Veganské pusinky




Když Veganotic sdílela na své facebookové stránce článek, podle kterého by měl jít vyrobit sníh bez bílků, sedla jsem si na zadek. Veganské pusinky, pavlova, eton mess, jakýkoliv dezert, kde potřebuji bílkový sníh? To je jedna malá revoluce, a to vše díky vodě z cizrny/fazolí.... Jo zní to hodně divně, možná i lehce nechutně, ale co když to fakt funguje? 

Pak ale přišlo zklamání, Všichni víme, že pusinky jsou založené na vyšlehaných bílcích a hromadě, obrovské hromadě moučkového cukru. A tak jsem opět utřela slinu. Je sice děsně fajn mít veganské pusinky, ale bílý cukr už dávno není můj kamarád a nemíním na tom nic měnit. Alternativa se hledala poměrně těžko. Třtinový cukr taky není žádná velká hitparáda + bych jej musela dlouze mixovat a stejně bych nedosáhla podobné konzistence jako má moučkový a ještě by křupal mezi zuby, navíc pusinky zabarví. Jakékoliv tekuté sladidlo nepřipadá v tomto případě v úvahu. 

Pak jsem ale narazila na xylitol, zde. Přesněji řečeno, xylitol znám nějaký ten pátek ze zahraničních blogů, kde se běžně používá do sladkého pečení jako náhrada cukru, u nás se mi ale zatím vyhýbal. Má jít o přírodní rostlinné sladidlo, které se získává z březové kůry, i proto bývá občas nazýván březovým cukrem. Vyniká nízkým glykemickým indexem. A ne že bych byla bláznivá dietářka počítající kalorie, ale mezi námi, má jich zhruba o 40 %  méně než cukr, přesto je jeho sladivost obdobná. Při jeho používání jsem nezaznamenala žádnou pachuť či tzv. "ocas", jako třeba u stévie. Xylitol mi tedy v tomto receptu dokonale nahradit bílý cukr, nicméně nechová se tak ve všech ohledech. bohužel není vhodný do kynutí a zkaramelizování. Přesto pro mě xylitol zůstává taková jedna velká neznámá, Internet příliš mnoho informací nenabízí, a já chci prostě všechno vědět, odkud se bere, jak se získává, vyrábí... A proto se Vás ptám, máte někdo zkušenosti s xylitolem? 





Veganské pusinky

Inspirace: http://www.revolutionvegetale.com




  • 1 sklenička cirzny v Bio kvalitě (Alnatura)
  • 120 g xylitol
  • špetka vanilkového prášku
  • kakaový prášek







Troubu jsem předehřála na 100 stupňů. Plech jsem vyložila pečícím papírem. Přes cedník jsem slila cizrnu. Cizrnu jsem si odložila bokem, třeba na hummus. Zbylou vodu jsem šlehala do úplného ztuhnutí, v pevný sníh. Poté jsem opatrně vmíchala xylitol, vanilkový prášek, část naplnila cukrářským sáčkem a tvarovala malé pusinky. Zbylou hmotu jsem navíc doplnila kakaovým práškem, opatrně vmíchala a opět tvarovala pusinky. Pusinky jsem sušila v předehřáté troubě alespoň dvě hodiny. Poté jsem pusinky nechala krátce vychladnout, sloupla z pečícího papíru. 








English version

Vegan meringue

Inspiration: http://www.revolutionvegetale.com



  • 1 glass/can chickpeas 
  • 120 g xylitol
  • pinch vanilla powder
  • cacao powder








I preheated the oven to 100 C. I lined baking tray with parchment paper. I drained the chickpeas, reserving all the liquid from the glass/can. It will look like a tiny amount but this will produce a huge quantity of meringue. I whipped the chickpea juice until it starts to thicken. Gradually, I added xylitol, vanilla powder and continued whipping to incorporate it. I spooned the meringue onto baking sheet and placed in the oven for about 2 hours. I let it cool down and peeled off the parchment paper.







10 komentářů:

  1. Krásně se Ti povedly! Co jsem četla diskuze, tak tam psali, že xylitol zrovna moc nefunguje, ale asi neměli pravdu ;) Já jsem bohužel na xylitol citlivější, mám po něm ty problémy, jak píšou na obale, že může způsobit :( Jo a jinak je pro psi velmi jedovatý, takže dobroty s xylitolem před nima pečlivě schovávat...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já s pusinkami neměla problém, ale nemám srovnání s klasickým bílým cukrem. s těmi zvířátky jsem to četla :-)

      Vymazat
  2. no fakt! genialne, toto proste musim vyskusat. ked chcem pouzit cukor (pre mna nie je biely cukor koniec sveta), mam dat rovnake mnozstvo?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jak jsem psala výše, sladivost je obdobná jako v případě cukru, takže bych dala stejné množství

      Vymazat
  3. Ahoj, super nápad, vypadá to krásně! Jen k tomu xylitolu, pro dlouhodobé používání určitě vhodný není. A to sladidla obecně. Díky sladké chuti podporují vylučování inzulinu. Jenže žádný cukt nepřichází a tak dochází k hypoglykemii. Ta zase vede k produkci stresových hormonů, které potlačují imunitu a vytvářejí prozánětlivé prostředí. Každopádně jednou za čas určitě neuškodí:)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, na začátek Ti chci pochválit Tvůj blog. Krásné recepty s pěknými fotografiemi! Sice jsem zatím jen hlavně ve fázi čtení, než vaření, ale i tak je to inspirativní :) Narazila jsem na něj ve spojitosti s tím, že mám aktuálně doktorem předepsanou protiplísňovou dietu, která je taky dost omezující. Například žádné cukry, ze začátku diety se nemůže ani ovoce... Ale na druhou stranu jsem za ni ráda, protože mě dieta konečně donutila jíst zdravě, dokud to nebylo na doporučení doktora, tak bylo téma "jíst zdravě" jen ve fázi "jednou začnu" :)
    Každopádně v rámci diety, jak jsem psala, se nemůžou mimo jiné cukry, jediné povolené sladidlo, které jsem našla, je stévie a právě xylitol. Stévii jsem sice koupila 100%, ale díky pachuti leží doma ve špajzu skoro netknutá...Ale xylitol je fajn, když už mám chuť na sladké, tak ho využiji. Ale i díky jeho vyšší ceně to není moc často. Ale mnoho o něm nevím, vlastně jen to, co jsi psala, plus, že má snad trochu působit proti zubnímu kazu. Každopádně jsem ráda i za něj :)
    Jinak k receptu, nejsem veganka, takže klidně použiju bílky, ale v životě by mě nenapadlo, že jde našlehat voda z cízrny :)

    OdpovědětVymazat
  5. Máš moc pěkný stránky. Vždycky obdivuju ty nádherný fotky a samozřejmě i skvělý recepty plný inspirace. Já když se pokouším vyfotit jídlo, tak by si to opravdu nikdo uvařit nechtěl... :D

    Ale píšu hlavně kvůli Tvému dotazu na xylitol. Nedávno jsem o cukrech a sladidlech obecně překládala článek od Warrena Wepmana, který vysvětluje, že xylitol, stejně jako sorbitol, mannitol, erytriol, laktikol, maltitol a isomalt patří do skupiny cukerných alkoholů. Což znamená, že svým složením to nejsou ani cukry ani alkoholy, ale něco mezi. Část jejich chemické struktury se podobá cukru a část alkoholu. Odtud vznikl jejich název.

    Cukerné alkoholy jsou sacharidy, ale nejsou přirozené. Jsou uměle vytvořené převážně ze složitých (škroby) a jednoduchých cukrů. Cukerné alkoholy jsou běžně používány v komerčních potravinách namísto jednoduchého rostlinného cukru (sacharózy) a většinou jsou v kombinaci s velmi intenzivními umělými sladidly jako je sacharin. Nejjednodušší cukerný alkohol, ethylenglykol, je sladká a, jak je známo, toxická chemikálie přidávaná především do protimrznoucích směsí.
    Cukerné alkoholy mají méně kalorií než klasický cukr, nicméně většina z nich nedosahuje takové sladivosti jako cukr, tudíž je nutné používat větší množsví, aby bylo dosaženo stejné chuti. Sorbitol, například, je z 60 procent sladký jako sacharóza obsahující o jednu třetinu méně kalorií.
    Tělo není schopno vstřebat cukerné alkoholy. Proto mají menší vliv na krevní cukr a obsahují méně kalorií na gram. Díky této vlastnosti jsou tak populární a hojně využívané mezi diabetiky a lidmi, kteří dodržují nízkosacharidové diety. Mimojíné, cukerné alkoholy nezpůsobují zubní kazy a často se přidávají do žvýkaček. Například xylitol potlačuje růst bakterií v ústní dutině.

    Co bych ale ještě jednou zdůraznila je, že jsou NEPŘIROZENÉ a jsou to v podstatě chemikálie, které jsou toxické. A ty, si myslím, do zdravého jídelníčku nepatří. Zmínila ses, že bílý cukr už nejíš, ale v tomto případě sis bohužel našla ještě horší variantu. Jak Wepman dál vysvětluje působení dalších sladidel, pro náš organismus nejlepší je slad (u nás se prodává jako sladěnka nebo sladovit) a rýžový sirup (což je v podstatě taky slad, jenom se mu z komerčních důvodů říká sirup).


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za vyčerpávající komentář. Sama se stravuji spíš intuitivně, z tohoto pohledu suroviny nestuduji, takže vítám každý nový "postřeh" :-) snad to nevyznělo, že teď už pouze sladím xylitolem. měla jsem jedno balení a upřímně po přečtení do dalšího moc chutí nemám. ale budu muset dále pátrat a utvořit si k němu jasný postoj. Oblast výživy je obecně velmi nejednoznačná. co člověk to názor, tak třeba i s agávovým sirupem. Každopádně hlavními zdroji sladidel v mém případě zůstává med a javorový sirup.

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)