Cuketový krambl

Zbožňuji krambl, vlastně jakýkoliv, je jedno jestli třešňový, švestkový, hruškový, jablkový, každý chutná báječně, možná díky křupavé posypce? 

Tak proč si na něm nepochutnat i k obědu? Sladké obědy nevyhledávám, proto nezbylo než transformovat krambl do slané varianty, žádná věda. Ovoce nahradila cuketa a posypku jsem jednoduše nedoslazovala, ale naopak dochutila lehce solí, lahůdkovým droždím a bylinkami.




Recept není nijak taxativní, použijte jednoduše zeleninu, kterou máte na skladě, klidně několik druhů. Samozřejmě bych se přikláněla k sezónní, takže cukety, rajčata, lilek, papriky, hrášek ideální. Nicméně v zimním období se nemůžu dočkat, až vyzkouším s řepou, mrkví, celerem atd. Doba pečení pak samozřejmě záleží na použitém druhu zeleniny, jinak dlouho budete péct mrkev a jinak rajčata. Posypek lze také vytvořit nespočet variant. Všechny druhy vloček, na které si jen vzpomenete, můžete je namíchat s moukou, případně úplně vynechat a jít pouze do oříšků. Tam bych ale byla opatrná, oříšky a semínka se spálí jedna dvě. Určitě bych nevynechávala bylinky, kterých je teď všude plno. Kdo nemá lahůdkové droždí, může použít parmazán, Gran Moravii či podobný výrazný sýr. 

Nejlépe chutná krambl ještě horký vytažený z trouby, přece jen následující den drobenka nasákne vodu z cukety, proto bych jej dala opět krátce rozpéct.



Cuketový krambl (cca 4 porce)


  • 1 velká cuketa
  • sůl, pepř
  • 1 stroužek česneku


  • 1 hrnek ovesných vloček
  • hrst mandlových plátků
  • hrst dýňových semínek
  • hrst slunečnicových semínek
  • hrst sezamových semínek
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • hrst petrželky
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce olivového oleje


Cuketu jsem si omyla, nakrájela na drobné kostičky, vložila do zapékací nádoby, osolila, opepřila,  dochutila česnekem a promíchala. 

V míse jsem promíchala ovesné vločky s mandlemi, semínky, lahůdkovým droždím, petrželkou, solí a olivovým olejem. Pomocí rukou jsem zpracovala v drobenku, posypala jí cuketu a dala péct do předehřáté trouby zhruba na 45 minut. 20 minut jsem pekla překryté alobalem, aby se semínka a oříšky nepřipekly a po zbytek doby nepřiklopené.





5 komentářů:

  1. Tak to je super nápad! U vás se snad ani nedá narazit na něco neoriginálního... Píšu si na seznam křupavých jídel, která si uvařím, až budu moct zase kousat :-) (a že už se nemůžu dočkat - jsem po trhání osmičky)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to mě mrzí, na druhou stranu můžete čerpat z množství receptů na smoothie, kaše, polévky....

      Vymazat
  2. Velka vdaka za tento recept. Skvely! Uz som ho robila aspon 15x a planujem aj dnes.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. wau, to bych se měla polepšit, já jej nedělala snad sto let, děkuji za připomenutí :-)

      Vymazat
  3. Granoly znám pouze sladké a cukr se snažím omezovat a baštím ho pouze v čerstvém ovoci, toto zní velice zajímavě a lákavě.
    Lucie, děkuji za krásný blog plný skvělých nápadů, úžasných fotografií a skvostných receptů. Hlavně zeůenina je v tvém podání naprosto dokonalá a mlsání je super zdravé.
    Díky díky díky
    Bohunka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)