Víte, co jsme si dlouho nedali? Krabičku :-) Pravidelní čtenáři určitě ví, co tím myslím. Další pokrm jako dělaný do práce, školy nebo jednoduše kamkoliv na cesty. Něco, co je stejně dobré teplé i studené v případě polních podmínek. A že bych mohla vyprávět...
Obligátní kuskus, rýži, jáhly, těstoviny a jiné tradiční přílohy tentokrát zastupuje quinoa, která to se mnou teda umí. Není nad to rozšířit si jídelní repertoár. I když doma budila menší obavy se slovy, "jestli není náhodou živá s těmi ocásky"... No a tempeh láska na první pohled a to vše doplněné podle mě skvěle k sobě ladícími vlašskými ořechy, javorovým sirupem, brusinkami, šalvějí a pomerančovou šťávou...
Quinoa s javorovým tempehem (2 - 3 porce)
Quinoa
- 100 g quinoi (červená, černá bílá či kombinace)
- hrst sušených brusinek
- 1 lžíce čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř
Tempeh
- 1 balení uzeného tempehu
- 1 lžička javorového sirupu
- 1 lžička olivového oleje
- hrst čerstvé šalvěje
Quinou jsem si uvařila ve vodě v poměru 1:2, 1 díl quinoi na 2 díly vody, zhruba 15 minut.
Mezitím jsem tempeh nakrájela na malé kostičky, zakapala javorovým sirupem, olivovým olejem, nakrájenou šalvějí, promíchala, rozložila po pečícím papírem vyložené zapékací nádobě a dala péct do předehřáté trouby zhruba na 10 - 15 minut.
Uvařenou quinou jsem dochutila solí, pepřem, česnekem a promíchala s brusinkami, ořechy a tempehem a podávala.
Mňam, tak to bych si hned dala, lákavá kombinace :)
OdpovědětVymazatQuinou mám ráda, ale vždycky nad ní zvítězí kuskus - buď kvůli hladu nebo lenosti :D
Market to je prostě kuskus, PB, loupáčky, cheesecake... patří k tobě :-)
VymazatMňam, nádhera. Zní to moc dobře a ještě líp to vypadá :)
OdpovědětVymazatto vypada hodne zajimave!
OdpovědětVymazatMnam ,urcite vyzkousim ,pze quinoi jsem si hrozne oblibila....odzkousene mam jak bilou ,cervenou tak i cernou ,quinoove vlocky a ted jsem si poridila i quinoove-pohankove spagety tak uvidim ,ale myslim ,ze me to nezklame a tempeh no to je laska....skoda ,ze obe potraviny jsou trochu drazsi :-)
OdpovědětVymazatprávě, jinak bych se tempehem cpala pořád :-( i když je to sója... quinou mám zatím jen červenou, ale určitě půjdu i do dalších barev :-)
VymazatTo vypadá skvěle, ráda bych to vyzkoušela. :) Kde se dá v Praze sehnat tempeh?
OdpovědětVymazatnejsem z Prahy, ale v každé zdravé výživě jsem na tempeh narazila, Praha nebude výjimkou. Krom toho jej vede síť prodejen Albert.
VymazatZrovna jsme s manželem strávili večeři plnou opakování několika slovíček: "to je dobrý" "mňam" "senzace"....
OdpovědětVymazatNa tak dobrý recept jsem dlouho nenarazila. Rychlé, zdravé, jednoduché, dobré.
Tleskám a klaním se!
Bláža
S přítelem jsme se mooooc oblizovali! :-) zajímavá, originální chuť
OdpovědětVymazat