Jáhlový koláč s pórkem, dýní, hříbky a kozím sýrem




To, že nákup nemusí být otrava v supermarketu, strkat se s kvantem dalších nakupujících, čekat v nekonečných frontách, zákonitě si pak vybrat k zaplacení tu, kde přinejmenším vystojíte důlek... jsem zjistila při návštěvě Našeho Gruntu. Že Vás naopak může takový malý nákup naladit, můžete si skvěle popovídat s lidmi, kteří sdílejí stejný postoj ke kvalitě surovin a zkrátka odcházet se síťovkou plnou štěstí, dobrým pocitem a úsměvem na rtech...


Ze síťovky jsem nejdříve vylovila dýni, pórek, kozí sýr a pustila se do slaného koláče. A protože mi přijde, že do sebe cpeme až příliš mouky, pokusila jsem se vytvořit krustu bez této "základní" suroviny, čistě z jáhel. Komu by přišla konzistence těsta příliš patlavá a obával se výsledku, může samozřejmě přisypat libovolný druh mouky... Veganská varianta bude dobrá i bez sýra, případně s tofu či tempehem...



Jáhlový koláč s pórkem, dýní hříbky a kozím sýrem


Krusta

  • 1 hrnek jáhel
  • voda
  • sůl, pepř
  • tymián, rozmarýn

Náplň

  • 1/2 dýně
  • sůl, pepř
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 pórek
  • 1 hrnek hříbků
  • sůl, pepř
  • rozmarýn, tymián
  • 100 g kozího sýra


Jáhly jsem si propláchla a uvařila doměkka. Následně jsem z nich slila veškerou vodu, dochutila solí, pepřem, bylinkami a rozmixovala v hladký krém. Kdo chce, přisype trochu mouky. Koláčovou formu jsem si vymazala olivovým olejem a pokladla rozmixovanými jáhlami. Dala jsem předpéct do předehřáté trouby zhruba na 180 stupňů na 20 minut. Ke krustě jsem vložila do trouby i dýni na dýňové pyré. 

Mezitím jsem si připravila náplň, Na lžičce olivového oleje jsem restovala na tenká kolečka nakrájený pórek, přidala jsem hříbky, dochutila solí, pepřem, tymiánem, rozmarýnem a restovala do úplného změknutí. Pečenou dýni jsem rozmixovala v hladké pyré, které jsem dochutila solí, pepřem, muškátovým oříškem a česnekem.

Předpečenou krustu jsem potřela dýňovým pyré, pokladla směsí pórku a hříbků, kozím sýrem a dala péct na cca dalších 20 minut.







English version

Millet quiche with leek, pumpkin, mushrooms and goat cheese


Crust

  • 1 cup of millet
  • water
  • salt, pepper
  • thyme, rosemary

Filling

  • 1/2 pumpkin (Hokkaido)
  • 1 teaspoon of olive oil
  • 1 clove of garlic
  • pinch of nutmeg
  • 1 leek
  • 1 cup of mushrooms
  • salt, pepper
  • thyme, rosemary
  • 100 g goat cheese


I brought the water to a boil and added rinsed millet. I cooked millet for about 15 minutes. I drained them, seasoned with salt, pepper, herbs and blended them until smooth. You could add any kind of flour. I greased cake form with olive oil and filled it with the crust. I placed it into the preheated oven and baked for about 20 minutes. I added pumpkin for pumpkin puree.

Meanwhile I prepared the feeling. I cooked chopped leek in the olive oil. I added mushrooms, seasoned with salt, pepper, herbs and roasted until soften. I blended baked pumpkin into puree, seasoned it with salt, pepper, nutmeg, garlic. 

I spreaded the pumpkin puree over the prebaked crust, added leek and mushroom mixture, goat cheese and baked for another 20 minutes. 






2 komentářů:

  1. Vypadá skvěle, určitě vyzkouším! A i v libereckém Gruntu se příjemně nakupuje :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)