Asi pro Vás nebude problém najít v okolí závisláka na burákovém másle. Já sama nemusím chodit daleko, ehm i teď bych si dala. A právě pro takového závisláka je jako stvořený tento dort. Věřím, že jím danou osobu neurazíte a se vší hrdostí poslouží k oslavě narozenin nebo v neděli potěší maminku k svátku.
Kombinace banánu s burákovým máslem je nebezpečně dobrá a nebezpečně návyková. K tomu kokosový olej, zkaramelizované arašídy... Nemusím Vás snad ani přesvědčovat úžasné chuti tohoto tvarožníku. Ten prostě musíte zkusit...
Banánovo-arašídový tvarožník
(dortová forma 22 cm)
Krusta
- 180 g mletých ovesných vloček
- 70 g kokosového oleje
Náplň
- 2 velké banány
- 3 žloutky
- 4 lžíce i více sirupu (agáve, javorový atd.)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 vrchovatá lžíce burákového másla
- 750 g měkkého tvarohu
Ozdoba
- 100 g buráků
- 1 lžíce sirupu
Na krustu jsem si nejprve pomlela ovesné vločky. Ty jsem zalila roztopeným kokosovým olejem a zpracovala v mírně drobivější těsto, kterým jsem vyložila dortovou formu, pořádně uplácala a dala předpéct asi na 10 minut na 180 stupňů.
Mezitím jsem vidličkou rozmačkala banány, prošlehala se žloutky, sirupem, extraktem, burákovým máslem a nakonec i s tvarohem. Vzniklou tvarohovou hmotu jsem nalila na předpečenou krustu a dala dále péct asi na 40 minut.
Na ozdobení jsem si krátce opražila arašídy, zalila je lžící sirupu, promíchala a odstavila z plotny a ozdobila upečený tvarožník. Po vychladnutí jsem dala ztuhnout do lednice na pár hodin a podávala.
V pondělí jsem se do Atlasu opět nedostala, i když jsem to měla v plánu, bohužel...tak snad příště :) Mrzí mě, že jsem si nechala ujít takovou dobrotu (o vztahu já+burákové máslo ani nic psát nemusím:D) a budu si to muset s radostí upéct.
OdpovědětVymazatMoje maminka bohužel vůbec nechápe, co na tom máslíčku vidím, takže by mi neprošlo jí ho k svátku mazaně upéct a pak ujídat :D Takže pro mamku se bude péct zítra něco, co ocení víc, a pro Markétku se bude péct jindy (nebo že by rovnou, když už bude zapnutá trouba? v rámci úspor samozřejmě:D)
Marky asi bude i na té akci, tak ti snad aspoň jeden uchráním :-)
VymazatNádhera! http://data2.whicdn.com/images/68932789/thumb.jpg
OdpovědětVymazatKoukala jsem na něj uz kdyz jsi odkazovala na Atlas a DOUFALA ze recept poskytnes!! :)
OdpovědětVymazatMarkétka mi vnukla skvělý nápad, zítra je přece den matek, to se asi inspiruji :)
já si pak říkala, že by byla škoda, kdyby jste si jej aspoň doma nemohli udělat, když se každý nedostane do kavárny...
VymazatMňam, tak ten je nádhernej :)) Chci ho zkusit hned :D
OdpovědětVymazatPřekvapilo mě, že na celou náplň postačí jen jedna vrchovatá lžíce PB...o to větší důvod ho vyzkoušet!
OdpovědětVymazatVyzerá nádherne! Keby mamine arašidové maslo chutilo, určite by som neváhala a tento koláč jej nejako 'spáchala' ku dňu matiek, no kedže ona ho moc nemusí, už som si u teba jeden recept vybrala a ten jej upečiem. Máš moc pekný blog a tie recepty a tie fotky k nim ♥
OdpovědětVymazatTak to vypadá luxusně!:)
OdpovědětVymazatMůžu se zeptat co jsi to měla dneska k snídani, jak jsi to dávala na instagram?:) Vypadá to taky moc krásně:3
domácí sušenky a fresh
VymazatA máš tu na ty sušenky někde receptík? Vypadají fakt lákavě!
VymazatOd toho slouží seznam receptů... recept teprve pravděpodobně bude.
VymazatVypadá fantasticky a jak píšeš, kombinace takových surovin je báječná.
OdpovědětVymazatUž když jsem četla suroviny, sbíhaly se mi sliny, vypadá naprosto nádherně :))
OdpovědětVymazatoooooooo mnaaaaaam ♥♥♥♥
OdpovědětVymazatAhoj, šlo by krustu nějak nahradit, abych nemusela použít ovesné vločky (nebo jakékoliv jiné obiloviny). Třeba nějakou ořechovou moukou?
OdpovědětVymazatDort vypadá krásně!
davam napul rozmixovane orechy a vlocky, spojuji melasou.. takze myslim, ze by sly i jen samotne orechy
VymazatBože, tak mé modlitby byly vyslyšeny. Buráááákovééé máslo v akci a s banánem?! Není lepší kombinace na zemi! Děkuji, děkuji, děkuji...Jsi naší inspirací:-)
OdpovědětVymazatSuper. Ale TVAROŽNÍK je úplně nejhorší název, vlastně uplně nejhorší slovo na světě :D za to ty ale nemůžeš :D
OdpovědětVymazatúplně nejhorší je pro mě, když někdo nazývá koláč z tvarohu cheesecakem... nazývejme věci pravými jmény :-)
VymazatOdzkoušeno s úpravami. Krusta ze slunečnicových semínek a trochy rýžové mouky se k tomu dobře hodí. Taky jsem to udělala méně sladké - jen jeden banán a polovina agáve, pro mou chuť dostačující. Výsledek - výborný! Díky, Lucie.
OdpovědětVymazatDá se něčím nahradit kokosový olej? Děkuju Anet
OdpovědětVymazatteoreticky klasickým máslem, ale za mě rozhodně kokosový olej!
Vymazat