Papriky plněné bulgurem s avokádovou omáčkou

Plněné papriky jsem měla dělat už dávno. Na to, jak jsou časově nenáročné, vypadají poměrně efektně. A ve skutečnosti jsem v kuchyni strávila zhruba 15 minut nad přípravou náplně a dalších pět s dlabáním paprik a mixováním omáčky. Paráda, co chtít víc... Snad jen nezapomenout na papriky a netahat z trouby černoušky, tak přeji hodně štěstí :-)




Opět jde o neskutečně variabilní recept. Začít můžete různými barvami paprik, v létě se určitě dostane i na rajčata a malé soudkové cukety. Pokud zrovna Vaše spíž nedisponuje bulgurem, nic nezkazíte kuskusem, quinoou, jáhlami, kroupami... A omáčka je kapitola sama o sobě, lze vynechat nebo třeba nahradit za rajčatovou...Nic proti ničemu, tohle je prostě recept, který si říká o nějaký ten experiment :-) o "cheesecaku" z tvarohu, "tiramisu" z pomazánkového másla pomlčíme...



Papriky plněné bulgurem s avokádovou omáčkou

(4 porce)

Papriky

  • 1 hrnek bulguru
  • hrst rozinek
  • hrst mandlí
  • hrst mátových lístků
  • 3 jarní cibulky
  • sůl, pepř
  • 100 g fety/balkánského sýra
  • 4 papriky
Omáčka

  • 1 zralé avokádo
  • sůl, pepř
  • 1 stroužek česneku
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • trocha vody

Bulgur jsem si uvařila dle návodu na obalu. Poté jsem jej promíchala s rozinkami, nasekanými mandlemi, mátou, nakrájenou jarní cibulkou, sýrem a dochutila solí a pepřem. 

Paprikám jsem seřízla vršky, vydlabala vnitřek, důkladně omyla, osušila, naplnila bulgurem, přiklopila, přendala do zapékací nádoby a dala péct zhruba na 30 minut. Jen opatrně, abyste papriky nespálili. 

Na omáčku jsem vydlabala avokádo a rozmixovala jej s česnekem, citrónovou šťávou, vodou, solí a pepřem. 

Papriky jsem rozdělila na talíře, doplnila je omáčkou a podávala.







5 komentářů:

  1. Vždycky vymyslíš něco báječnýho :) Na plněné papriky se chystám strašně dlouho, musím se do toho taky co nejdřív pustit :)

    OdpovědětVymazat
  2. Hmmm na plněnou papriku se chystám dlouho :) Talířek k paprice super ladí :)

    OdpovědětVymazat
  3. Plněné papriky mám moc ráda, dělala jsem je zatím plněné jáhly se sýrem a šunkou a bylo to taky moc dobrý;) Kombinace rozinek a balkánského sýra musí být super, vyzkouším;)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc dobré to je :o)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)