Minule jsme začali ten "zdravější" rok tak nějak obráceně, večeří. Den přece startuje snídaně. A i když nás zatím nepotkaly nějaké třeskuté mrazy a předpokládám, že ani nepotkají... když se potácím v pět ráno z postele, je mi neskutečná zima a představa, že bych měla do sebe cpát ledové smoothie, banánovou zmrzlinu, přichází na mě mrákoty a nejradši bych zalezla zpět pod peřinu, jedinou akceptovatelnou snídaní je horká kaše.
Přijde mi, že se dělíme do dvou skupin. První skupinka miluje svoji zajetou klasiku a jen těžce přechází na něco jiného, snídani. A pak ta druhá, která by se zbláznila z monotónnosti. Která, když to přeženu, potřebuje každý den něco jiného. Myslím, že přesně pro druhou skupinku jsem vytvořila tuto kaši. Je to jakési malé odchýlení od tradiční ovesné. Přesto nechutná o nic méně a nezahřívá o nic méně....
Kroupová kaše s mandarinkou, granátovým jablkem a karamelem
(1 porce)

Kroupová kaše
- 40 - 50 g ječných krup i více
- 200 ml rostlinného mléka
- 1 lžička perníkového koření
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžíce datlového karamelu
Na dokončení
- 1 mandarinka
- zrníčka z 1/2 granátového jablka
- hrst lískových ořechů
- datlový karamel
Kroupy jsem si propláchla a dala vařit ve vodě, zhruba 20 - 30 minut. Pro urychlení můžete kroupy předem namočit. Následně jsem slila vodu a zalila kroupy mlékem. Přidala jsem perníkové koření, vanilkový extrakt, osladila datlovým karamelem a vařila do úplného změknutí, dokud jsem nezískala krémovou kaši.
Kaši jsem přendala do hrníčku, doplnila mandarinkou, granátovým jablkem, lískovými ořechy a dalším datlovým karamelem. Ihned jsem podávala.
English version
(1 portion)

- 40 - 50 g pearl barley or more
- 200 ml plant based milk
- 1 teaspoon gingerbread teaspoon
- 1/2 teaspoon vanilla extract
- 1 tablespoon date caramel
For finishing
- 1 tangerine
- pomegranate arils
- handful hazelnuts
- date caramel
I rinsed barley and placed it with water in a saucepan and brought to boil. I cooked it until soft. You could also soak barley for quicker preparation. I drained it, added milk, gingerbread spice, vanilla extract, sweetened with date caramel, heated over medium heat, stirring, until well combined creamy porridge.
I transfered porridge into my cup, topped with tangerine, pomegranate arils, hazelnuts and another date caramel. I served it imediatelly.
Tak to vypadá víc než zajímavě:) Taky jsme velký příznivce teplé snídaně - vůbec teď v zimě mě z postele nic jiného včas nevytáhne.
OdpovědětVymazatvypadá to nádherně! :-)
OdpovědětVymazatVypadá to opravdu úžasně!
OdpovědětVymazatJakub Janata fashion blog