Sendvič s řepovou pomazánkou a čočkovým salátem




Důkaz, že ani ten obložený chleba nemusí být nuda, fakt že ne :-) Můžete si jej vymazlit do takové míry, že ohrnete nos nad kdejakými těstovinami či risottem... Pak mě ani ve snu nenapadne, že bych se snad odbývala, Vás snad jo? :-) Řepová pomazánka je až směšně jednoduchá, jen pár surovin, žádné zbytečné dochucování, o to víc jsem dala vyniknout čočce...



Sendvič s řepovou pomazánkou a čočkovým salátem

(4 porce)

Řepová pomazánka

  • 1 větší červená řepa
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžička hrubozrnné hořčice
  • sůl, pepř

Čočkový salát

  • 1/2 hrnku francouzské čočky
  • 1 hrnek vody či více
  • sůl, pepř
  • bobkový list
  • šťáva z citrónu
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 1 lžička kopru

Na dokončení

  • 8 plátků žitného kváskového chleba 
  • řeřicha/klíčky 


Červenou řepu jsem si upekla případně uvařila doměkka. Nechala ji zchladnout a oloupala. Následně jsem ji rozmixovala spolu s jablečným octem, hořčicí solí, pepřem v hladký krém, případně dále dochutila.

Čočku jsem si propláchla a přivedla k varu spolu s bobkovým listem, stáhla plamen, přikryla pokličkou a nechala probublávat zhruba 15 minut, do změknutí. Dejte pozor, abyste čočku nerozvařili. Uvařenou čočku jsem slila, dochutila solí, pepřem, citrónovou šťávou, olivovým olejem, hořčicí, koprem a důkladně promíchala.

Chléb jsem nakrájela na tenké plátky, namazala je řepovou pomazánkou, doplnila kořeněnou čočkou, klíčky a podávala.




English version

Sandwich with beetroot spread and lentils

(4 portions)

Beetroot spread

  • 1 middle-sized beetroot
  • 2 tablespoons apple cider vinegar
  • 1 teaspoon grainy mustard
  • salt, pepper

Lentil salad

  • 1/2 cup French lentils
  • 1 cup water or more
  • salt, pepper
  • bay leaves
  • lemon juice
  • teaspoon olive oil
  • 1 tablespoon grainy mustard
  • 1 teaspoon dill
For finishing

  • 8 slices sourdough rye bread
  • watercress/sprouts 


I baked or cooked beetroot until cooked through. I let it cool down and peeled. I blended it with apple cider vinegar, mustard, salt, pepper until smooth. 

I rinsed lentils, placed it with water, bay leaves in a sauce pot. I brought it to a boil, covered, turned the heat down and let it simmer for about 15 minutes. Then I drained lentisl and poured lemon juice, olive oil over it, added mustard, seasoned with dill, salt, pepper and mixed to well combine. 

Finally, I cupt bread into slices, spreaded beetroot spread on each side, added beetroot salad, watercress/sprouts and served.







0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)