Moji vášeň pro cuketové nudle už asi znáte. Proto Vás asi napadne, jak moc jsem se těšila, až se konečně přiblíží léto a s ním ho cukety, hora cuket, hora nudlí... a ne jen nudle, jak je asi už znáte. Ony jsou totiž úžasné i místo tradičních nudlí do polévky, babičky prominou.
A nemusíte se omezovat na "mou" minestrone, nudle se hodí do většiny polévek, stačí jen zapojit fantazii. To stejné platí i o nudlích, proč nezkusit mrkvové, řepové, batátové? Se spiralizérem to půjde jedna báseň, ale jak vidíte, poradila jsem si i bez něj, i když nejsou nudle tak skvostné a soutěž miss krásy by asi projely :-)
Polévku jsem navíc doplnila veganským "parmazánem" z lahůdkového droždí a konopných semínek a domácím pestem z libečku, který se nám krapet přemnožil, tak jsem mu to spočítala...
Minestrone s cuketovými nudlemi a vegan parmezánem (3 - 4 porce)
Polévka
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 cuketa
- 1 plechovka rajčat
- hrst cherry rajčat
- 100 g cizrny v suchém stavu
- rozmarýn, tymián
- sůl, pepř
- hrst pampelišek/špenátu
Parmazán
- 3 lžíce lahůdkového droždí
- 3 lžíce drcených konopných semínek
Přes noc jsem si dala namočit cizrnu. Slila jsem vodu, zalila čerstvou a uvařila spolu s jakýmikoliv bylinkami, trvá to zhruba půl hodiny. Kdo si chce práci ulehčit, použije cizrnu z plechovky.
Mezitím co se vařila cizrna jsem na olivovém oleji osmahla nadrobno nakrájenou cibulku, poté přidala česnek, mrkev, petržel a zalila vodou a přidala rajčata z plechovky.
Zatímco se vařila polévka jsem si vyrobila nudle. Jednoduše jsem nakrájela 1/2 cukety na tenké plátky pomocí škrabky na brambory a poté ostrým nožem nakrájela na co nejtenčí nudličky. Na parmazán jsem jednoduše promíchala lahůdkové droždí s konopným semínkem. Ještě jsem si mezitím vyrobila domácí pesto, tentokrát z libečku, slunečnicových semínek, olivového oleje a soli.
Po 15 minutách, co se mi vařila polévka, jsem přidala druhou polovinu cukety nakrájenou na drobné kostičky, cherry rajčata a cizrnu. Dochutila jsem solí, pepřem, rozmarýnem, tymiánem a vařila dalších 10 minut. Těsně před dokončením jsem ještě vmíchala omyté pampelišky.
Před podáváním jsem do misek vložila nudle, zalila polévkou, pokladla pestem a zasypala parmazánem.
Chci se zeptat na to lahůdkové droždí, ještě jsem ho asi nikde nepotkala a podle googlu se prodává v suchém stavu v sáčku. Na ten "parmazán" ho nijak nevlhčíš? Jakou to má potom konzistenci?
OdpovědětVymazatne, nic s ním nedělám.
Vymazatdalší z milionu tvých receptů, který ve svým životě potřebuju!
OdpovědětVymazatLibečkový pesto -> senzační nápad! Libeček je děsnej: na zahrádce ho je mraky a na ochucení stačí jeden list :P :D pestem bych ho aspoň mohla polikvidovat víc, fakt díky za tip!
OdpovědětVymazatjeee to si musim udělat !
OdpovědětVymazatProsím pěkně, možná jen nedokážu soustředěně přečíst celý recept, ale nemůžu najít, jaký je další osud cizrny. Naposledy se vařila a pak už o ní není zmínka. předpokládám, že má přijít taky do polévky, ale kdyby to mohlo být do receptu doplněno, bylo by to kompletně blbuvzdorné... Díky!
OdpovědětVymazatOmlouvám se. Máte to tam.
Vymazat