Pečená jablečná kaše




Tak dovolte, abych Vám představila vůbec tu nejlepší pečenou ovesnou kaši, fakt. Je neuvěřitelně šťavnatá, sladko-kyselkavá, vůbec ne suchá, voňavá, prostě dle mých chutí. A za to všechno může on, jablečný mošt. Stačilo nahradit rostlinné mléko právě moštem a královna všech kaší je na světě. Nevěřila jsem, že pouhý mošt může mít vliv na výslednou chuť, konzistenci, ale je to tak. Navíc kaši i lehce osladí, takže nakonec nemusíte ani příliš doslazovat různými sirupy, medem atd a naopak využít přirozenou sladivost ovoce. 

A co z toho plyne? Jen už vím, že pečené ovesné kaše budu dělat výhradně s mošty, ovocnými či zeleninovými šťávami. Co takhle mrkvová s mrkvovou šťávou? 





Pečená jablečná kaše

(cca 6 porcí)

  • 2 hrnky ovesných vloček
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžíce skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • 1/2 hrnku vlašských ořechů
  • 1/2 hrnku nesířených rozinek
  • 1 velké jablko
  • 2 hrnky jablečného moštu
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce datlového sirupu





Ve velké míse jsem si promíchala vločky s práškem do pečiva, skořicí, muškátovým oříškem, ořechy, rozinkami, na malé kousky nakrájeným jablkem. 

V menší misce jsem si prošlehala jablečný mošt s roztopeným kokosovým olejem, vanilkovým extraktem a datlovým sirupem. 

Tekutou směs jsem přilila k sypké a smíchala v celistvou hmotu. Tu jsem přendala do zapékací nádoby, uhladila a dala péct do předehřáté trouby zhruba na 180 stupňů na 40 minut. 








English version

Baked apple oatmeal

(about 6 portions)


  • 2 cups oats
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1 tablespoon cinnamon
  • pinch nutmeg 
  • 1/2 cup walnuts
  • 1/2 cup raisins
  • 1 big apple
  • 2 cups apple cider
  • 1 tablespoon coconut oil
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 2 tablespoons date syrup





I mixed together oats, baking powder, cinnamon, nutmeg, walnuts, raisins and chopped apple in a big bowl. 

I whisked together apple cider with melted coconut oil, vanilla extract and date syrup. 

I poured liquid mixture over flour mixture, mixed together until just combined. I filled a baking dish with prepared oatmeal and baked in preheated oven for about 40 minutes. 






10 komentářů:

  1. Ta vypadá úžasně :) Akorát uvažuju jak nahradit jablečný mošt... Děláš si sama nebo nějaký koupený? A máš na to skvělou nádobu .. to je jakoby i na chlebíček .. a nepamatuješ si náhodou odkud? :) Pěkný den!

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. no podstatou receptu má být právě náhrada obvyklého mléka za jablečný mošt, takže čím nahrazovat... kupuji v gruntu. Nádoba je z Ikei, na chlebíček mi přijde moc široká, na to mám chlebíčkovou formu. tahle se hodí na pečené kaše i slaná zapékaná jídla, těstoviny atd. ale každý může samozřejmě pužít, jak mu vyhovuje :-)

      Smazat
  2. Hi Lucie,
    I stopped by to complement your photos of this great dish... :)

    OdpovědětSmazat
  3. Zítřejší svačina vymyšlena - juchů :-D :-)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Vyzkoušeno a opravdu výborné. Budu dělat častěji. Můj 15ti měsíční syn se toho mohl ujíst slušně řečeno :-)

      Smazat
  4. Geniální! Já jen nahradila rozinky brusinkami.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. proč by ne, fantazií či zásobami se meze nekladou :-)

      Smazat
  5. Cez víkend som piekla a nakoľko sme všetci doma "čokoholici", tak som pridala lyžičku kakaa. Chuťovo mi tak pripomínala trošku tvoj jablčný chlebík :-) Určite ešte upečiem, skvelá obmena klasickej ovsenej kaše :-)

    OdpovědětSmazat

Děkuji za komentář :-)