Pampeliškové mini quiche s vlašskými ořechy

Nemít tak obrovskou zahradu, pomalu bych řekla, že ani tu sekačku nepotřebujeme. Spotřebuji vše, s jistou dávkou nadsázky samozřejmě. A tak kromě kopřiv, sedmíkrásek, hluchavek sbírám o víkendu i pár pampelišek navíc k týdennímu přídělu pro želváka Nelinku. 




Vím, že mnozí mají strach z konzumace jen tak volně rostoucích rostlin. Jsou vůbec jedlé? A co když pes nebo jiné zvíře občůralo nebo prostě kdo ví, co.... Ano, 100% jistotu nemáte nikdy ani já ji nemám, bohužel. Ale to ani když kupuji hlávkový, ledový salát, špenát a vlastně jakoukoliv zeleninu či ovoce, takže... Pokud Vás ani tohle nepřesvědčilo a nedůvěra je pořád silnější než odvaha zkusit něco jiného, není nic jednoduššího než quiche vyrobit se špenátem či rukolou, fajn může být i medvědí česnek, pokud ještě seženete... Není přece nutné dělat něco na sílu, jen protože nějaká praštěná blogerka jí pampelišky a květy.... Každý má vlastní rozum :-)



Pampeliškové mini quiche s vlašskými ořechy (3 ks)

Krusta
Inspirace: http://www.coconutandberries.com

  • 50 g červené quinoi
  • 2 lžíce chia semínek + 6 lžic vody
  • 2 lžičky lahůdkového droždí
  • 1 lžička kokosového oleje

Náplň

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 jarní cibulky
  • 1 stroužek česneku
  • velká hrst menších pampelišek
  • 150 ml sójové smetany
  • sůl, pepř
  • špetka muškátového oříšku
  • hrst vlašských ořechů

Quinou jsem uvařila dle návodu na obalu. Chia semínka jsem promíchala s vodou a nechala odstát zhruba 15 minut. Poté jsem quinou promíchala se semínky, droždím a povoleným kokosovým olejem. Promíchala jsem v celistvou hmotu a vyplnila jí vymazané formičky. Dala jsem péct do předehřáté trouby asi na 15 minut.

Na náplň jsem na lžíci olivového oleje krátce restovala na drobné kousky nakrájenou jarní cibulku, na minutu jsem přidala na tenké plátky nakrájený česnek a následně důkladně omyté pampelišky, aby zavadly, zalila smetanou, dochutila solí, pepřem, muškátovým oříškem a odstavila. Přimíchala jsem ořechy a náplní pokladla rozpečenou krustu a dopekla asi dalších patnáct minut. 

Podávat můžete teplé i studené, ideálně s nějakým dobrým zeleninovým salátem.




5 komentářů:

  1. Toto je najlepší, najkrajší a najchutnejší blog, akurát som sa dnes vrátila z prechádzky s plnou taškou žihľavy a zajtra plánujem variť žihľavové - pohánkové galettes a keď do Erasmáčim a bude mi smutno za Fr, a hlavne budem mať konečne trúbu!!! tak si upečiem túto púpavovú quiche, vyzerá skvele!

    OdpovědětSmazat
  2. Tak to by mě nenapadlo :) I kdy nemám pórek dvakrát ráda, stejně to vypadá neuvěřitelně krásně a lákavě :)

    OdpovědětSmazat
  3. Vypadá to krásně, quinoi bych mohla jíst furt je vynikající:)!!

    OdpovědětSmazat
  4. já teda pórek zbožňuji, ale tady at se dívám jak se dívám moniko napsaný není ;-) Terez

    OdpovědětSmazat

Děkuji za komentář :-)