za to ty ale nemůžeš :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. úplně nejhorší je pro mě, když někdo nazývá koláč z tvarohu cheesecakem... nazývejme věci pravými jmény :-)

      Vymazat
  13. Odzkoušeno s úpravami. Krusta ze slunečnicových semínek a trochy rýžové mouky se k tomu dobře hodí. Taky jsem to udělala méně sladké - jen jeden banán a polovina agáve, pro mou chuť dostačující. Výsledek - výborný! Díky, Lucie.

    OdpovědětVymazat
  14. Dá se něčím nahradit kokosový olej? Děkuju Anet

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. teoreticky klasickým máslem, ale za mě rozhodně kokosový olej!

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)