Z vlastních průzkumů a doslechu mi přijde, že dýňová polévka chutná snad pomalu všem, i těm největším odpůrcům čehokoliv zdravého, co se jen namátkou dotklo ovoce či zeleniny, snad jen z principu, že zdravé nemůže být dobré, omyl. Ale to už přece víte dávno :-)
Předpokládám, že už máte tu svou oblíbenou dýňovku, ale nemusí být špatné zkusit jinou variantu, třeba doplněnou mrkví a červenou čočkou, díky které je polévka pěkně sytá a hravě zastoupí hlavní chod...
Dýňovo-mrkvová polévka s červenou čočkou a vlašskými ořechy (4 porce)
Inspirace: http://blissfulbasil.com
Polévka
- 1/2 dýně hokkaido
- 2 střední mrkve
- 1 lžička olivového oleje
- 1 lžička kokosového oleje
- 1 cibule
- 1/2 hrnku červené čočky
- 1 litr vody
- 1 lžička uzené papriky
- 1/2 lžičky římského kmínu
- špetka kari
- 1 lžíce jablečného octa
- sůl, kajenský pepř
Kandované vlašské ořechy
- 1/2 hrnku vlašských ořechů
- 1 lžička kokosového oleje
- špetka skořice, soli
Dýni jsem si omyla, přepůlila, vydlabala semínka a nakrájela na drobné kostičky spolu s mrkví. Zeleninu jsem pokapala olivovým olejem, osolila a dala péct do předehřáté trouby zhruba na 180 stupňů na 20 minut.
Na kokosovém oleji jsem si orestovala nadrobno nakrájenou cibuli, přidala jsem upečenou zeleninu, čočku a zalila vodou. Dochutila jsem uzenou paprikou, římským kmínem, kari, octem, solí, pepřem a vařila zhruba 20 minut. Poté jsem rozmixovala v hladký krém, případně dochutila.
Polévku jsem podávala posypanou kandovanými vlašskými ořechy, které jsem promíchala s rozpuštěným kokosovým olejem, skořicí, solí a krátce upekla dozlatova.
English version
Pumpkin-carrot soup with red lentil and walnuts (4 portions)
Inspiration: http://blissfulbasil.com
Soup
- 1/2 pumpkin Hokkaido
- 2 middle sized carrots
- 1 teaspoon of olive oil
- 1 teaspoon of coconut oil
- 1 onion
- 1/2 cup of red lentil
- 1 liter of water
- 1 teaspoon of smoked pepper
- 1/2 teaspoon of cumin
- pinch of curry
- 1 tablespoon of apple vinegar
- salt, cayenne pepper
Candied walnuts
- 1/2 cup of walnuts
- 1 teaspoon of coconut oil
- pinch of cinnamon, salt
I washed pumpkin, cut it in half, scooped seeds out and chopped with carrots into small piecies. I drizzled vegetables with olive oil and placed in preheated oven and baked for about 20 minutes.
Meanwhile I cooked chopped onion on coconut oil until golden. I added roasted vegetables, red lentil and water. I flavoured it with smoked pepper, cumin, curry powder, apple vinegar, salt, pepper and cooked for about 20 minutes. Finally I blended roasted vegetables with water, tahini, soy sauce until smooth. If the soup is too thick, add more water.
I served soup with candied walnuts, which I mixed with melted coconut oil, cinnamon, salt and roasted for a while.
Polévka vypadá moc dobře, zrovna chci vyzkoušet nějakou kombinaci s červenou čočkou :) tak díky za recept
OdpovědětVymazatTuhle polivku musim zkusit ♥
OdpovědětVymazatVisit my blog YOKO NGUYEN BLOG
Možná je to hloupý dotaz, ale tu čočku jsi vařila zvlášť a dala jsi ji do polévky uvařenou nebo neuvařenou? :)) Děkuji
OdpovědětVymazatne, dohromady, červená čočka je uvařená hned.
Vymazat