DIY speciál aneb Ježíškova dílna



Všude se to hemží články a videi, co komu přinesl Ježíšek, ale mě už jaksi pár let víc naplňuje dárky dávat, proto se dnes kouknem, co jsem ve své dílničce upatlala...

Vím, že opět přicházím s "křížkem po funuse", ale to bych holt musela těm mým zakázat chodit na blog, aby na ně pod stromečkem čekalo překvapení... tak pojměme článek jako tipy na příští rok, pokud si na ně vzpomenete, nebo využijte úplně k jiné příležitosti, narozeninám, svátku maminky, babičky, kamarádky... doplňte si, nebo jen tak pro jejich radost... a nemusíte jen dělat radost druhým, i mít rád sám sebe není o nic méně důležité :-)

Kromě vymýšlení, co vůbec koupit si doma rády hrajeme s balením. Je to i takový dárek navíc. Záměrně před sebou tajíme, jaký vánoční papír jsme pořídily a čekáme do poslední chvíle na překvapení pod stromečkem, blázni? Možná trochu, ale je třeba se radovat z maličkostí :-) 

Já letos ladila dárky do kombinace zlaté, bílé, světle růžové a notiček. Ano, kdejaký hudebník by mě asi zabil, ale koupila jsem si staré noty, ze kterých jsem vytvořila vějířky a dozdobila jimi dárky. Zprvu jsem měla nutkání vyhrabat své staré z dob dětství, kdy jsem hrála na flétnu, ale cosi ve mně mi to nedovolilo... Zlatý a hvězdičkový papír jsem pořídila v Nanu Nana, zlaté tašky v Albertu, bílé košíčky ve Vágnerovi. Stužky kupuji v galanterii (nejlepší  s největším výběrem mi přijde na Orlí) obvykle to vyjde levněji než celá klubka v supermarketech, a zlatí ptáčci jsou z Kiku. Jako jmenovky jsem letos upekla sušenky. Je to klasické linecké těsto, kde jsem polovinu másla nahradila kokosovým olejem a krásně teda voněly. Do sušenek jsem vyryla iniciály obdarovaných a ty si pak navíc na své jmenovce pochutnaly :-)

A už se vrháme na ty dárky...




Přítel dostal nakládaný hermelín. Sklenici jsem koupila v Ikei a pak už jen stačilo pár surovin, najít šikovný recept a dárek za pár minut hotový, vycházela jsem z tohoto receptu




Ségra miluje všechny ochucené kávy. Párkrát jsem jí už k nějaké příležitosti koupila sirupy, ale znáte to složení... není nic těžkého svařit třtinový cukr s vodou a například s vanilkovým luskem, skořicí, perníkovým kořením v závislosti, jakou příchuť chcete získat. Sirupy určitě nevydrží tak dlouho jako ty kupované, ale za tu poctivost jim to odpustíme ne.




Dále mamka se ségrou dostaly ochucený olivový olej. Opět dárek hotový za pět minut. Lahvičky jsem naplnila rozmarýnem, čili papričkou a zalila kvalitním olivovým olejem. Příchuť záleží na Vás, citrón, různé bylinky, česnek, pálivé papričky, vanilkový lusk.... a tašku plnou lahviček jsem si odnesla z Kiku, 20 Kč/ks. Měli i větší provedení, které mi skvěle posloužilo na domácí perníkový likér. Jakýkoliv likér se stal už takovým tradičním sestřiným dárkem, ale úplně jsem jej zapomněla vyfotit, jak jsem jej na tajňačku skladovala na balkoně. Poprvé jsem zkusila likér ze sójové smetany namísto kravské a sklízel ještě větší ohlasy, takže příště máme jasno :-)




Proč by rozumný člověk šil dobrovolně pytlíčky na čaj? Když může použít sítko nebo koupit pytlíkový čaj... protože je to prostě srdcovka... a o tom by asi dárky měly být :-) No stálo mě to celkem dost času, ale myslím, že výsledek je celkem sranda, obzvláště, když se Vám podaří pytlíčky velikosti big, alespoň ty mé pobavily, Pytlíčky jsem vyrobené z filtrů do kávovaru, takže stačí zapátrat... vybrat vhodnou směs čaje či ještě lépe nasušit a namíchat vlastní...




Horká čokoláda na lžičce? Určitě to znáte, rozpustíte v horkém mléce a je. Dostane se koupit už v různých obchodech, ale co si udělat domácí... vyberete si sami kvalitu čokolády, hořkost, jaká Vám vyhovuje a doplníte zase, čím máte rádi. Stačí jednoduše rozpustit kvalitní hořkou čokoládu ve vodní lázni, můžete přidat trochu rostlinného mléka a kokosového oleje. Pak jen vhodnou formičku vyložíte pečícím papírem, posypete např. sekanými ořechy, kokosem, ovocem sušeným mrazem, zalijete čokoládou, vložíte lžičku (pořídila jsem v Tigeru)  a zase doplníte posypkou a necháte ztuhnout. Já jsem ještě dárek doplnila krabicí rostlinného mléka, aby obdarovanému nic nechybělo a mohl si ihned vychutnat horkou čokoládu :-)






Pokud je někdo Vám blízký kreativní, věčně něco vyrábí, určitě jej potěší krabice či v mém případě sklenice plná různých blbinek v podobě lepidel, kolíčků, barevných lepících pásek, mašliček, sponeček a jiných kravinek. Velký výběr mají v Tigeru, ale stačí zajít do jakékoliv galanterie, papírnictví, určitě něco vyberete.





A z čeho jsem měla největší radost, byly tyhle koupelové balíčky. Už loni mě dostala výroba domácích balzámů na rty, proto jsem v podobném duchu pokračovala. Do balíčku jsem vyrobila vanilkové šumivé bomby do vany s levandulí, vanilkovou koupelovou sůl, vanilková masážítka a olejové formičky do koupele s růžičkami, prostě milujeme vanilku... Většinu receptů jsem čerpala od Míši, jejíž blog určitě znáte :-) Dřevěné lopatičky, malé pytlíčky a růžičky jsem pořídila v Manufaktuře.


Uf dnes to bylo krapet delší, ale snad jsem Vás trochu inspirovala a pustíte se do něčeho domácího, z lásky vyráběného :-)



27 komentářů:

  1. To je krásný!
    vyráběné dárky jsou stejně nejlepší, protože je na nich vidět že to dalo více práce, než jen vběhnout do obchodu:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. právě, a že to vzalo času, ale té radosti :-) děkuji Marky.

      Vymazat
  2. Ty sirupy do kávy....skvělá inspirace pro mě. Moc děkuji . Ivana

    OdpovědětVymazat
  3. Nádherné dárky :)
    chickflickcherry.blogspot.cz/2014/12/vanocni-opi-giveaway.html

    OdpovědětVymazat
  4. Milá Luci, dlouho jsem u tebe na blogu nekomentovala, ale tento článek mě nadchl, věci z tvojí dílničky jsou nesmírně krásné a povedené, je vidět, jak moc šikovná jsi. Také jsem dárky vyráběla, proto mě tenhle článek tolik potěšil.
    Podobný design balení jsem viděla kdesi na pinterestu a přišlo mi to pěkné, honosné, ale já se vrhla do takového vintage designu, kde jako balicí papír posloužil obyčejný recyklovaný papír, místo stužky přírodní provázek, dáreček jsem každému ozdobila obrázky z jednoho eshopu vystihující vánoce na venkově, přidala jsem větvičku jedle a byla spokojená. Co se týká dárečků samotných, šumivé bomby jsem také vyráběla. A právě dnes jsem tu jednu uschovanou pro sebe (tu nepovedou :D) použila, byla jsem hrozně zvědavá, no za mě to účel krásně splnilo :). Použila jsem mimo základních surovin citronelový vonný olejíček a lístky šalvěje. Mimo to jsem vyráběla třeba ručně šité vazby s látkovými deskami, skleničky na svíčku s noční vesničkou, pekla do vánočních košíčků sušenky a tak podobně.
    Moc se mi zalíbily tvé srdcovky, to budu muset vyzkoušet! Sklenička plná věcí na ruční tvoření je taky úžasný nápad, podobnou skleničku s vyrobenými drobnostmi se chystám dát mamce ke Dni matek, ale to máme ještě daleko ;).
    Razím stejné heslo jako ty, takové dárky mají sílu a i mně jakožto tvůrci dělají obrovskou radost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, děkuji za krásný vzkaz :-) podobné balení jsem měla loňský rok, proto jsem chtěla něco z "opačného soudku". hádám, že příští rok se zase přikloním k tomu tvému. Výhodou je, že to vyjde finančně asi nejlíp. Děkuji moc za další tipy, strašně mě to baví, tak to vypadá, že budu vyrábět v průběhu celého roku :-)

      Vymazat
  5. Moc hezké dárečky jsi vyrobila :) Já jsem tedy letos dělala jen Vaječný likér pro pár blízkých a s výzdobou flaštičky jsem si také pohrála. Je fajn, když člověk něco vytvoří vlastními silami. Jsi velmi šikovná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. likér je každoroční povinnost :-) loni jsem taky dělala vaječný, vanilkový.

      Vymazat
  6. Všechno je to moc krásné a už si píšu do diáře na příští rok, vrátit se k tomuto příspěvku s adventem... Děkuju za inspiraci

    OdpovědětVymazat
  7. Uuuplne uzasne :):) Dakujem za skvele tipy :) Tento rok som (ne)piekla vianocne manmky len z Tvojho blogu a darceky su tak skvele, ze ich urcite vyuzijem cez rok. :) Este raz vrela vdaka :)

    OdpovědětVymazat
  8. To jsou krásný nápady, tyhle dárečky udělají radost největší, když je někdo vyrobí :)
    Blog by Veru

    OdpovědětVymazat
  9. Nádhera! Takové dárečky dostat, to je radost!

    Zvu Tě ke mně na blog, kde právě probíhá soutěž
    http://mojekosmetika.blogspot.cz/2014/12/rychlosoutez.html

    OdpovědětVymazat
  10. Ty pytlíky na čaj jsou úžasný..vlastně všechno je to úžasný

    OdpovědětVymazat
  11. Ten nakládanej hermelín bych taky bral, super originální dárek!:)
    Jakub Janata fashion blog

    OdpovědětVymazat
  12. Dobrý den,
    děkuji za Váš úžasný a inspirativní blog..je to až neuvěřitelné!
    Ráda bych se jen zeptala na nějaký ten zmiňovaný "likérek"..na seznamu receptů jsem ho nenašla..:)
    Moc děkuji a omlouvám se za případnou drzost

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, recepty na likéry ani nenajdete, nejde o nic "zdravého". i tak se snažím je alespon ozdravit, takže letos to byl například rum se sójovou smetanou, třtinovým cukrem, perníkovým kořením a trochou rostlinného mléka. Není to nic, čemu bych fandila, ale spokojenost a radost druhých je přednější :-)

      Vymazat
  13. Nádhera! Ty sirupy si budu muset pro příští rok zapamatovat :) A ty bomby! Já letos dělala domácí karamelky, hořčici a různě ochucené čokolády (s chilli, solí, ořechy...), a se sestrou bylinkové oleje.. A udělalo to dost radost, takže příští rok pokračuju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. sirupy jsou vynikající, opravdu doporučuji. to je super, že sklidily domácí dárky úspěch. za mě určitě srdečnější než drahé dárky, elektronika atd.

      Vymazat
  14. WAU! Taky každý rok vyrábím domácí dárky ovšem tohle je pecka! Jsi děsně šikovná a mě naprosto dostali ty srdíčkové pytlíčky na čaj! Myslím, že to na příští Vánoce s dovolením obšlehnu protože jsou prostě geniální :) Dostala jsem včera od kamarádky tip na Tvůj blog a jsem za to teda moc ráda!

    www.madeinles.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  15. Dobrý den,
    bylo by možné jsem dát i recepty včetně postupů?
    Děkuji Bára

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)