Fazolové koláčky

Čokoláda, milujeme ji snad pomalu každý. A co teprve horká, když se roztéká po talíři a navozuje slastné pocity, co je víc? Mám takový pocit, že bych se mohla pomalu vrhnout na reklamu... Ale prostě neváhejte a dopřejte si tyto zdánlivě ošklivé koláčky... Stačí ale do nich zajet vidličkou a dostanou Vás. Po prvním ochutnání vyčarují úsměv na rtech a ten blažený pocit, často spojovaný se sladkým. To není kec, zkrátka fakt. Navíc obsahují relativně slušné suroviny pro naše tělo. Takže žádné výčitky a máčet fazole...





Ano, zase fazole. Já vím, už to byl chlebíček, cookies, brownies... a teď zkrátka došlo i na koláčky. Má to být něco na způsob čokoládového fondántu. Tedy po zakrojení by měla vytéct čokoláda. Já jsem je na můj vkus pekla až příliš dlouho, sice byly uprostřed mazlavější, ale chci víc, chci čokoládovou lávu, proto příště určitě dobu pečení zkrátím. V receptu již uvádím snad správnou dobu pečení, ale i tak... Budu se opakovat, ale každá trouba je jiná, každá peče jinak, je jen na Vás, abyste se s ní oťukali. Proto se na mě prosím nezlobte, pokud mé pokyny nebudou zcela odpovídat potřebám Vaší trouby a výsledek nebude na jedničku s hvězdičkou.


Ke koláčkům se bude parádně hodit kopeček, ideálně, domácí zmrzliny či nějaké sezónní rozvařené ovoce, už ať jsou jahody... Klidně můžete doplnit i kešu krémem nebo obyčejným bílým jogurtem, ricottou, co máte rádi...



Fazolové koláčky (4 ks)

Inspirace: http://www.thehealthymaven.com

  • 100 g fazolí v suchém stavu
  • 1 lžíce chia semínek + 3 lžíce vody
  • 2 lžíce agávového sirupu
  • 3 lžíce jablečného pyré
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • 2 lžíce mletých mandlí
  • 1 lžička prášku bez fosfátů
  • špetka soli
  • špetka kajenského prášku
  • špetka skořice
  • 4 čtverečky hořké čokolády
  • kokosový olej na vymazání


Fazole jsem si dala přes noc namočit, následně jsem vodu slila, zalila čerstvou a uvařila doměkka. Chia semínka jsem si rozmíchala s vodou a odložila zhruba na 15 minut do lednice. Poté jsem rozmixovala fazole se sirupem, jablečným pyré, kakaovým práškem, mandlemi, práškem do pečiva, solí, pepřem, skořicí i chia semínky v hladkou hmotu. Tou jsem plnila kokosovým olejem vymazané mističky na suflé, vždy zhruba polovinou hmoty, na tu jsem pokladla čtvereček čokolády a doplnila zbytkem hmoty. Pekla jsem v předehřáté troubě asi 20 minut. Nechala chvíli odpočinout a vyklopila



10 komentářů:

  1. Jasný plán na nejbližší dny :)

    OdpovědětVymazat
  2. tak to je slast! Už jsem zkoušela dle tvého receptu Brownies,takže nepochybuju,že toto bude stejná BOMBA ...mňam. Mám už jasno na víkend:-) děkuji:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Já moc ráda tyhle čoko věci peču z fazolí. Dokonce mi pak chutnaj ještě víc jak s obyčejnou moukou :)

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadají moc krásně ,ale škoda ,že nejím fazole jinak bych už čapla vařečku a šla míchat. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jestli jde o chuť fazolí, ta tam není cítit...

      Vymazat
  5. Ten korpus je podobný čokoládovému dortu z Ethique, ale jestli ven vážně vyteče ta čokoldáda, tak to mně asi odvezou... Zkusím tam dát domácí čokoládu s víc kokosovým olejem a třeba to dobře dopadne.

    OdpovědětVymazat
  6. Mohu se zeptat jaké fazole používáte? Děkuji

    OdpovědětVymazat
  7. Opět díky za recept. Tvůj blog jsem objevila nedávno a už jsem vyzkoušela několik receptů (skvělých). Konečně jsem se rozhoupala zkusit některé suroviny, které mi ležely doma nevyužity. A fazole ve sladkém, to je úžasné. Jen jsem je hodně upekla, takže čokoláda nebyla tak tekutá (ale určitě je nedělám naposled). Díky.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)