Aby to nebyla snad nuda s věčnou dýňovou polévkou na sto způsobů... propašujeme dýni do sladkého chlebíčku. Dýňové pyré funguje stejně dobře jako každé jiné, batátové, jablečné aj. No a co Vám budu povídat, to je snad sen každé ženy snídat sladkost s hezkým pocitem, že jíme vlastně zeleninu...
Dýňový chlebíček s čokoládou a vlašskými ořechy
- 1 lžíce chia semínek + 3 lžíce vody
- 2 hrnky celozrnné pšeničné mouky
- 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
- špetka soli
- 1 lžíce skořice
- 1/2 lžičky hřebíčku
- špetka muškátového oříšku
- 40 g hořké čokolády
- hrst vlašských ořechů + na posypání
- 1 a 1/2 hrnku dýňového pyré
- 1/4 hrnku vanilkového olivového oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 lžíce agávového sirupu
Chia semínka jsem si promíchala s vodou a dala odležet stranou. V míse jsem si promíchala mouku s práškem do pečiva, solí, skořicí, hřebíčkem, muškátovým oříškem, čokoládou a ořechy.
V menší misce jsem smíchala dýňové pyré s olivovým olejem, vanilkovým extraktem, sirupem a chia semínky. Tekutou směs jsem přilila k sypké a zpracovala v tekutější těsto, které jsem vlila do pečícím papírem vyložené chlebíčkové formy. Povrch jsem ještě posypala dalšími ořechy, opatrně je vtlačila do těsta a dala péct do předehřáté trouby zhruba na 200 stupňů na 35 až 45 minut. Chlebíček jsem nechala zchládnout, vyklopila a až úplně vychladlý krájela.
English version
Pumpkin bread with dark chocolate and walnuts
- 1 tablespoon of chia seeds + 3 tablespoons of water
- 2 cups of wholemeal flour
- 1 teaspoon of baking powder
- pinch of salt
- 1 tablespoon of cinnamon
- 1/2 teaspoon of cloves
- pinch of nutmeg
- 40 g of dar chocolate
- handful of walnuts + for sprinkle
- 1 a 1/2 cup of pumpkin puree
- 1/4 cup of vanilla olive oil
- 1 teaspoon of vanilla extract
- 3 teaspoons of agave nectar
I mixed chia seeds with water and let it be. I mixed flour with baking powder, salt, cinnamon, cloves, nutmeg, walnuts and chocolate in a big bowl.
I whisked together pumpkin puree with olive oil, vanilla extract, agave nectar and chia seeds. I added liquid mixture to the flour mixture and mixed until just combined. Then I spreaded the batter over the loaf pan and sprinkled it with walnuts and squeezed into the batter. I baked the loaf in a preheated oven for about 35 - 45 minutes and let it cool down.
Momentálně dělám dýně na milion způsobů, mám pocit, že v poslední době ani nic nejím, takže další recept se náramně hodí, určitě vyzkouším!:)
OdpovědětVymazatwww.taleofmissa.wordpress.com
Tak takovou dobrůtku bych si nechala líbit :)
OdpovědětVymazatBlog by Veru
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda-li je možné nahradit celozrnnou pšeničnou mouku pomletými ovesnými vločkami?:-)
OdpovědětVymazatDěkuji a přeji krásný den!
Karolína
ano, jen možná bude chlebíček placatější...
VymazatLucie, prosím, čím je možné nahradit vanilkový olivový olej? Mohu dát jen olivový olej ?
OdpovědětVymazatolivový či jiný olej + vanilkový extrakt/lusk
VymazatLucie, upečeno, povedl se a je moc dobrý, jen jsem těsto neměla tekuté, ale hutnější, ale po upečení je vláčné. Děkuji za další skvělý recept 🙂
OdpovědětVymazat