Minestrone s cuketovými nudlemi a vegan parmezánem

Moji vášeň pro cuketové nudle už asi znáte. Proto Vás asi napadne, jak moc jsem se těšila, až se konečně přiblíží léto a s ním ho cukety, hora cuket, hora nudlí... a ne jen nudle, jak je asi už znáte. Ony jsou totiž úžasné i místo tradičních nudlí do polévky, babičky prominou





A nemusíte se omezovat na "mou" minestrone, nudle se hodí do většiny polévek, stačí jen zapojit fantazii. To stejné platí i o nudlích, proč nezkusit mrkvové, řepové, batátové? Se spiralizérem to půjde jedna báseň, ale jak vidíte, poradila jsem si i bez něj, i když nejsou nudle tak skvostné a soutěž miss krásy by asi projely :-)

Polévku jsem navíc doplnila veganským "parmazánem" z lahůdkového droždí a konopných semínek a domácím pestem z libečku, který se nám krapet přemnožil, tak jsem mu to spočítala...


Minestrone s cuketovými nudlemi a vegan parmezánem (3 - 4 porce)

Polévka

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 cuketa
  • 1 plechovka rajčat
  • hrst cherry rajčat
  • 100 g cizrny v suchém stavu
  • rozmarýn, tymián
  • sůl, pepř
  • hrst pampelišek/špenátu

Parmazán

  • 3 lžíce lahůdkového droždí
  • 3 lžíce drcených konopných semínek


Přes noc jsem si dala namočit cizrnu. Slila jsem vodu, zalila čerstvou a uvařila spolu s jakýmikoliv bylinkami, trvá to zhruba půl hodiny. Kdo si chce práci ulehčit, použije cizrnu z plechovky. 

Mezitím co se vařila cizrna jsem na olivovém oleji osmahla nadrobno nakrájenou cibulku, poté přidala česnek, mrkev, petržel a zalila vodou a přidala rajčata z plechovky.

Zatímco se vařila polévka jsem si vyrobila nudle. Jednoduše jsem nakrájela 1/2 cukety na tenké plátky pomocí škrabky na brambory a poté ostrým nožem nakrájela na co nejtenčí nudličky. Na parmazán jsem jednoduše promíchala lahůdkové droždí s konopným semínkem. Ještě jsem si mezitím vyrobila domácí pesto, tentokrát z libečku, slunečnicových semínek, olivového oleje a soli.

Po 15 minutách, co se mi vařila polévka, jsem přidala druhou polovinu cukety nakrájenou na drobné kostičky, cherry rajčata a cizrnu. Dochutila jsem solí, pepřem, rozmarýnem, tymiánem a vařila dalších 10 minut. Těsně před dokončením jsem ještě vmíchala omyté pampelišky.

Před podáváním jsem do misek vložila nudle, zalila polévkou, pokladla pestem a zasypala parmazánem. 

  

7 komentářů:

  1. Chci se zeptat na to lahůdkové droždí, ještě jsem ho asi nikde nepotkala a podle googlu se prodává v suchém stavu v sáčku. Na ten "parmazán" ho nijak nevlhčíš? Jakou to má potom konzistenci?

    OdpovědětVymazat
  2. další z milionu tvých receptů, který ve svým životě potřebuju!

    OdpovědětVymazat
  3. Libečkový pesto -> senzační nápad! Libeček je děsnej: na zahrádce ho je mraky a na ochucení stačí jeden list :P :D pestem bych ho aspoň mohla polikvidovat víc, fakt díky za tip!

    OdpovědětVymazat
  4. Prosím pěkně, možná jen nedokážu soustředěně přečíst celý recept, ale nemůžu najít, jaký je další osud cizrny. Naposledy se vařila a pak už o ní není zmínka. předpokládám, že má přijít taky do polévky, ale kdyby to mohlo být do receptu doplněno, bylo by to kompletně blbuvzdorné... Díky!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)