Drobenkový cizrnový koláč




No, jo zase cizrna... Na naše poměry, a obecně žalostnou spotřebu luštěnin, se jí cpu doslova pořád. Nejčastěji v podobě hummusu nebo pečenou jako slaný snack nebo k ideálně k filmu, vínu..., ale občas se mi připlete i do sladkého pečení. Setkali jste se s ní již u cookies, muffinů i koláče. A nekončíme... tentokrát se vloudila do drobenkového koláče, který prostě zbožňuji. Dáte mi něco s drobenkou? A je jedno, jestli klasický koláč, krambl nebo něco podobného, jsem Vaše. Takže není snad ani třeba zmiňovat, jak jsem si na koláči pochutnala. Neříkám, že osloví každého, přece jen zde jsem cizrnu krapet cítila, navíc nemůžete očekávat totožnou chuť jako u klasiky. Jak byste vůbec mohli? Není zde kousíček másla, které tak krásně voní... Ale pokud nebudete předpokládat totožnou chuť, věřím, že Vám koláč zachutná :-)





Drobenkový cizrnový koláč

(malý plech)

Inspirace: http://thecolorfulkitchen.com


  • 110 g cizrny v suchém stavu
  • 2 lžíce kokosového/olivového oleje
  • troška vody
  • 3 lžíce i více agávového sirupu
  • 1 a 1/2 hrnku ovesných vloček
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka skořice
  • špetka soli
  • 2 hrnky kombinace rybízu a angreštu



Cizrnu jsem si namočila přes noc. Následující den jsem slila vodu a uvařila doměkka, klidně může být lehce rozvařená. Cizrnu jsem rozmixovala spolu s olejem, vodou, sirupem, vločkami, práškem do pečiva skořicí a špetkou soli. 

Ovoce jsem omyla, osušila, můžete přisladit dalším sirupem. 3/4 těsta jsem rozprostřela na plech, posypala ovocem a posypala zbytkem těsta. Dala jsem péct do předehřáté trouby zhruba na 180 stupňů na 40 minut.






8 komentářů:

  1. Angrešt a rybíz doma mám, vypadá to lahodně :-) vyzkouším

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, už dlouho sleduji tvůj blog a tvé recepty jsou fantastické, mám ale otázku, jí tohle i tvůj přítel, nebo mužská část z tvé rodiny? Nebo pro ně vaříš zvlášť? Děkuji, Evka :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak ten vypadá vážně luxusně!! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Dobry v2cer,recept vypada uzasne a vytvor take,chci se zeptat zda by jste nemela navrh jak ho udelat bezlepkovym..tzn misto vlocek treba ryzovou mouku? Diky predem za radu. Lucka R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, děkuji, existují gluten free vločky, zdravé výživy by je měly mít...

      Vymazat
  5. Ahoj, měla bych dotaz, nemáš představu, o kolik % zvětší cizrna svůj objem po uvaření? Chci udělat tento koláč, ale budu vařit rovnou celé balení, abych měla do zásoby a nemusela vždy tak dlouho vařit :-) Myslíš, že cca 1x tolik, čili kolem 220g mi stačí na tento koláč? :-) Už se na něj moc těším, až ho vyzkouším! :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)