Růžičkový salát s pečeným jablkem, grepem a lískovými ořechy




S novým rokem roste popularita smoothie, ovocných a zeleninových šťáv, salátů, stejně tak se plní posilovny, každý chce žít lépe, zdravěji... však to znáte. Proto snad využijete tuto zimní variantu salátu. Protože upřímně, není nic horšího než v lednu rajčatový salát, brr. A i když všude slyším, že zima nepřeje lehkým zeleninovým pokrmům, nemusí tomu tak být. Stačí sáhnout po surovinách, které jsou právě v sezóně. 


Většinou používáme na zálivku klasický olivový olej, ale zdánlivě nudnou zeleninu dostane na vyšší level i jiný kvalitní, výrazný olej. Naprosto jsem se zamilovala do dýňového oleje. Často se uplatňuje na dozdobení a dochucení dýňové polévky, ale mně se skvěle osvědčil i jen tak na syrovou zeleninu. Nikdy bych neřekla, že "obyčejný" olej může dodat pokrmům takovou chuť, velký omyl. Stejnou lásku jsem si ale vypěstovala i k neskutečně voňavému oleji z lískových oříšků. Ten jsem si přinesla z Gruntu, ale určitě jej potkáte i ve zdravých výživách. A čím jiným salát doplnit než dalšími oříšky? :-) 



Růžičkový salát s pečeným jablkem, grepem a lískovými ořechy

(2 porce)



  • 300 g růžičkové kapusty
  • sůl, pepř
  • šťáva z 1 citrónu
  • 2 lžíce lískooříškového oleje
  • 1 lžička agávového sirupu


  • 1 velké jablko
  • sůl, pepř
  • čerstvý tymián
  • 1 lžička lískooříškového oleje


  • 1 grep
  • hrst lískových ořechů



Růžičkovou kapustu jsem důkladně omyla, osušila, nakrájela na co nejtenčí proužky, vložila do mísy, zalila směsí citrónové šťávy, oleje, agávového sirupu, důkladně promíchala a dala odležet do lednice, čím déle, tím líp. Kdo by se bál syrové zeleniny, může růžičkovou kapustičku krátce restovat či alespoň spařit.

Jablko jsem si omyla, zbavila jádřince a nakrájela na měsíčky. Rozprostřela jsem jej po pečícím papírem vyloženém plechu,  dochutila solí, pepřem, tymiánem a dala péct do předehřáté trouby zhruba na 20 minut.

Mezitím jsem si oloupala grep, rozdělila na měsíčky a nasekala lískové ořechy. Marinované kapustičky jsem rozdělila na talíře, doplnila pečeným jablkem, grepem a lískovými ořechy, případně můžete dochutit lískooříškovým olejem, solí, pepřem....




English version


Brussel sprouts salad with roasted apples, grapefruit and hazelnuts

(2 portions)


  • 300 g brussel sprouts
  • salt, pepper
  • lemon juice from 1 lemon
  • 2 tablespoons hazelnut oil
  • 1 teaspoon agave nectar

  • 1 big apple
  • salt, pepper
  • fresh thyme
  • 1 teaspoon hazelnut oil

  • 1 grepefruit
  • handful hazelnuts



I washed brussel sprouts, dried and thinly sliced them. I placed them in a bowl and poured over mixture of lemon juice, hazelnut oil, agave nectar and massaged them with the mixture. I put the bowl in the fridge and set aside. You could also cook the brussel sprouts. 

I washed apples, cored and cut them into chunks. I seasoned them with salt, pepper, thyme and baked for about 20 minutes. 

Meanwhile I peeled grapefruit and sliced it into wedges and chopped hazelnuts. I placed brussel sprouts into plates, added roasted apples, grapefruit and hazelnuts. You could also seasoned with hazelnut oil. salt and pepper.  




7 komentářů:

  1. Ahoj, mohla bych mít prosím dotaz kde takhle v zimě bereš čerstvý tymián? Pěstuješ doma? V obchodech jsem nic podobného neviděla. A všechny domácí bylinky mi takhle na zimu nějak pochcípaly :D

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. občas na něj v marketu narazím, ale nic nezkazíš sušeným :-) v zimě je to s těmi bylinkami špatné, květináče z marketů vydrží pár týdnů...

      Smazat
  2. Růžičkovou kapustu miluju, ale vařenou či připravenou v páře, toto zní velmi zajímavě a lákavě.
    Rajče bych si dala hned, ale naše, červené právě utržené na sluníčku, ale ne takové zvláštní chemické..
    Kapustu mám ještě na zahrádce, tak asi zítra vyzkouším. Díky.
    Bohunka

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. také jsem si růžičkovou kapustu zamilovala a to jsem ji jako dítě odmítala, znala jsem ji jen rozvařenou v polévce. Ono fakt záleží na úpravě. Domácí kapusti tiše závidím, v dobrém :-)

      Smazat
    2. Já tu rozvařenou v polévce miluju :-D :-D delikatesa :-)

      Smazat
  3. Musím povedať, že to vyzerá naozaj chutne;)

    OdpovědětSmazat

Děkuji za komentář :-)