Batátové muffiny s brusinkami a kokosem




Tak, jak mě berou za srdce Vánoce, Velikonoce mě nechávají jaksi chladnou a můžu se přemlouvat, že to není dobrý přístup, že oba svátky spolu souvisí.... Nejsem ujetá na velikonoční beránky, mazance, vajíčka atd., snad o to víc prožívám Vánoce. Možná spoustu z Vás zklamu, že možná nebude žádný recept na "zdravého" beránka, cukroví ve tvaru vajíček, zajíčků a jiných mláďátek, ale kdo ví :-)

V Gruntu jsem narazila na pár pro mě nových mouk, které jsem zatím v kuchyni neozkoušela. A tak vznikly tyto bezlepkové muffiny z kombinace rýžové, cizrnové a pohankové mouky :-)



Batátové muffiny s brusinkami a kokosem

(10 ks)

Muffiny
  • 1 lžička chia semínek + 3 lžičky vody
  • 1/2 hrnku cizrnové mouky
  • 1/2 hrnku rýžové mouky
  • 1/2 hrnku pohankové mouky
  • 1/2 hrnku strouhaného kokosu
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 hrnku brusinek sušených mrazem
  • 1 hrnek batátového pyré
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce ořechového másla
  • 1/3 hrnku rostlinného mléka

Na dokončení

  • 2 lžíce ořechového másla
  • 1 lžička kokosového oleje
  • 2 lžičky javorového sirupu
  • kokosové chipsy
  • mrazem sušené brusinky


Nejprve jsem si uvařila batáty doměkka a rozmačkala je na pyré. Chia semínka jsem si promíchala s vodou a odložila je. Ve velké míse jsem promíchala cizrnovou mouku s rýžovou, pohankovou, kokosem, práškem do pečiva, skořicí a brusinkami. V menší misce jsem prošlehala batátové pyré s javorovým sirupem, roztopeným kokosovým olejem, oříškovým máslem a mlékem. Tekutou směs jsem opatrně lila k sypké a zpracovala v celistvé těsto. 

Formu na muffiny jsem si pokladla papírovými košíčky a plnila je těstem. I když se doporučuje plnit do 3/4, já je plním téměř po okraj, protože mám ráda velké muffiny a vypouklé, ale záleží na Vašich preferencích. 

Muffiny jsem pekla v předehřáté troubě zhruba na 180 stupňů takových 20 minut. Na pár minut jsem přidala i do trouby kokosové chipsy, aby lehce zhnědly. Mezitím jsem si připravila posypku. Ve vodní lázni jsem si roztopila kokosový olej, přimíchala jsem oříškové máslo, javorový sirup a pořádně promíchala. 

Upečené muffiny jsem nechala chvíli zchládnout a potírala je připravenou "pomazánkou" a sypala kokosovými chipsy a brusinkami.





English version

Sweet potato muffins with cranberries and coconut

(10 pcs)

Muffins
  • 1 teaspoon chia seeds + 3 t water
  • 1/2 cup chickpea flour
  • 1/2 cup rice flour
  • 1/2 cup buckwheat flour
  • 1/2 cup desicated coconut
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1 teaspoon cinnamon
  • 1/2 cup freeze-dried cranberries
  • 1 cup sweet potato puree
  • 3 tablespoons maple syrup
  • 1 tablespoon coconut oil
  • 1 tablespoon nut butter
  • 1/3 cup plant-based milk

Frosting

  • 2 tablespoons nut butter
  • 1 teaspoon coconut oil
  • 2 teaspoons maple syrup
  • coconut chips
  • freeze-dried cramberries


I preheated oven to 180 C. At first, I cooked sweet potatoes well and blended them until smooth. Then I mixed chia seeds with water and set aside. In a big bowl I mixed together chickpea flour with rice flour, buckwheat flour, coconut, baking powder, cinnamon and cranberries. In a little bowl I whisked together sweet potato puree, maple syrup, melted coconut oil, nut butter and milk until well combined. I poured liquid mixture to the flour mixture and mixed until just combined. 

I scooped the dough into a muffin tin, filled with paper liners and baked for about 20 minutes. I added coconut chips for a while in order to toast them. Meanwhile I prepared frosting. I melted coconut oil and whisked it with nut butter and maple syrup. 

I let muffins completely cool and drizzled them with frosting and sprinkled with coconut chips and cranberries.



2 komentářů:

  1. Kolem mě Velikonoce taky jen tak prochází.. Muffinky jsou krásný. :3

    OdpovědětSmazat
  2. tyhle vypadají fakt super a určitě i tak chutnají ! :)

    OdpovědětSmazat

Děkuji za komentář :-)