Špaldovo-kamutové halušky s vlašskými ořechy brynzou




Když jsem při poslední návštěvě Gruntu narazila na krásnou brynzu, bylo jasné, že v nejbližší době nás čekají halušky. A taky bylo jasné, které. Jak pořád dokola listuji všemi mými poklady "kuchařkami", pomalu ale jistě je znám nazpaměť, tam i zpět. Tak jsem bez zaváhání sáhla po Bioabecedáři a s drobnými úpravami vsadila na Hančiny halušky, na kterých jsem si neskutečně pochutnala. Snad proto, že jsem celou věčnost neměla podobný typ pokrmu, snad proto jak miluji ořechy nebo snad proto jak mi celý talíř připomíná přicházející jaro :-) 




Špaldovo-kamutové halušky s vlašskými ořechy brynzou

Inspirace: H. Zemanová, Bioabecedář

(cca 3 porce)

Halušky

  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g kamutové krupice
  • 50 mletých vlašských ořechů
  • 1 lžička soli
  • 1 domácí vejce
  • 100 ml vody
  • 1 lžička oleje z vlašských ořechů

Na dokončení

  • 100 g ovčí brynzy
  • vlašské ořechy
  • řeřicha/pažitka


V míse jsem smíchala mouku s krupicí, mletými ořechy a solí. Přidala jsem vejce, vodu, lžičku oleje a zpracovala v celistvé těsto. Kdyby bylo těsto příliš tuhé, přilijte vodu. 

Vodu jsem si přivedla k varu a přes haluškovač protlačila do hrnce. Jak halušky vyplavaly na povrch, ještě chvíli jsem je vařila a vylovila pomocí cedníku, okapala, přendala do mísy promíchala s brynzou. Podávala jsem je navíc posypané ořechy a řeřichou s pažitkou.







English version


Spelt-kamut gnocchi with walnuts and sheep cheese

Inspiration: H. Zemanová, Bioabecedář

(about 3 portions)

Gnocchi

  • 100 g wholemeal spelt flour
  • 100 g kamut grits
  • 50 g ground walnuts
  • 1 teaspoon salt
  • 1 egg
  • 100 ml water
  • 1 teaspoon walnut oil

For finishing

  • 100 g sheep cheese
  • walnuts
  • watercress/chives


I mixed spelt flour with kamut grits, ground walnuts and salt in a big bowl. I added egg, water, teaspoon oil and processed until well incorporated. If the dough were too thick, add water.

I brough water to a boil and add the dough, using "gnocchi maker". I cooked gnocchi in the boiling salted water until gnocchi have risen to the top and cooked them for a while. I removed them, drained them. Immediately I mixed them with sheep cheese. I served them with walnuts, watercress and chives. 




2 komentářů:

Děkuji za komentář :-)