Tak dovolte, abych Vám představila vůbec tu nejlepší pečenou ovesnou kaši, fakt. Je neuvěřitelně šťavnatá, sladko-kyselkavá, vůbec ne suchá, voňavá, prostě dle mých chutí. A za to všechno může on, jablečný mošt. Stačilo nahradit rostlinné mléko právě moštem a královna všech kaší je na světě. Nevěřila jsem, že pouhý mošt může mít vliv na výslednou chuť, konzistenci, ale je to tak. Navíc kaši i lehce osladí, takže nakonec nemusíte ani příliš doslazovat různými sirupy, medem atd a naopak využít přirozenou sladivost ovoce.
A co z toho plyne? Jen už vím, že pečené ovesné kaše budu dělat výhradně s mošty, ovocnými či zeleninovými šťávami. Co takhle mrkvová s mrkvovou šťávou?
Pečená jablečná kaše
(cca 6 porcí)
- 2 hrnky ovesných vloček
- 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
- 1 lžíce skořice
- špetka muškátového oříšku
- 1/2 hrnku vlašských ořechů
- 1/2 hrnku nesířených rozinek
- 1 velké jablko
- 2 hrnky jablečného moštu
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžíce datlového sirupu
Ve velké míse jsem si promíchala vločky s práškem do pečiva, skořicí, muškátovým oříškem, ořechy, rozinkami, na malé kousky nakrájeným jablkem.
V menší misce jsem si prošlehala jablečný mošt s roztopeným kokosovým olejem, vanilkovým extraktem a datlovým sirupem.
Tekutou směs jsem přilila k sypké a smíchala v celistvou hmotu. Tu jsem přendala do zapékací nádoby, uhladila a dala péct do předehřáté trouby zhruba na 180 stupňů na 40 minut.
English version
Baked apple oatmeal
(about 6 portions)
- 2 cups oats
- 1 teaspoon baking powder
- 1 tablespoon cinnamon
- pinch nutmeg
- 1/2 cup walnuts
- 1/2 cup raisins
- 1 big apple
- 2 cups apple cider
- 1 tablespoon coconut oil
- 1 teaspoon vanilla extract
- 2 tablespoons date syrup
I mixed together oats, baking powder, cinnamon, nutmeg, walnuts, raisins and chopped apple in a big bowl.
I whisked together apple cider with melted coconut oil, vanilla extract and date syrup.
I poured liquid mixture over flour mixture, mixed together until just combined. I filled a baking dish with prepared oatmeal and baked in preheated oven for about 40 minutes.
Ta vypadá úžasně :) Akorát uvažuju jak nahradit jablečný mošt... Děláš si sama nebo nějaký koupený? A máš na to skvělou nádobu .. to je jakoby i na chlebíček .. a nepamatuješ si náhodou odkud? :) Pěkný den!
OdpovědětVymazatno podstatou receptu má být právě náhrada obvyklého mléka za jablečný mošt, takže čím nahrazovat... kupuji v gruntu. Nádoba je z Ikei, na chlebíček mi přijde moc široká, na to mám chlebíčkovou formu. tahle se hodí na pečené kaše i slaná zapékaná jídla, těstoviny atd. ale každý může samozřejmě pužít, jak mu vyhovuje :-)
VymazatHi Lucie,
OdpovědětVymazatI stopped by to complement your photos of this great dish... :)
thanks very much :-)
VymazatZítřejší svačina vymyšlena - juchů :-D :-)
OdpovědětVymazatVyzkoušeno a opravdu výborné. Budu dělat častěji. Můj 15ti měsíční syn se toho mohl ujíst slušně řečeno :-)
Vymazatto ráda čtu :-)
VymazatGeniální! Já jen nahradila rozinky brusinkami.
OdpovědětVymazatproč by ne, fantazií či zásobami se meze nekladou :-)
VymazatCez víkend som piekla a nakoľko sme všetci doma "čokoholici", tak som pridala lyžičku kakaa. Chuťovo mi tak pripomínala trošku tvoj jablčný chlebík :-) Určite ešte upečiem, skvelá obmena klasickej ovsenej kaše :-)
OdpovědětVymazat