Jablkovo-lískový koláč s datlovým karamelem
Inspirace: http://www.wholeheartedeats.com
Krusta
- 100 g lískových ořechů
- 1 hrnek ovesných vloček
- 3 lžíce roztopeného kokosového oleje
- 2 lžíce vody
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Náplň
- 1 hrnek jablečného pyré
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1 lžička skořice
- 3 jablka
- hrst lískových ořechů
Datlový karamel
- 1 hrnek datlí
- 1/4 hrnku vody
Datle jsem si předem namočila. Na krustu jsem si rozmixovala lískové ořechy spolu s ovesnými vločkami v jemný prášek a zpracovala v tužší těsto spolu rozpuštěným kokosovým olejem, vodou a vanilkovým extraktem.
Těsto jsem pomocí rukou vtlačila do koláčové formy a dala předpéct do předehřáté trouby zhruba na 170 stupňů na 10 minut. Mezitím jsem si rozmixovala datle s vodou v hladkou pastu. Kdo si chce práci urychlit, může datle zalít vařící vodou a v podstatě okamžitě mixovat.
Předpečenou krustu jsem potřela domácím jablečným pyré, na které jsem jednoduše rozmixovala nastrouhaná jablka s trochou vody, skořicí a javorovým sirupem. Koláč jsem pokladla jablky nakrájenými na měsíčky, posypala další skořicí a dala péct na dalších 30 minut.
Po upečení jsem ihned potřela datlovým karamelem. Koláč jsem podávala posypaný lískovými ořechy, doplněný zbylým karamelem.
English version
Apple-hazelnut tart with date caramel
Inspiration: http://www.wholeheartedeats.com
Crust
- 100 g hazelnuts
- 1 cup of oats
- 3 tablespoons of melted coconut oil
- 2 tablespoons of cold water
- 1/2 teaspoon of vanilla extrakt
Filling
- 1 cup of apple sauce
- 1 tablespoon of maple syrup
- 1 teaspoon of cinnamon
- 3 apples
- handful of hazelnuts
Date caramel
- 1 cup of dates
- 1/4 cup of soaking water
I covered dates with water and soaked them. I pulsed hazelnuts and oats with blender into flour. I mixed it with melted coconut oil, water, vanilla extrakt and combined into dought.
I pressed the dought into cake form with my hands and baked in preheated oven for about 10 minutes. Meanwhile I mixed dates with soaking water until smooth. You could also cover dates with boiling water and speed up the work.
I spread the apple sauce over the pre-baked crust, arranged over it apples and baked for another 20 minutes. I blended apples with water, cinnamon and maple syrup for homemade apple sauce.
I glazed tart with date caramel. I served the tart sprinkled with hazelnuts and date caramel.
...jako vždy nádhera, koláč vypadá skvěle! :)
OdpovědětVymazathttp://nm-fitness.blogspot.cz/
No néé, takhle na večer, takovouhle dobrotu!!! :) Vypadá báječně :)
OdpovědětVymazatTak to vyzerá luxusné :)
OdpovědětVymazatVyzkoušeno,upečeno a téměr vše snědeno.Byl vynikající.Tak tak jsem uchránila kousek k snídani.Drahé polovičce velmi chutnal:-)
OdpovědětVymazat