Povím Vám sladké tajemství, miluji Vánoce. A vlastně je mi hrozně líto lidí, kterým nic neříkají nebo hůř je nenávidí, neprožívají ty krásné pocity, kdy měsíce vymýšlíte, čím potěšit své blízké, co zas vyrobit a pak vidět ty spokojené oči, pustit si koledy a pustit se do pečení Vašeho oblíbeného cukroví, třeba i "zdravého"... Sezóna cukroví zahájena :-)
Zázvorové kuličky
(12 ks)
- 1/2 hrnku datlí
- 1 hrnek mandlí
- 1 lžíce melasy
- 1/2 lžičky zázvoru
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- mleté mandle na obalení
Datle jsem si předem namočila, aby změkly, Následně jsem slila vodu a rozmixovala je s mletými (nasekanými) mandlemi, melasou, zázvorem, skořicí a vanilkovým extraktem, v hladkou hmotu. Pokud by nebyla dostatečně tuhá, můžete dát hmotu ztuhnout do lednice a tvarovat až později. Pomocí rukou jsem tvarovala kuličky, které jsem obalovala v mletých mandlích. Můžete je doplnit skořicí, zázvorem... Skladovala jsem kuličky v lednici.
English version
Ginger balls
(12 pcs)
- 1/2 cup of dates
- 1 cup of almonds
- 1 tablespoon of molasses
- 1/2 teaspoon of ginger
- 1 teaspoon cinnamon
- 1/2 teaspoon of vanilla extract
- ground almonds for couting
I soaked dates in water until tender. Then I drained them and blended with ground or chopped almonds, molasses, ginger, cinnamon and vanilla extract until sticky dough. You could also refrigerate the dough if would be too smooth. Then I rolled the dough into balls and couted them in a ground almonds. You could add cinnamon, ginger... I stored them in a fridge.
Dá se něčím nahradit melasa?:)
OdpovědětVymazatjiným tekutým sladidlem, ale k zázvoru se prostě hodí...
VymazatLuci, nejdřív velikánský dík za úžasné recepty. Nádherné fotky a kůpa zdravých dobrot. Díky díky díky.
OdpovědětVymazatProsím, zázvor používáš čerstvý nebo kupovaný sušený? Díky Bohunka
lze použít obojí, já použila sušený :-)
VymazatDěkuji za recept. Při hledání inspirace na cukroví jsem prošla tvůj blog a zaujaly mne skoro všechny nepečené kuličky :) Tyhle zázvorové budu muset taky vyzkoušet. Loni jsem dělala nepečené slunečnicové a byly vynikající!
OdpovědětVymazatJeště dotaz, daly by se datle nahradit třeba rozinkami? První zmiňované mi příliš nechutnají :)
v podstatě je jedno, jaké sušené ovoce použiješ, chuť bude samozřejmě jiná...
Vymazatvypadají naprosto úchvatně, vůbec by mě nenapadlo tyhle ingredience dát dohromady, ale miluji skořici a zázvor na všechny způsoby, takže věřím, že mi budou chutnat, pokud se najde čas a vyzkouším je :)
OdpovědětVymazatsnad jo, je to opravdu otázka pár minut.
VymazatVyzkouším je. Jenom se chci zeptat, zda zázvor čerstvý nebo sušený. Děkuji Jitka
OdpovědětVymazatposlouží čerstvý i sušený... a samozřejmě na Vašich chutích :-) jak moc řízné kuličky chcete...
Vymazatsuper recept, vypadají krásně:)
OdpovědětVymazatpráve som ich dokončila a sú vynikajúce :))
OdpovědětVymazat