Kroupovo-hruškový pohár s ořechy a brusinkami




Je to občas sranda servírovat určitý pokrm a nechat strávníky hádat, co že to vlastně konzumují. Takhle doma nemohly přijít na to, že se v tom krásném pohárku ukrývají ne až tak populární kroupy. Ono koneckonců je jedno, o co běží, hlavně že nám chutná. Různé "prasárny"  opomeneme.

Pohárek mi svou konzistencí tak trochu připomíná pudink, upřímně mě překvapil, jak moc byl lahodný. Co taky čekat od krup...Tím, že se kroupy vařily v moštu, už není třeba nějakého závratného slazení, ovocná šťáva se s tím popere. Samozřejmě bych si nejradši hrušky odšťavila doma, ale holt chybí technika. A tak ráda sahám po Ležanských moštech, pro které chodívám do Gruntu. Nejčastěji to vyhrává jablečná klasika, tentokrát ale "smetánku" slízla hruška a mrazem sušené brusinky, se kterými jsem se zatím nikde nesetkala, také okamžitě letěly do košíku, jasná věc. No a hruška by byla taková neúplná, kdyby ji neprovázely vlašské ořechy... a dokonalost byla na světě :-) Krásnou neděli...




Kroupovo-hruškový pohár s ořechy a brusinkami

(cca 3 porce)

Pohár

  • 1 hrnek ječných krup
  • 2 hrnky hruškového moštu
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička skořice
  • špetka muškátového oříšku


Na dokončení

  • hrst vlašských ořechů
  • hrst mrazem sušených brusinek
  • hruška



Kroupy jsem si předem namočila. Následně jsem vodu slila, zalila zhruba hrnkem čerstvé, hrnkem moštu a dala vařit a za stálého míchání vařila do změknutí. V závislosti na konzistenci, případně přilijte další mošt. 

Uvařenou kroupovou kaši jsem odstavila z plotny, dochutila medem, skořicí, muškátovým oříškem , nechala vychladnout a rozmixovala v hladký krém s trochou moštu. 

Na závěr jsem krém rozdělila do skleniček, ozdobila hruškou, ořechy a brusinkami. Pohár můžete hned podávat, ale i vychlazený z lednice.







English version


Barley-pear pudding with walnuts and cranberries 

(about 3 portions)


pudding

  • 1 cup barley
  • 2 cups perry
  • 1 tablespoon honey
  • 1 teaspoon cinnamon
  • pinch nutmeg


For finishing

  • handful walnuts
  • handful freeze-dried cranberries
  • pear




I soaked barley over night. The next day, I drained them, added a cup of water, a cup of perry and stirring cooked until completely soften. You could also add perry, depending on consistency.

I flavoured barley with honey, cinnamon, nutmeg, perry and blended until smooth. 

Finally, I divided it to the glasses, garnished with walnuts, cranberries and pear. You could serve it immediately or chill in the fridge. 



6 komentářů:

  1. Hrozně mě teď baví experimentovat s tak prostými surovinami jako jsou třeba právě kroupy, takže tento recept se mi velmi líbí, mohla bych doma udělat překvapení formou neobvyklého dezertu O:-)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. a věř, že nepoznají, co pohárky obsahují :-)

      Smazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětSmazat
  3. Já teda nevím... Dala jsem mošt jablečný a i po rozmixování chuť krup cítím. Nevím, jestli to je proto, že ji čekám. Nicméně jim to rozhodně neubírá, už se těším na zítřejší svačinku! Skvělý recept, výborná dietní svačinka. ;)

    OdpovědětSmazat

Děkuji za komentář :-)