Zázvorové kuličky




Povím Vám sladké tajemství, miluji Vánoce. A vlastně je mi hrozně líto lidí, kterým nic neříkají nebo hůř je nenávidí, neprožívají ty krásné pocity, kdy měsíce vymýšlíte, čím potěšit své blízké, co zas vyrobit a pak vidět ty spokojené oči, pustit si koledy a pustit se do pečení Vašeho oblíbeného cukroví, třeba i "zdravého"... Sezóna cukroví zahájena :-)






Zázvorové kuličky

(12 ks)



  • 1/2 hrnku datlí
  • 1 hrnek mandlí
  • 1 lžíce melasy
  • 1/2 lžičky zázvoru 
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • mleté mandle na obalení





Datle jsem si předem namočila, aby změkly, Následně jsem slila vodu a rozmixovala je s mletými (nasekanými) mandlemi, melasou, zázvorem, skořicí a vanilkovým extraktem, v hladkou hmotu. Pokud by nebyla dostatečně tuhá, můžete dát hmotu ztuhnout do lednice a tvarovat až později. Pomocí rukou jsem tvarovala kuličky, které jsem obalovala v mletých mandlích. Můžete je doplnit skořicí, zázvorem... Skladovala jsem kuličky v lednici.



English version


Ginger balls


(12 pcs)



  • 1/2 cup of dates
  • 1 cup of almonds
  • 1 tablespoon of molasses
  • 1/2 teaspoon of ginger
  • 1 teaspoon cinnamon
  • 1/2 teaspoon of vanilla extract
  • ground almonds for couting







I soaked dates in water until tender. Then I drained them and blended with ground or chopped almonds, molasses, ginger, cinnamon and vanilla extract until sticky dough. You could also refrigerate the dough if would be too smooth. Then I rolled the dough into balls and couted them in a ground almonds. You could add cinnamon, ginger...  I stored them in a fridge. 




13 komentářů:

  1. Dá se něčím nahradit melasa?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jiným tekutým sladidlem, ale k zázvoru se prostě hodí...

      Vymazat
  2. Luci, nejdřív velikánský dík za úžasné recepty. Nádherné fotky a kůpa zdravých dobrot. Díky díky díky.
    Prosím, zázvor používáš čerstvý nebo kupovaný sušený? Díky Bohunka

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za recept. Při hledání inspirace na cukroví jsem prošla tvůj blog a zaujaly mne skoro všechny nepečené kuličky :) Tyhle zázvorové budu muset taky vyzkoušet. Loni jsem dělala nepečené slunečnicové a byly vynikající!
    Ještě dotaz, daly by se datle nahradit třeba rozinkami? První zmiňované mi příliš nechutnají :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. v podstatě je jedno, jaké sušené ovoce použiješ, chuť bude samozřejmě jiná...

      Vymazat
  4. vypadají naprosto úchvatně, vůbec by mě nenapadlo tyhle ingredience dát dohromady, ale miluji skořici a zázvor na všechny způsoby, takže věřím, že mi budou chutnat, pokud se najde čas a vyzkouším je :)

    OdpovědětVymazat
  5. Vyzkouším je. Jenom se chci zeptat, zda zázvor čerstvý nebo sušený. Děkuji Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. poslouží čerstvý i sušený... a samozřejmě na Vašich chutích :-) jak moc řízné kuličky chcete...

      Vymazat
  6. práve som ich dokončila a sú vynikajúce :))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)