Cizrnovo-slunečnicový salát




Povím Vám, kuchyně mě asi nikdy nepřestane překvapovat. Kolikrát nemůžu uvěřit, jakou dobrotu lze vytvořit z doslova pár surovin a občas i za pár minut. K dnešnímu receptu, opomeneme-li tedy vaření cizrny, které si můžeme občas ulehčit koupí již uvařené, ideálně v bio kvalitě, např. od Alnatury. Už proto, abychom si mohli udělat veganské pusinky či úplně jiný recept volající po sněhu, důvod se vždy najde :-)

Salát je opět silně variabilní. Pokud nemáte po ruce tahini, nic se nestane, když použijete jiné oříškové máslo nebo třeba ze slunečnicových semínek. Stejně tak nemusíte nezbytně nutně používat kopr, pokud Vám nevoní. I když musím přiznat, že já taky nejsem dvakrát "koprová", přesto mi tady nijak nevadí. Tak se nebojte hrát a klidně mi pod recept napsat :-)




Cizrnovo-slunečnicový salát

Inspirace: https://minimalistbaker.com

Salát

  • 100 g cizrny v suchém stavu
  • hrst slunečnicových semínek
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 2 lžíce tahini
  • 1 lžíce kopru
  • sůl, pepř


Na dokončení

  • žitný kváskový chléb
  • medvědí česnek, řeřicha aj.




Cizrnu jsem si uvařila doměkka. Kdo si chce práci ulehčit, sáhne po plechovce. V misce jsem ji pomocí vidličky lehce rozmačkala, přidala slunečnicová semínka. Společně jsem prošlehala tahini s hořčicí, přidala k cizrně, dochutila solí, pepřem, koprem.

Žitný kváskový chléb jsem si pokladla medvědím česnekem, pokladla pořádnou vrstvou salátu a na závěr ještě posypala řeřichou. Zbytek salátu jsem skladovala v lednici.







English version

Chickpea-sunflower salad

Inspiration: https://minimalistbaker.com


Salad

  • 100 g chickpeas
  • handful sunflower seeds
  • 1 teaspoon dijon mustard
  • 2 tablespoons tahini
  • 1 tablespoon dill
  • salt, pepper


For finishing

  • rye sourdough bread
  • wild garlic, watercress





I soaked chickpeas over night. I drained it and cooked with herbs for better digestion. You could also use a tin. Using fork, I mashed chickpeas for better texture. I added sunflower seeds. I whisked together tahini, dijon mustard and added to the chickpea mixture. I seasoned it with salt, pepper, dill and mixed well. I served it imediatelly and the rest stored in the fridge for a few days. 

I served it with rye sourdough bread wild garlic and watercress.





2 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. mňam:), Miluju cizrnu a v poslední době ji jím dost často. Recept co nejdříve vyzkouším!:)

    The Balanced Brunette

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)