Co mě dělá šťastnou? Když v kuchyni vystojím důlek, několik hodin si hraji s náročným pokrmem/dezertem, pak jej konečně ochutnám a je to ono. O kus šťastnější jsem, když podobného efektu dosáhnu za zlomek času, energie, surovin... A přesně pod tohle by se mohly podepsat ty hrušky, co na Vás tak laškovně koukají z fotky a našeptávají Vám, že chutnají ještě líp než vypadají. Že je to prostě něco, bez čeho už dál nemůžete žít. Moment, můžete, ale život nebude tak zábavný a možná i chutný.
Jo krapet přeháním, ale že hrušky chutnají prostě skvěle, je čistá pravda. Nevěřící Tomáši musí ozkoušet. A to vše v rámci výzvy pro blogerky.cz. Věřím, že spousta z Vás se otřese, proč bych jenom měla kombinovat sladké ovoce s něčím kyselým? No, protože to prostě chutná. Všechno nemusí dávat přece smysl. Určitě znáte dnes už klasickou kombinaci jahody + balzamiko, tak proč by to nešlo s hruškami? :-)
Balzamikové hrušky s mandlemi, limetkou a vanilkovým tofu krémem
(3 porce)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhxiHTkNcjjEVTMZzWCQhrg7cTLatdCNG0b1nDX51NtaGqF_CHnKyk5azUOG6OgTIwguYfpDkmqnPTsteExG854PJt2CLJhfPdRlH4IQNxXxZl9azaxhovfLh01OOgyxDAvWHtOYXMiB2U/s1600/2767.jpg)
- 3 velké hrušky
- 2 lžíce balzamikového krému
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 vanilkový lusk
- kůra z 1/2 limetky
- hrst mandlových plátků
- jedlé květy na ozdobu
Vanilkový tofu krém
- 1 balíček tofu
- 2 lžíce javorového sirupu
- špetka vanilkového prášku
- 1 lžička vanilkového extraktu
Troubu jsem si předehřála na 180 stupňů. Hrušky jsem si omyla, rozkrojila na čtvrtiny, zbavila jádřinců a rozložila do zapékací nádoby. Pokapala je bazlamikovým krémem, javorovým sirupem, vanilkovým práškem, přidala i lusk a dala péct zhruba na 20 minut.
Mezitím jsem si tyčovým mixérem rozmixovala v hladký krém tofu spolu s javorovým sirupem, vanilkovým práškem a extraktem.
Upečené hrušky jsem posypala mandlovými plátky, limetkovou kůrou, ozdobila květy sedmikrásek, fialek a podávala spolu s tofu krémem.
English version
(3 portions)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEie1ZjfR8mwzEz9Nj0deLTJNlvqqynfcijXzoeBLHIx2BqdWRs3dhW6UsDo0K24chC7fUMP5G5S6t6AODcW2RsW77fcPU8lCaTod9-XgPy5qEoUPVnHm0vGk7ggq1GX8qr-r2gx7GNTAdY/s1600/2766.jpg)
- 3 big pears
- 2 tablespoons balsamic cream
- 2 tablespoons maple syrup
- 1 vanilla pod
- zest from 1/2 lime
- handful sliced almonds
- edible blossoms
Vanilla tofu cream
- 1 block tofu
- 2 tablespoons maple syrup
- pinch vanilla powder
- 1 teaspoon vanilla extract
I preheated oven to 180 C. I washed pears, cored them and cut into wedges. I placed them into a baking pan, drizzled with balsamico cream, maple syrup, vanilla powder and added vanilla pod. I baked pears for about 20 minutes.
Meanwhile I blended tofu with maple syrup, vanilla extract, vanilla powder until smooth and placed in the fridge.
I removed pears from the oven, sprinkled it with sliced almonds, lime zest and edible blossoms and served imediately with vanilla tofu cream.
co to je balzamikový krém - to jdu hned googlit. Slyším/čtu o tom poprvé O:)
OdpovědětVymazat