V půli týdne jsem Vás snad nalákala na klasický lehký listový salát. Dnes přitvrdíme a vrhneme se na luštěninový, které v tomto případě čestně reprezentuje cizrna. Ano, moje slabost. Pečená cizrna či hummus je už taková domácí klasika, která nemůže nikdy zklamat. Nezklamal ani salát, který doplnila sezónní zelenina, květák a cuketa. Aby nebyl příliš suchý, na řadu nastoupily kešu ořechy... A protože se nám na zahradě podezřele rozmnožil estragon... škoda jej nevyužít, trantadadá, podáváme...
Květákovo-cizrnový salát s kešu smetanou (2 - 4 porce)
Inspirace: http://www.veganricha.com
Salát
Zakysaná smetana
- 1/2 hrnku kešu ořechů
- 1 lžička jablečného octa
- 1 lžička citrónové šťávy
- špetka soli, pepře
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1/2 lžičky agávového sirupu
- hrst čerstvého estragonu
Nejprve jsem si dala přes noc namočit ořechy a cizrnu. Následující den jsem slila vodu a cizrnu uvařila doměkka. Kešu ořechy jsem rozmixovala s jablečným octem, citrónovou šťávou, solí, pepřem, dijonskou hořčicí, sirupem a čerstvým estragonem.
Květák jsem omyla, osušila, rozdělila na růžičky, rozprostřela po pečícím papírem vyloženém plechu, osolila, opepřila, pokapala olivovým olejem a dala péct do předehřáté trouby. Cuketu jsem si krátce orestovala na kapce olivového oleje spolu s cizrnou. Můžete lehce osolit.
Na závěr jsem promíchala upečený květák s cuketou, cizrnou smetanou a posypala čerstvým estragonem.
Tu zakysanou smetanu z kešu určitě vyzkouším. Vypadá výborně :)
OdpovědětVymazatDobrý den, mohla bych použít místo celých kešu ořechů, kešu máslo?? díky ;)
OdpovědětVymazatproč by ne, ale ta konzistence a výsledký produkt díky máčení ořechů je úplně jiný než máslo...
Vymazat