Knihovna: Opravdu zdravě



Inspirace není nikdy dost. A tak si pravidelně píši Ježíškovi o nějakou tu kuchařku, ve víře v nějaký nový dobrý pokrm, novou dávku inspirace a tak. Knižní trh je opravdu přehlcen kuchařkami, až kolikrát koukám, kdo všechno už ji napsal. Proto není divu, že je mnohdy problém vybrat z toho nepřeberného množství. Abych Vás uvedla, mám doma už spousty kuchařek a zároveň mi jich bohužel spousty leží ladem, protože se mi jednoduše netrefily do vkusu, změnil se můj názor na věc atd. Proto doufám, že vám moje malá recenze usnadní rozhodování a pořízení knihy pro Vás nebudou jen vyhozené peníze, ale naopak se stane Vaší věrnou přítelkyní v kuchyni. Protože nevím jak Vás, ale mě neskutečně štve mít doma knihy, které jsou mi defakto k ničemu, ale nemám sílu je poslat dál, protože to jsou jednoduše dárky. Ale dost vykecávání, zpět k hlavní představitelce dnešní recenze... Opravdu zdravě, s podtitulem Jezte s ohledem na své tělo - zásaditě od Natashy Corrett a Vicki Edgson.  




Designově mi kuchařka víc než sedla. Kniha vyniká opravdu nádhernými fotografiemi. Musím říct, že to je přesně můj styl, Nic minimalistického, ani až moc načinčaného, prostě přirozené s notnou dávkou vkusu, samozřejmě si uvědomuji, že každému se líbí něco jiného. Takže pokud si jako já ujíždíte na hezky vyfoceném a naaranžovaném pokrmu, věřím, že tady si přijdete na své. Ale abych až moc nechválila, fotografie na obalu není dle mě to nej, co kuchařka nabízí, to už je ale opravdu jen taková třešnička na dortu. Každý recept je opatřen fotografií, na což jsem trochu pedant. Nikdy bych si nepořídila kuchařku bez fotografií či s jen pár sporadickými snímky.  Upřednostňuji recept + fotografie na jedné straně či dvoustraně. Bohužel je pár receptů dle mě tak nešikovně uspořádána, že musím listovat o stránku vpřed či vzad, abych si přiřadila recept k dané fotografii, což kuchaře, obzvláště začátečníka zbytečně mate a přidává práci, ale většiny receptů se to naštěstí netýká. Pokud jde o písmo a celkové uspořádání, patří k těm vydařenějším, se kterými jsem se setkala. Jediné co, tak úplně na poslední straně knihy je bílý text na bílém talíři... Jinak jsem s velikostí kuchařky i její vazbou spokojena, což se nedá říct o všech kuchařkách.




Kuchařka, jako všechny co vlastním, byla dárek, tentokrát k narozeninám, takže jsem si cenu musela vyguglit, abyste měli představu, na kolik vyjde. To rozpětí je opravdu široké, na eshopech jsem je našla od 339 do 548 Kč, což je celkem rozdíl. Takže pokud plánujete koupi, doporučuji hledat :-) Nicméně cena mi nepřijde nijak přemrštěná vzhledem k jejímu kvalitnímu provedení, množství fotografií i informační hodnotě.




Kuchařka má 192 stran. Přičemž zhruba prvních 40 stran je povídacích/vzdělávacích. Vím, že to někoho nezajímá, ale já vítám nové informace, které mi rozšíří obzory. Už z podtitulu vyplývá, že se kuchařka zaměřuje na zásaditou stravu. Úvod je jakýmsi osobním příběhem autorek, jak se vůbec k tomuto způsobu stravování dostaly, čemu se věnují atd. Upřímně, bych jej klidně oželela, ale není to žádný dlouhý román, který by se nedal přelouskat, takže ok. Následuje pak zajímavější část, která vysvětluje základní principy zásadité stravy, její výhody, jak může pomoci léčit nemoci, co naopak způsobuje silně kyselinotvorná strava, její příznaky, naše každodenní problémy v podobě nafouklého břicha, bolesti hlavy, které by právě mohlo zmírnit či vyřešit odkyselení našeho organismu. Radí, jak si změřit své PH. Přináší spousty přehledných a užitečných tabulek s rozdělením surovin na zásadité a kyselé. Základní znalosti jsem určitě měla, věděla jsem, že káva, alkohol, bílé cukry, maso, mléčné produkty náš organismus okyselují, přesto mě překvapily některé suroviny, jak moc jsou kyselinotvorné, bohužel i burákové máslo :-( Stejně tak jsem předpokládala, že všechny ořechy patří jednoznačně do zásadité škatulky, omyl. Poté následuje povídání o sacharidech, bílkovinách a tucích v souvislosti s celou filosofií, na které kniha staví. 





Líbí se mi přístup autorek, které vysvětlují, že můžeme mít dostatek bílkovin i jiných živin, aniž bychom se denně cpali masem. Přesto kuchařka nezahrnuje čistě veganské recepty. Nalezneme zde recepty obsahující vejce, sýry. Možná namítnete, že ty nás přece okyselují. Ano, ale problematika je to trochu složitější, protože záleží i na vhodné kombinaci surovin a co víc, autorky samy doporučují pravidlo 80:20 (80 % zásaditých surovin během každého jídla/či dne). Proto mi snad prominete, když nebudu zacházet do podrobností.






Velice pozitivně jsou autorky nakloněny všemožným ovocným/zeleninovým šťávám a smoothiem. I proto je jim pár receptů věnována. A i když by to mohlo působit, že jde o nějakou těžkou hladovku/půst, kdy jste odkázáni na ovoce a zeleninu, opak je pravdou. V knize jsem nalezla tolik zajímavých a inspirativních receptů jako už dlouho nikde.








Na úvod autorky doporučují očistnou fázi, která má trvat pět dnů. Nabízejí předepsaný jídelníček skládající se z receptů v kuchařce a zároveň přináší rady, čemu se během této fáze vyvarovat a hlavně, vysvětlují proč a naopak, které potraviny si dopřát. Načež navazují na životný styl, označovaný jako honestly healthy.





A konečně k samotným receptům. Mělo by jich být 97, pokud jsem dobře počítala. Přitom jsou tříděny tradičně na snídaně, předkrmy a polévky, saláty, hlavní jídla, pamlsky sladké i slané a dezerty. Každý recept je doplněn krátkým úvodem, některé různými tipy či výživovými střípky. Stejně tak je doplněn i značkou, vyjadřující stupeň zásaditosti. Líbí se mi, že autorky věnují poměrně velký prostor smoothiem a šťávám, široce využívají superpotraviny jako spirulinu, lucumu, maca prášek, konopný protein ale i spousty aktivovaných ořechů, semínek, klíčků, mořské řasy, které jsou mi tak blízké. Určitě potěší i milovníky salátů, kterých tu nalezneme rovnou několik a není to opravdu žádná klasika, namátkou: fenyklový salát s halumi, salát z potočnice, pečené cibule s pistáciemi, salát z avokáda a manga ochucený koprem, syrový ořechový coleslaw aj. Zajímavé jsou i kořeněné fazolové karbanátky s cajunskými batáty, syrové pad thai, lilek s pestem z kešu, falešné sýrové lupínky z kadeřávku, batátový chléb, Sladkomilové určitě zajásají nad čokoládovými brownies s batáty, pošírovanými hruškami s badyánem a krémem z kešu, sorbetem z liči, manga a bazalky, banánovou zmrzlinou s křupavým tofé, čokoládovoarašídovými košíčky, čokoládovou ganache... a vlastně bych mohla pokračovat a vyjmenovat Vám celý obsah :-) Nemůžu si pomoct, kuchařka se mi prostě líbí. A opravdu mi ji žádné nakladatelství nevěnovalo, abych ji vychválila. Jediný, kdo mi ji věnoval byla mamka :-)





Uf, obdivuji všechny, kdo se dočetli až sem :-) abych to nějak shrnula, knížka patří v poslední době vůbec k mé nejoblíbenější. Nevěřila bych, že to někdy řeknu, ale líbí se mi i víc než kuchařky od Green Kitchen stories. Pokud Vás tedy zajímá problematika zásadité stravy, pokud hledáte nové, zajímavé recepty plné ovoce, zeleniny, ořechů, semínek, pokud se nebojíte nových neobvyklých chutí, ani minutu neváhejte a jděte do ní. A já budu doufat, že budete stejně nadšení jako já :-)



20 komentářů:

  1. Děkuji za tip! Zda-li jsem to pochopila správně, jedná se o vegetariánskou kuchařku?

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, tuto kuchařku mám už rok a taky ji mám ráda. Začala jsem fenyklovou polévkou a tak se mi dostal fenykl do jídelníčku :-), ale třeba karamelizované hrušky na čočkovém salátu, mňam! Fakt skvělé a neokoukané recepty. Já tedy kuchařky beru jako inspiraci pro kombinaci surovin a pak si to dělám tak nějak od oka, tady je inspirace nespočet. A to povídání na začátku je skvělé, dozvěděla jsem se spoustu věcí o zásaditých a kyselých potravinách. Za mě taky palec nahoru :-) A díky za skvělou a detailní recenzi :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá nádherně, a recepty by mě určitě lákaly - ačkoliv se o tuhle problematiku jinak nezajímám, jako inspiraci zdravých a originálních receptů bych to brala hned:)

    OdpovědětVymazat
  4. Já jí listovala už před nějakou dobou a na první pohled mě tolik nezaujala,ale možná jí dám ještě šanci :))) Za sebe mohu doporučit kuchařku Salátové bary :) Opravdu povedená

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky Jani, mrknu :-) mě naopak zaujala, každý mo holt jiný vkus :-)

      Vymazat
  5. Tak za tuto recenzi jsem více než ráda, viděla jsem knihu na eshopu a uvažuju o ní už tak půl roku:) chtěla jsem tě poprosit, zda by šlo doplnit o fotku, kde je obsah knihy... abych viděla názvy receptů.. jinak všem doporučuji nákup knih přes tento eshop, mají neskutečně levné ceny u všech knih... http://www.knihkupectvi.mobi/knihy/opravdu-zdrave---jezte-s-ohledem-na-sve-telo---zasadite.html Magdalena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. omlouvám se, ale nešlo. Obsah jsem nevyfotila a knihu mám mimo dosah.

      Vymazat
  6. Tuto knížku jsem měla půjčenou od kamarádky a je suprovní! :-)

    OdpovědětVymazat
  7. za sebe doporučuji web megaknihy: http://www.megaknihy.cz/zdravi-diety/161990-opravdu-zdrave-jezte-s-ohledem-na-sve-telo-zasadite.html kde máte dopravu za 39,-

    OdpovědětVymazat
  8. Velmi děkuji za zajímavý tip. Dost by mne zajímala právě ta "nudná" teoretická část o zásadité stravě. Rozebírají tam prosím autorky problematiku zásadotvorných potravin více "vědecky"?

    Myslím tím, jestli by mi byly schopny dát argumentaci proti překladu kapitolky z knihy Vyživující tradice (http://vyzivujicitradice.cz/2011/03/06/o-potravinovych-alergiich-specialnich-dietach/ někde cca 14. odstavec), která prakticky popisuje, že rozdělení potravin na zásadité a kyselinotvorné jen podle toho, jak vlastně "shoří" a co v nich převládá za prvky, je blbost, protože tam nejsou další vazby, jak tělo danou potravinu tráví, co z toho vstřebá a tak.

    Celkem mi stručné argumenty z toho textu z vyživujících tradic přijdou logické a zajímalo by mne, jakou protiváhu a vysvětlení mají autorky, pokud se tím vůbec zabývají. Třeba i vysvětlení toho paradoxu s původní stravou Eskymáků či typický problém tzv. Francouzského paradoxu (http://cs.wikipedia.org/wiki/Francouzský_paradox).

    Předem velmi děkuji třebas i jen za informaci, že tam v knize nic takového neřeší.

    OdpovědětVymazat
  9. tak na dobrých knihách (http://www.dobre-knihy.cz/opravdu-zdrave-jezte-s-ohledem-na-sve-telo-zasadite-174362.html) je síce za 359 ale s možností si ji osobně vyzvednout zdarma. Nebo nechat poslat přes uloženku...

    OdpovědětVymazat
  10. Vypadá krásně... :) Děkuji za tip.

    OdpovědětVymazat
  11. Jé senzace děkuju moc za recenzi! Knížka mě nějak při prolistování nezaujala a tedka si úplně řikám, jak se to mohlo stát sakra :D jdu do ní, i když s její filosofií až tak moc nesouhlasím. Poslední dobou mám šílenou alergii na ,,kuchařky s filosofickým podtextem" nebo jak to nazvat, většinou jsou děsně radikální a mají jenom svou vlastní pravdu (především hovadiny jako paleo - z těch mouder mi jde dycky hlava kolem...), ale tady to zdá se bude v rozumný míře ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nebyla bych až tak striktní vůči jednotlivým výživovým směrům, každý má z určitého úhlu pravdu a jiný úhel opomíjí. Vždycky se najdou argumenty pro a proti.

      Vymazat
  12. Ahoj, v prvom rade chcem podatkovat za krasny blog, najdem v nej kopec inspiracie.
    Co sa tyka teorie prekyslenia, myslim, ze pekne je to zhrnute v clanku dole...
    http://www.margit.cz/nikdo-kysely/
    V kazdom pripade sa velmi tesim na dalsie recepty...krasny den :). Kamila

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kamilo, velmi Vám děkuji za parádní článek. Něco takového jsem hledala, paní Margit to má dobře sepsané a jsou tam i odkazy na nějaké studie. Ještě jednou moc děkuji.

      Vymazat
  13. Nehodlám sice měnit svůj jídelníček na čistě zásaditý, ale v knize je tolik skvělých tipů na recepty, že nevím se kterým začít dřív. Díky tedy za tip na skvělou knížku! :)

    OdpovědětVymazat
  14. Kdyby někdo i teď přemýšlel o koupi, mam ji z levnych knih za 89 kc:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)