Matcha čokoláda s pomerančovou kůrou a brusinkami




Hrozně se mi líbí na jiných blozích různé rubriky s tipy na dobré produkty, co kde koupit, co se kde vyplatí, co chutná dobře a přijde mi, že je i rádi čtete, že jsou Vám nějakým způsobem užitečné... kolikrát jsem o něčem podobném uvažovala, ale když došlo na lámání chleba, který jsem dnes mimochodem taky pekla, zjistila jsem, že vlastně nemám o čem, kupuji defakto základní suroviny. A psát o ovoci, zelenině, luštěninách, semínkách, olejích, moukách, vločkách... je přinejmenším trošku divný, nudný?

A proč začínám tak obšírně? Protože, co jsem ochutnala tuto domácí čokoládu, už nějak není ani chuť na "kvalitní" kupovanou, takže už ani ta čokoláda.... Nejlepší je, že si můžete vytvořit příchuť, kterou v obchodě zaručeně nepotkáte. Moje premiéra byla kombinace pomerančové kůry s mrazem sušenými brusinkami, které jsem pořídila v Gruntu, od pana Grešíka.... Zajímavou barvičku zajistil Matcha čaj :-)





Matcha čokoláda s pomerančovou kůrou a brusinkami


(cca 1 tabulka)


  • 10 g bio kakaového másla
  • 3 lžíce bio kokosového oleje
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžička raw kakaového prášku
  • 2 g matcha čaje
  • špetka soli
  • kůra z bio pomeranče
  • mrazem sušené brusinky







Ve vodní lázni jsem si pomalu rozpustila kakaové máslo, k němu jsem přidala kokosový olej. Jakmile se propojily a zcela roztopily, odstavila jsem z plotny a vmíchala javorový sirup, vanilkový extrakt, kakaový prášek, matchu, špetku soli a umíchala v kompaktní hmotu. 

Hmotu můžete lít do formiček na bonbonky či nalít do menší misky a vyrobit si tak domácí tabulku čokolády. Hmotu jsem sypala pomerančovou kůrou a brusinkami.







English version


Matcha chocolate with orange zest and cranberries


(about 1 bar)


  • 10 g bio cacao butter
  • 3 lžíce bio coconut butter
  • 2 tablespoons maple syrup
  • 1/2 teaspoon vanilla extract
  • 1 teaspoon raw cacao powder
  • 2 g matcha tea
  • pinch salt
  • bio orange zest
  • freeze-dried cranberries







I filled a small to medium saucepan with water and brought to a boil. I leaved cacao butter to melt, added coconut oil, mixed in and removed from the heat. Immediately I whisked together with maple syrup, vanilla extract, cacao powder matcha powder and pinch salt and mixed until smooth. I poured the chocolate in the prepared box, sprinkled with orange zest and  freeze-dried cranberries, and placed in the fridge. I stored chocolate in the fridge.  






5 komentářů:

  1. To vypadá úžasně! Už jsem nad domácí čokoládou dlouho uvažovala, ale zatím nevím, kde sehnat to kakaové máslo. Zkusím se kouknout ve zdravé výživě v Ostravě nebo na internetu, škoda, že je to takový dráhy špás. Ale jednou určitě vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. kakaové máslo není zas taková drahota. Já jej běžně kupuji cca 60 Kč/50 g. Na Internetu a ve větším množství vyjde určitě lépe.

      Vymazat
  2. Tak a jde se na matcha čokoládu! Já naprosto zbožňuju všechno s příchutí matcha čaje a tohle vypadá neodolatelně! :O

    OdpovědětVymazat
  3. No sakra! Tak to musí být mňamka!

    OdpovědětVymazat
  4. Páni!
    Vypadá to úžasně. Bohužel v mém případě by z toho nevznikla čokoláda, ale něco nepoživatelného :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)