Tofu čokoládovo-kávový cheesecake




Nevím jak Vy, ale já mám takový zvyk, že vánoční cukroví jím poprvé na Štědrý den, předtím je to prostě tabu, jako bych předbíhala Vánoce. Samozřejmě musím kvůli blogu alespoň ochutnat, abych Vám neservírovala nejedlý recept, ale to se nepočítá :-P 

A zatímco si cukroví hoví pěkně v chladu, vyplňuji snídaně třeba tímto cheesecakem, protože sladká snídaně je základ,většinou. Veganské cheesecaky se většinou dělají z kešu ořechů, které zajistí krásně krémovou konzistenci nebo pak z tofu, ideálně tzv. silken, které se u nás bohužel hůře shání a když už, za nechutný peníz. Můžete sáhnout i po klasickém bílém, ale je třeba použít opravdu výkonný mixér nebo si dát na čas a smířit se holt s méně krémovitou konzistencí. No a zdobení záleží také na Vás, fajn budou i čokoládové hoblinky, kakaové boby, plátky kokosu nebo liofilizované ovoce od Mixitu, které jsem použila já. 



Tofu čokoládovo-kávový cheesecake

Koláčová forma 16 cm

Inspirace: http://chocolatecoveredkatie.com

Cheesecake

  • 2 balení bílého tofu (400 g)
  • 1/2 hrnku silné kávy, já měla tuto
  • 1/4 hrnku agávového sirupu
  • 1/2 hrnku rostlinného mléka
  • 2 lžíce kokosového másla
  • 40 g hořké čokolády
  • 4 lžíce kakaového prášku

Na ozdobu

  • lyofilizované ovoce (Mixit)




Nejprve jsem si připravila silnou kávu. Následně jsem do vysoké nádoby vložila tofu, přidala kávu, sirup, mléko, kokosové máslo, roztopenou čokoládu, kakaový prášek a mixovala, dokud jsem nedosáhla zcela hladkého krému.

Připravenou hmotu jsem vlila do koláčové formy vyložené pečícím papírem, vložila do předehřáté trouby a pekla zhruba 45 minut. Nechala jsem zcela vychladnout, ozdobila liofilizovaným ovocem a dala tuhnout do lednice.







Tofu chocolate-coffee cheesecake

cake form 16 cm

Inspiration: http://chocolatecoveredkatie.com

Cheesecake

  • 2 packages (400 g)
  • 1/2 cup of strongly brewed coffee
  • 1/4 cup of agave nectar
  • 1/2 cup of plant based milk
  • 2 tablespoons of coconut butter
  • 40 g dark chocolate
  • 4 tablespoons of cacao powder


Decoration

  • lyophilized fruit 





At first, I prepared strong coffee. Then I blended together tofu with coffee, agave nectar, plant based milk, melted coconut butter, melted chocolate, cacao powder until smooth. 

I poured over prepared cake form and baked in a preheated oven for about 45 minutes. Then I removed it Finally I sprinkled cheesecake with and  a dala tuhnout do lednice.









15 komentářů:

  1. Teda! tohle je pro mě recept, který jsem nikdy nikde neviděla, neumím si ho představit a ani bych ho nikdy nedokázala vymyslet... :)
    .
    Až koupím tofu, tak do toho zkrátka musím jít (prosím tě, kde seženu Silken Tofu? Myslím, že v našich zdravých výživách jsem ho neviděla. Na klasické asi nemám dost dobrý mixér...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mívají ho větší markety v "zahraniční sekci", ale jak jsem psala bývá tam předražené, ideálně pokud si z Brna, zajela bych na Olomouckou nebo pokud máš jinde dostupnou podobnou tržnici...

      Vymazat
    2. nebo si silken tofu vyrobte doma! jde to velmi lehce- jednoduše ohřeješ sojové mléko(které si také vyrobíš doma ze soji) pak přidáš citronovou šťávu a ovocný ocet, počkáš tak hoďku a přes čistou plenu vymáčkneš přebytečnou vodu... tadáááá hotovoo a silken tofu je na světě :-))) hodně štěstí!
      Zuzka F.

      Vymazat
  2. Tak ten se zdá být perfektní, samé dobroty pohromadě, snad se k němu přes Vánoce dostanu. Mohu se jen zeptat, drží cheesecake po nakrojení pěkně tvar? I takto bez sušenkového základu? Děkuji! A ještě k tomu cukroví - také ho jím až od Štědré večeře, jinak by to bylo stejné jako třeba rozbalit si dárky předem...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. drží, já dělávám i tvarožník bez krusty, nemám ji ráda...

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Ten vypadá chutně, ostatně jako všechny Tvoje výtvory! :) Jen bych Tě ráda upozornila na chybu v druhém odstavci, je to lyofilizované ovoce :) Koukám, že v anglickém receptu máš ypsilon, takže to byl určitě překlep.

    OdpovědětVymazat
  5. Mohla bych se zeptat na kokosove maslo? Kde ho treba v Brne sezenu nebo jak ho vyrobit? Dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já si vyrábím domácí, jednoduše rozmixuji strouhaný kokos

      Vymazat
  6. kokosové máslo nahrazeno arašídovým a PECKA :)

    OdpovědětVymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  8. Prosím,na kolik stupňů péct?dekuji :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)