Vždycky je plno nápadů, čím potěšit blízké pod stromečkem... ale když ti blízcí čtou Váš blog, jaksi odpadá možnost se s Vámi o nápady podělit, pokud je nechcete připravit o překvápko a to teda nee. Naštěstí je aspoň Mikuláš, který byl ideální příležitostí vyrobit těm mým další granolu....
Volba padla na trochu exotiky, když jsou ty Vánoce... podle mě ideální čas okusit i jiné než lokální ovoce... a už jsem míchala vločky s kešu, mandlemi, kokosem a ananasem, protože mi prostě k sobě sedí. A plnila do nádherných sklenic z Tigeru, které vlastně mohou za to všechno... samy mi skočily do nákupního košíku a myšlenky jely na plný obrátky...
Exotická granola
(2 sklenice)
- 500 g ovesných vloček
- 150 g kešu ořechů
- 100 g mandlí
- 100 g sušeného ananasu (bez cukru)
- 100 g kokosových plátků
- 2 lžíce kokosového oleje
- 1 lžíce medu (či jiného sladidla)
- 1 lžička vanilkového extraktu
V míse jsem promíchala vločky s kešu, mandlemi, ananasem, kokosovými plátky. V hrníčku jsem prošlehala roztopený kokosový olej s medem, vanilkovým extraktem a přilila k suché směsi, kterou jsem důkladně promíchala a rozprostřela po pečícím papírem vyloženém plechu.
Granolu jsem pekla v předehřáté troubě zhruba 20 minut. Troubu jsem pravidelně kontrolovala a občas granolu promíchala, aby se nespálila. Nechala jsem ji zcela vychladnout a poté ji přesypala do sklenic, křídou napsala, o co vlastně běží a darovala :-)
English version
(2 glasses)
- 500 g oats
- 150 g cashew nuts
- 100 g almonds
- 100 g dried pineapple (without sugar)
- 100 g coconut flakes
- 2 tablespoons of coconut oil
- 1 tablespoon of honey(or other sweetener)
- 1 teaspoon of vanilla extract
I combined oats, cashew nuts, almonds, dried pineapple, coconut flakes in a bowl. I whisked together melted coconut oil, honey, vanilla extract and poured over the dried mixture, mixed well and spreaded the mixture in a thin layer on a baking sheet and baked in a preheated oven for about 20 minutes. I cooled granola completely and stored in glasses.
Vypadá naprosto úžasně!!! :)
OdpovědětVymazat- také plánuju dělat k Vánocům müssli, jen asi nezdravější verzi se spoustou medu :)
Když to by u nás bohužel nikdo neocenil, jen já :-( Já se letos pokusím darovat vlastnoručně nasušené bylinky jako čaj v podobné sklenici, ale nevím nevím, jak se na mě budou dotyční tvářit... Chtěla jsem dárek od srdce na jehož výrobě jsem měla podíl, ale málokdo to dnes ocení... uvidíme no :-)
OdpovědětVymazatty sklenice jsou opravdu výzva... zvažuju granolu :)
OdpovědětVymazatKde se dají sehnat sklenice s těmito štítky nebo jen samotné štítky? Už jsem to párkrát zahlédla v televizi či na netu, ale ještě se mi je nepodařilo najít v žádném obchodě. :(
OdpovědětVymazatděkuju
četla jste celý článek?
Vymazatpanebože.....opravdu už se nedivím těm extrémně málo častým komentářům. Spíš se vždycky divím, že je tu vůbec možnost něco komentovat když vidím ty vaše arogantní odpovědi. Váš blog čtu pravidelně, dá se říct že skoro každý den a spoustu receptů už jsem podle Vás dělala, ale ty Vaše odpovědi pro čtenáře mne vždycky úplně odradí sem vůbec chodit. Nepřemýšlela jste o tom zrušit si ty komentáře když vás to očividně tak strašně vytáčí? Buďto těm lidem ani neodpovíte a nebo naprosto arogantní odpověď (tedy vyjma pár odpovědí pro čtenáře ze zahraničí nad kterýma jste se rozplývala jako kdyby to byli nějací bohové....) u nás je spousta a spousta šikovných blogerek, které to se svojí činností určitě někam dopracují, ale vám to ani moc nepřeji tady s tímto přístupem.
VymazatDobrý den, děkuji za Váš názor. Samozřejmě Vás nijak nenutím blog navštěvovat, ať už se Vám zde nelíbí z jakéhokoliv důvodu. Blog nepojímám jako diskusní fórum, ale prostor pro zkušenosti s danými recepty a případné dotazy, ovšem pokud chodí dotazy, na něž jsou již odpovědi v článcích obsaženy, říkám si, jestli má smysl vůbec něco psát, když je daný jedinec ani nečte...
Vymazatto je mi jasné, že mne nenutíte blog navštěvovat, to je asi celkem zbytečné psát. Vy tedy asi taky zrovna moc dobře nečtete, protože jinak byste jistě věděla, že jsem psala, že na Váš blog chodím pravidelně, ale že Vaše odpovědi čtenářům mne vždycky odradí. O slově "nelíbí" nebyla řeč, naopak blog máte pěkný. Mohla byste si ale uvědomit, že ten "daný jedinec" jak píšete, je také Váš čtenář, a pokud se k těm čtenářům budete takto chovat, tak s takovou jich asi za nějakou dobu už bohužel moc nebude a bez těch "daných jedinců" si budete moct tak možná psát sama pro sebe..
OdpovědětVymazatSnad čtu velmi dobře, jen jsem chtěla naznačit, že blog je určitý celek, který je tvořen nejen recepty, ale zrcadlí se v něm i mé vystupování, názory, chování vůči čtenářům aj., a pokud to je Vám nesympatické... je mi jasné, že nejde se zavděčit všem, každý to vnímá rozdílně...pak je čistě na Vás, zda-li budete blog dál navštěvovat či ne. Ale nerada bych, kdyby se blog stal místem jakýchkoliv rozepří, obzvláště teď o Vánocích...
VymazatDobrý večer, Lucko, děkuji za další skvělý recept a tip na dárek. Moje maminka si začala kupovat müsli, snad ji potěší a zachutná i domácí.
OdpovědětVymazatJedlých dárků od vás chci udělat víc.
A k té diskusi. Je fakt, že v článku je popsáno odkud jsou sklenice i čím popsala štítky.
Chodím jsem moc ráda čerpat inspirace, spíše nepíšu než píšu, ale občas mám dojem, že diskutující nečtou, jen kouknou na obrázek. Možná to dotyčná přehlédla, došlo k nedorozumění, ale proč se napadat a nepřát blogerce úspěch. Vím, co dá práce jen udělat ty krásné fotky, sepsat recepty a postup, většinou vymyšlené a opravdu skvělé jídlo. Doporučuji váš blog dalším známým, kterým u nás chutná.
Krásné a klidné Vánoce všem.
Bohunka
Děkuji Bohunko za zprávu. O to právě jde, asi je jednodušší plácnout jakýkoliv dotaz, na který by si mohl tazatel odpovědět po přečtení článku případně vyguglit. Nerada bych, aby to vyznělo zle, jsem ráda za rozumné dotazy... ale občas si nás lidé pletou s nonstop nápovědou...
VymazatSUPR
OdpovědětVymazat