Balzamikové hrušky s mandlemi, limetkou a vanilkovým tofu krémem




Co mě dělá šťastnou? Když v kuchyni vystojím důlek, několik hodin si hraji s náročným pokrmem/dezertem, pak jej konečně ochutnám a je to ono. O kus šťastnější jsem, když podobného efektu dosáhnu za zlomek času, energie, surovin... A přesně pod tohle by se mohly podepsat ty hrušky, co na Vás tak laškovně koukají z fotky a našeptávají Vám, že chutnají ještě líp než vypadají. Že je to prostě něco, bez čeho už dál nemůžete žít. Moment, můžete, ale život nebude tak zábavný a možná i chutný. 

Jo krapet přeháním, ale že hrušky chutnají prostě skvěle, je čistá pravda. Nevěřící Tomáši musí ozkoušet. A to vše v rámci výzvy pro blogerky.cz. Věřím, že spousta z Vás se otřese, proč bych jenom měla kombinovat sladké ovoce s něčím kyselým? No, protože to prostě chutná. Všechno nemusí dávat přece smysl. Určitě znáte dnes už klasickou kombinaci jahody + balzamiko, tak proč by to nešlo s hruškami? :-)




Balzamikové hrušky s mandlemi, limetkou a vanilkovým tofu krémem

(3 porce)

Hrušky

  • 3 velké hrušky
  • 2 lžíce balzamikového krému
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 vanilkový lusk
  • kůra z 1/2 limetky
  • hrst mandlových plátků 
  • jedlé květy na ozdobu


Vanilkový tofu krém

  • 1 balíček tofu
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • špetka vanilkového prášku
  • 1 lžička vanilkového extraktu


Troubu jsem si předehřála na 180 stupňů. Hrušky jsem si omyla, rozkrojila na čtvrtiny, zbavila jádřinců a rozložila do zapékací nádoby. Pokapala je bazlamikovým krémem, javorovým sirupem, vanilkovým práškem, přidala i lusk a dala péct zhruba na 20 minut.

Mezitím jsem si tyčovým mixérem rozmixovala v hladký krém tofu spolu s javorovým sirupem, vanilkovým práškem a extraktem.

Upečené hrušky jsem posypala mandlovými plátky, limetkovou kůrou, ozdobila květy sedmikrásek, fialek a podávala spolu s tofu krémem.







English version

Balsamic pears with almonds, lime and vanilla tofu cream

(3 portions)

Pears

  • 3 big pears
  • 2 tablespoons balsamic cream
  • 2 tablespoons maple syrup
  • 1 vanilla pod
  • zest from 1/2 lime
  • handful sliced almonds
  • edible blossoms


Vanilla tofu cream

  • 1 block tofu
  • 2 tablespoons maple syrup
  • pinch vanilla powder
  • 1 teaspoon vanilla extract


I preheated oven to 180 C. I washed pears, cored them and cut into wedges. I placed them into a baking pan, drizzled with balsamico cream, maple syrup, vanilla powder and added vanilla pod. I baked pears for about 20 minutes. 

Meanwhile I blended tofu with maple syrup, vanilla extract, vanilla powder until smooth and placed in the fridge. 

I removed pears from the oven, sprinkled it with sliced almonds, lime zest and edible blossoms and served imediately with vanilla tofu cream. 



1 komentářů:

  1. co to je balzamikový krém - to jdu hned googlit. Slyším/čtu o tom poprvé O:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)