Dýňový chlebíček s čokoládou a vlašskými ořechy




Aby to nebyla snad nuda s věčnou dýňovou polévkou na sto způsobů... propašujeme dýni do sladkého chlebíčku. Dýňové pyré funguje stejně dobře jako každé jiné, batátové, jablečné aj. No a co Vám budu povídat, to je snad sen každé ženy snídat sladkost s hezkým pocitem, že jíme vlastně zeleninu...


Dýňový chlebíček s čokoládou a vlašskými ořechy



  • 1 lžíce chia semínek + 3 lžíce vody
  • 2 hrnky celozrnné pšeničné mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli
  • 1 lžíce skořice
  • 1/2 lžičky hřebíčku
  • špetka muškátového oříšku
  • 40 g hořké čokolády
  • hrst vlašských ořechů + na posypání
  • 1 a 1/2 hrnku dýňového pyré
  • 1/4 hrnku vanilkového olivového oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 lžíce agávového sirupu



Chia semínka jsem si promíchala s vodou a dala odležet stranou. V míse jsem si promíchala mouku s práškem do pečiva, solí, skořicí, hřebíčkem, muškátovým oříškem, čokoládou a ořechy. 

V menší misce jsem smíchala dýňové pyré s olivovým olejem, vanilkovým extraktem, sirupem a chia semínky. Tekutou směs jsem přilila k sypké a zpracovala v tekutější těsto, které jsem vlila do pečícím papírem vyložené chlebíčkové formy.  Povrch jsem ještě posypala dalšími ořechy, opatrně je vtlačila do těsta a dala péct do předehřáté trouby zhruba na 200 stupňů na 35 až 45 minut. Chlebíček jsem nechala zchládnout, vyklopila a až úplně vychladlý krájela.








English version


Pumpkin bread with dark chocolate and walnuts 



  • 1 tablespoon of chia seeds + 3 tablespoons of water
  • 2 cups of wholemeal flour
  • 1 teaspoon of baking powder
  • pinch of salt
  • 1 tablespoon of cinnamon
  • 1/2 teaspoon of cloves
  • pinch of nutmeg
  • 40 g of dar chocolate
  • handful of walnuts + for sprinkle
  • 1 a 1/2 cup of pumpkin puree
  • 1/4 cup of vanilla olive oil
  • 1 teaspoon of vanilla extract
  • 3 teaspoons of agave nectar



I mixed chia seeds with water and let it be. I mixed flour with baking powder, salt, cinnamon, cloves, nutmeg, walnuts and chocolate in a big bowl.

I whisked together pumpkin puree with olive oil, vanilla extract, agave nectar and chia seeds. I added liquid mixture to the flour mixture and mixed until just combined. Then I spreaded the batter over the loaf pan and sprinkled it with walnuts and squeezed into the batter. I baked the loaf in a preheated oven for about 35 - 45 minutes and let it cool down.




7 komentářů:

  1. Momentálně dělám dýně na milion způsobů, mám pocit, že v poslední době ani nic nejím, takže další recept se náramně hodí, určitě vyzkouším!:)

    www.taleofmissa.wordpress.com

    OdpovědětVymazat
  2. Tak takovou dobrůtku bych si nechala líbit :)
    Blog by Veru

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda-li je možné nahradit celozrnnou pšeničnou mouku pomletými ovesnými vločkami?:-)
    Děkuji a přeji krásný den!
    Karolína

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano, jen možná bude chlebíček placatější...

      Vymazat
  4. Lucie, prosím, čím je možné nahradit vanilkový olivový olej? Mohu dát jen olivový olej ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. olivový či jiný olej + vanilkový extrakt/lusk

      Vymazat
  5. Lucie, upečeno, povedl se a je moc dobrý, jen jsem těsto neměla tekuté, ale hutnější, ale po upečení je vláčné. Děkuji za další skvělý recept 🙂

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)