Dýňové taštičky




Kde je těm taštičkám konec... Zažily si svou slávu snad někdy na přelomu listopadu/prosince, ale pak k nám vtrhlo vánoční cukroví, jedlé dárky a tak vše kolem Vánoc a mně přišlo nějak užitečnější se s Vámi podělit o tu vánoční tématiku, abyste stihli vše upéct včas případně vyrobit nějaký ten "homemade" dáreček než tu strašit s dýněmi. A teď zas zjišťuji, že je už jaksi na dýně pozdě, že se z obchodů vytratily neznámo kam, jo to jsou problémy blogerů... Nezbude mi než doufat, že nejsem jediná, kdo má nasysleno ještě pár kousků a třeba se do receptu pustíte nebo si jej schováte na příští dýňovou sezónu, pěkný víkend :-)




Dýňové taštičky

Inspirace: http://www.7000feast.com

Těsto
  • 1 hrnek špaldové mouky
  • 2 lžíce mletých sezamových semínek
  • 4 lžíce mletých mandlí
  • 4 lžíce drcených lněných semínek
  • 1 lžíce mletého máku
  • špetka soli
  • 1/2 - 3/4 hrnku vody
  • 1 lžíce olivového oleje   

Náplň
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 hrnky dýňového pyré
  • tymián
  • kari
  • čili
  • sůl, pepř


V míse jsem si promíchala mouku se sezamovými semínky, mandlemi, lněnými semínky, mákem a solí. Opatrně jsem přilila vodu s olejem a zpracovala v těsto. Případně můžete přidat další vodu či mouku, dle konzistence těsta. To jsem zabalila do potravinové fólie a dala odležet do lednice, zatímco jsem připravovala náplň.

Na náplň jsem si na lžíci olivového oleje restovala na malinké kousky nakrájenou cibuli dozlatova, na minutu jsem přidala česnek, nechala jej rozvonět a přidala dýňové pyré. Celou směs jsem dochutila tymiánem, kari, čili, solí a pepřem a ještě zhruba 10 minut restovala. 

Těsto jsem si rozválela, vykrájela v kolečka, vložila do "taštičkovače", naplnila a vytvořila taštičku. Pokud nemáte šikovného pomocníka, stačí vykrájet kolečka, naplnit a v polovině přehnout a pomocí vidličky přitlačit okraje. Taštičky jsem pekla v předehřáté troubě zhruba na 180 stupňů zhruba 20 minut. 







English version

Pumpkin pasties

Inspiration: http://www.7000feast.com


Dough
  • 1 cup spelt flour
  • 2 tablespoons ground sesame seeds
  • 4 tablespoons ground almonds
  • 4 tablespoons flax seeds
  • 1 tablespoon ground poppy seeds
  • pinch salt
  • 1/2 - 3/4 cup water
  • 1 tablespoon olive oil

Filling
  • 1 tablespoon olive oil
  • 1 onion
  • 1 clove of garlic
  • 2 cups pumpkin puree
  • thyme
  • cury
  • chilli
  • salt, pepper


I mixed together flour with sesame seeds, almonds, flax seeds, poppy seeds and salt in a big bowl. Carefuly, I added water, oil and processed into a dough. Alternativally, you could add water or flour depending on dough consistency. I wrapped it into foil and placed it in the fridge.

For the filling, I cooked chopped onion in the olive oil until golden, then I added thinly sliced garlic, pumpkin puree. I seasoned the mixture with thyme, curry, chilli, salt, pepper and cooked for about 10 minutes. 

Finally I rolled out the dough until thin cut out circles, filled the dough with pumpkin filling and folled over. I placed the pasties on the prepared baking sheet and baked for about 20 minutes. 




8 komentářů:

  1. Jé, tak ty jsou! Vypadají úžasně...nikdy by mě nenapadlo naplnit dýní těsto, ale je to recept jako na zavolanou, protože jsem v týdnu zjistila, že mé pracně uskladněné dýně se mi začínají kazit...tak aspoň vím, co vytvořit místo tradiční polévky nebo pyré do ovesné kaše, i to tvořítko odněkud vylovím :) Díky za inspiraci! E.

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadají úžasně! :) Já si k dýním nějak pořádně nemůžu najít cestu :( :D

    OdpovědětVymazat
  3. Luci, díky, taky mám nasyslené dýně, zamilovala jsem se do nich předloni, loni je nasázela všude možně a pak bojovala se slimákama, aby mi je nesežrali a od podzimu zkouším různé recepty. Krásný víkend.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
  4. Myslíš, že by šli udělati na sladko? Nebo neměla by si nějaký nápad na recept na plněné šátečky? Děkuji za odpověď a také za tvůj celý blog plný obdivuhodné inspirace ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se přidávám k pochvalám i dotazu, jak by šly taštičky obměnit na sladko :-) Krásný den, Tamara

      Vymazat
    2. proč by nešly, třeba s jablíčky, skořicí, oříšky atd. :-)

      Vymazat
  5. Tak jsem se do nich pustila na sladko. S těstem se krásně pracovala, dala jsem 120 ml vody, nelepilo se a opravdu hezky drželo, náplň jsem udělala tvarohovou. Chuťovou zkoušku nechám na ráno, ale vypadají nádherně a jejich zdařilost jistě potvrzuje i fakt, že můj tatínek( zmlsaný buchtami od mé babičky-skvělé kuchařky) už jednu slupnul a ani nepoznal, že pojedl něco zdravého.
    Takže za mě obrovská spokojenost, natěšenost na nové recepty a velká pochvala pro Tebe: Luci! Obdivuji,jak jsi kreativní a tvoje nápady mě dohání ke studu, protože celkem střídám tři varianty na obědy a remcám, že nemám inspiraci na nové..
    Ale už jsem si sepsala, co chci z tvého receptáře vyzkoušet a myslím, že tyhle taštičky to krásně odstartovaly!
    Velké díky za tvůj blog, zůstaň nadále tak plná nápadů a užívej života
    Kristýna P.

    OdpovědětVymazat
  6. Protoze jsme měli doma ještě půlku dýně rozhodla jsem se udělat tyhle tasticky. Udělala jsem několik malých a jednu velkou na oběd a opravdu jsem si pochutnala. Jen se chci zeptat jak drtis lněné semínka jestli v hmoždíři nebo v robotů ? Dekuju

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)