Perníková buchta

Tak jak jsme nikdy doma klasické buchty nevyhledávali, najednou na ni přišla chuť. A i když by bylo možná vhodnější nabídnout Vám nějaký ovocný moučník, kde byste spotřebovali bohatou úrodu jahod, rybízu, angreštu aj., mám tu, tedy měla jsem, perníkovou buchtu. A aby nebyla úplně tak obyčejná, podávala jsem ji s tofu krémem, který znáte z receptu na špenátové palačinky a sušenou levandulí. To je Vám úžasná záležitost, třeba jen tak k jahodám... 

Víte, u nás mizí ovoce rychlostí blesku, aby zbylo nějaké do receptu, musel by nás zásobovat kamion, hlásí se někdo? :-) Bohužel, ale čerstvé ovoce, obzvláště to domácí ze zahrady, je to nejlepší...







Perníková buchta (malý plech)

  • 2 lžíce chia semínek + 6 lžic vody
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1/2 hrnku ovesné mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička sušeného zázvoru
  • 1/2 lžičky hřebíčku
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 hrnek rostlinného mléka
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 1 hrnek jablečného pyré
  • 4 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce melasy
  • 1 lžička vanilkového extraktu


Chia semínka jsem si promíchala s vodou a odložila do lednice, aby vytvořily svou typickou gelovou konzistenci. 

Ve velké míse jsem promíchala pohankovou mouku s ovesnou, práškem do pečiva a veškerým kořením. 

V menší misce jsem promíchala mléko s roztopeným olejem, pyré, sirupem, melasou, vanilkovým extraktem a chia semínky. Tekutou směs jsem vlila k sypké a zapracovala. 

Těsto jsem vlila na pečícím papírem vyložený plech. A dala jej péct do předehřáté trouby na 180 stupňů zhruba na 30 minut.

Buchtu jsem podávala s tofu krémem a zdobila sušenou levandulí.



11 komentářů:

  1. za mě palec nahoru, já osobně miluji jednioduchost anebo klasiku, a tou perníková buchta je :) Mňam :))

    OdpovědětVymazat
  2. krásný recept, zase mě ohromily ty fotky, nenapadlo by mě, jak krásně může tahle buchtička vypadat s levandulí :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mnohokrát děkuji, jsem ráda, že se líbí, i když sama vidím tolik nedostatků a prostoru ke zdokonalování

      Vymazat
  3. Krása ,že ty dokážeš i "obyčejnou buchtu" tak krásně vyfotit :-) co nejdříve určitě vyzkouším :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky, díky, mi naopak přijdou poslední dobou fotky hrozné, tak jsem ráda, že se líbí...

      Vymazat
  4. Tak už vím, co budu o víkendu péct :)

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den,
    chtěla bych se prosím zeptat zda jde nahradit (ovesná mouka) za jinou musím dodržovat bezlepkovou dietu. děkuju B.B

    OdpovědětVymazat
  6. Se sestrou jsme tuto buchtu pekli už 2x! Je naprosto vynikající ☺

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)