Kroupový salát s dýní, jablkem a bylinkami




Další z nekonečných možností, jak zužitkovat dýni. Navíc je tento salát jako stvořený do obědové krabičky. Psali jste si o tipy na krabičkové obědy. Tohle může být jeden z nich. Navíc stačí otevřít seznam receptů a najdete x dalších. To, že není označen štemplem vhodný do krabičky, neznamená, že si jej nemůžete vzít na cesty, fantazií se meze nekladou. A stejně tak není nikde napsané, že krabičkový pokrm neposlouží i jako sváteční oběd, proč ne... nenechte se svazovat :-)  V zásadě většina receptů je až směšně jednoduchá a snadno přenositelná, protože i já pět dnů v týdnu krabičkuji, a věřte, jde to...


Kroupový salát s dýní, jablkem a bylinkami 

(2-4 porce)

Inspirace: http://www.happyolks.com

Salát

  • 1 menší dýně hokkaido
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 200 g krup
  • 1 jablko
  • hrst vlašských ořechů

Bylinková omáčka

  • hrst máty
  • hrst bazalky
  • hrst petrželky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky agávového sirupu
  • 1 lžíce šťávy z limetky
  • sůl, pepř, harrisa
  • špetka římského kmínu


Dýni jsem si omyla, přepůlila, vydlabala a nakrájela na menší kostičky. Rozprostřela jsem ji po pečícím papírem vyloženém plechu, pokapala olivovým olejem, dochutila solí, pepřem a dala péct do předehřáté trouby zhruba na 15 minut. 

Mezitím jsem si uvařila kroupy dle návodu. Na bylinkovou omáčku jsem si ve hmoždíři utloukla bylinky s olivovým olejem, sirupem, limetkou a kořením. V míse jsem promíchala kroupy s nakrájeným jablkem, upečenou dýní, ořechy a bylinkovou omáčkou.








English version

Farro salad with pumpkin, apple and herb sauce

(2 - 4 portions)

Inspiration: http://www.happyolks.com

Salad

  • 1 pumpkin (hokkaido)
  • salt, pepper
  • 1 tablespoon of olive oil
  • 200 g farro
  • 1 apple
  • handful of walnuts

Herbal sauce

  • handful of mint
  • handful of basil
  • handful of parsley
  • 2 tablespoons of olive oil
  • 1/2 lteaspoon of agave nectar
  • 1 tablespoon of lime juice 
  • salt, pepper, harrisa
  • pinch of cumin

I washed, deseeded and chopped pumpkin into chunks. Then I placed pumpkin on a baking sheet. I drizzled everything with olive oil, sprinkled with salt, pepper, placed in the preheated oven and roasted for about 15 minutes.

Meanwhile I cooked farro according instructions. For the herbal sauce I combined washed herbs with olive oil, agave nectar, lime juice, salt, pepper, harrisa, cumin and mashed in a mortar. Finally I combined cooked farro, roasted pumpkin, decided apple, walnuts and herbal sauce.  




1 komentářů:

  1. Já také krabičkuji, bohužel si ale pořád nemůžu zvyknout na studený oběd :( nemáš nějaký tip, jak krabičkování přijít na chuť i za studena? :) Lucka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)