Je úžasné, že jsou u nás už poměrně snadno dostupné i zatím bohužel méně známé a obvyklé dýně. Dnes se zaměříme na jednu z nich, špagetovou krasavici. Předpokládám, když už se Vám dostane do ruky, pouštíte se do špaget s nějakou omáčkou. Ale její využití je mnohem rozsáhlejší.
Opět nechci moc prozrazovat, ráda Vás překvapuji, proto nebudu předbíhat a pouštět si pusu moc na špacír. Prozatím Vám bude muset stačit, že špagetová se skvěle hodí i na placičky...
Placičky ze špagetové dýně (8 ks)
Inspirace: http://www.dollyandoatmeal.com
Placičky
- 1 lžíce chia semínek + 3 lžíce vody
- 1/2 špagetové dýně
- 3 kapustové listy
- 1 lžička olivového oleje
- 1 menší cibule
- 1 stroužek česneku
- 1/4 hrnku ovesné mouky
- 1/2 lžičky koriandru
- sůl, kajenský pepř
Dip
- 1/2 avokáda
- sůl, chilli
- šťáva z 1/2 limetky
Chia semínka jsem si promíchala s vodou a dala odležet. Dýni jsem si omyla, přepůlila, semínka vydlabala, položila vydlabanou částí směrem dolů na plech a dala jsem péct zhruba na 30 minut do předehřáté trouby na 170 stupňů.
Mezitím jsem si na lžičce olivového oleje orestovala cibuli dozlatova. Kapustu nakrájela na malé kousky.
Z upečené dýně jsem táhlými pohyby pomocí vidličky tvořila nudle, přidala jsem k nim kapustu, cibulku, chia semínka a ovesnou mouku. Dochutila solí, kajenským pepřem, česnekem a koriandrem a míchala v kompaktní hmotu.
Pomocí lžičky jsem tvarovala na pečícím papírem vyloženém plechu placičky, které jsem pekla v předehřáté troubě zhruba 15 minut. Poté jsem placičky otočila a pekla dalších 10.
Podávala jsem s dipem z rozmačkaného avokáda dochuceného solí, chilli a šťávou z limetky.
English version
Inspiration: http://www.dollyandoatmeal.com
Cakes
- 1 tablespoon of chia seeds + 3 T of water
- 1/2 spaghetti squash
- 3 kale leaves
- 1 teaspoon of olive oil
- 1 little onion
- 1 clove of garlic
- 1/4 cup of oat flour
- 1/2 teaspoon of coriander
- salt, cayenne pepper
Dip
- 1/2 avocado
- salt, chilli
- juice from 1/2 lime
I mixed chia seeds with water and let it be. I washed spaghetti squash, cut it in half, scooped seeds out, placed face down onto a baking sheet and baked for about 30 minutes (170 C).
Meanwhile I cooked chopped onion on olive oil until golden. I chopped kale into small pieces.
I removed squash from oven and used the fork to scraped the flesh into long strands. I added kale, cooked onion and oat flour. I seasoned it with salt, pepper, garlic and coriander and mixed until combined.
I formed cakes using tablespoon and baked in a preheated oven for about 15 minutes. Then I turned over the cakes and baked them for another 10 minutes.
I served cakes with dip made up of mashed avocado seasoned with salt, chilli and lime juice.
Díky za recept, špagetová dýně je pro mě co do zpracování zatím trochu oříšek :-) Mojí favoritkou je hokaidó.
OdpovědětVymazatHm, zajímavé :) Ač jsem velký milovník zeleniny, ke špagetové dýni jsem si vztah nenašla... Dělala jsem jí jako špagety a vůbec nám to nechutnalo... Tahle úprava vypadá daleko lépe ;)
OdpovědětVymazat