Z nedostatku času na mě šla pomalu hrůza, že mě letošní úroda medvědího česneku mine, a to teda nee. No dobrá trošku přeháním, nicméně rodina na mě myslela, a tak se nám doma sešla slušná kupka této vzácnosti. To, že část padne na pesto, které poputuje do mrazáku na horší časy, nebylo pochyb. Ale jakási "blogerská deformace" mě nutila přinést něco nového. Něco, co tu na blogu ještě nebylo, samozřejmě ideálně i jinde...
A pokud Vás recept neoslovil, nevadí snad si vyberete něco málo z historie :-)
- Tvarohové gnocchi s pestem z medvědího česneku
- Krémové risotto s medvědím česnekem a hráškem
- Polévka z medvědího česneku
A pokud ani tady nic, vyčkejte, mám v hlavě upgrade jednoho receptu z blogu právě s medvědím česnekem :-)
Jáhelné šišky s omáčkou z medvědího česneku
(4 porce)
Jáhelné šišky
- 150 g jáhel v suchém stavu
- špetka soli
- 150 g kukuřičné mouky
- 5 lžic kukuřičného škrobu
Omáčka
- 1 miska medvědího česneku
- 2 lžíce oleje z lískových ořechů
- 1 lžíce lískooříškového másla
- sůl dle chuti
Na dokončení
- 1 lžička oleje z lískových ořechů
- 1 menší cibule
- medvědí česnek
- lískové ořechy
- fialky na ozdobu
Jáhly jsem si důkladně propláchla a dala vařit v poměru 1 díl jáhel na 2 díly vody se špetkou soli. Kdo by se bál hořkosti, může je spařit, ale u čerstvých jáhel to opravdu není nutné. Jáhly jsem vařila zhruba 15 minut, stáhla plamen a nechala ještě 5 minut dojít pod pokličkou. Uvařené jáhly jsem nechala chvíli vychladnout a rozmixovala na hladkou kaši. Tento krok můžete vynechat, ale já chtěla šišky co nejjemnější :-) Jáhlovou kaši jsem zasypala moukou škrobem a zapracovala. Pomocí rukou jsem tvarovala menší válečky, které jsem krájela na požadovanou velikost a uvařila ve vroucí vodě se špetkou soli. Jakmile vyplavaly, vyndala jsem je z vody.
Na omáčku jsem si omyla medvědí česnek, natrhala jej na menší kousky a rozmixovala spolu s lískovým olejem, máslem a solí v hladký krém. Na kapce oleje jsem restovala cibuli, na minutu dala zavadnout medvědí česnek a odstavila z plotny.
Šišky jsem promíchala směsí cibule s medvědím česnekem. Talíře jsem pokladla omáčkou, šiškami, posypala oříšky, fialkami a podávala.
English version
Millet gnocchi with wild garlic sauce
(4 portions)
Sauce
- 1 bowl wild garlic
- 2 tablespoons hazelnut oil
- 1 teaspoon hazelnut butter
- salt
For finishing
- 1 teaspoon hazelnut oil
- 1 teaspoon onion
- wild garlic
- hazelnuts
- violets
I rinsed millet and cooked it with pinch salt for about 15 minutes, then I lower the heat and cooked for another 5 minutes. I left millet to cool down and blended it until smooth. You could omit this step, but I recommend it, if you want smooth gnocchi. Then I added cornflour and cornstarch and processed until well incorporated. Using hands, I shapped the dough into thin rollers, cut them into desired size and cooked in boiling water with pinch salt until gnocchi have risen to the top. I removed them, drained them.
Then I prepared sauce. I chopped washed wild garlic and blended it with hazelnut oil, butter and salt into smooth. I heated oil in a saucepan, added chopped wild garlic and sauted it for a while,
I mixed gnocchi with sauted wild garlic, I served gnocchi with sauce, garnished with hazelnuts and violets.
Krásně jarní:)
OdpovědětVymazatTo vypadá tak krásně. Ty barvy! :)
OdpovědětVymazatTo vypadá fakt lákavě! Mám hrozně ráda různé šišky, knedlíky, noky a taštičky :3. Tady poblíž mého domova medvědí česnek moc neroste, nejblíž je 15 minut jízdy autem :/
OdpovědětVymazatKde ten medvědí česnek mohu najít?
OdpovědětVymazatv lese, parku...
VymazatMoc jsem si pochutnala! :-) super recept
OdpovědětVymazatMoc jsem si pochutnala! :-) super recept
OdpovědětVymazat