Knihovna: Z fitka do kuchyně 2




Říkám to hned na začátek, ale dnes budu asi trošku zlá. Nechci Vám lhát. Samozřejmě je třeba brát v potaz, že co člověk, to názor. To, co se nelíbí mně, může chytnout druhého za srdce a zas naopak. Proto berte tuto a všechny jiné recenze jako vyjádření svého názoru na věc, ve kterém se můžeme rozcházet. 




Půjde tedy o knížku Z fitka do kuchyně 2, čo jesť počas celého dňa a nepribrať. jejíž autorkou je Lucia Méresová Švaral spolu s s 24 instruktory a fitness trenérkami. Předem také říkám, že první díl nevlastním, ani jsem jej v ruce nedržela, proto nečekejte žádné srovnání. V tomto případě jde o jakýsi souhrn oblíbených receptů předních českých a především slovenských fitnessek a trenérek. Dohromady čítá 174 stran. Je rozdělena na 4 kapitoly: Úvod, Ako sa stravovať počas dňa, recepty a čtvrtá nemá název  nebo jsem jej nazachytla :-) Nicméně by mělo jít o jakési rady na závěr. Kuchařku pořídíte od pětistovky a výše, což je podle mě slušná pálka, na to co kniha nabízí, ale o tom později.




Úvod má být jakýmsi lákadlem, proč se stravovat "zdravě", cvičit atd., že nic není zadarmo, shrnuje, co od knihy očekávat.... Kniha dokonce slibuje, že Vás naučí co a kolik čeho sníst a kdy. S takovým tvrzením bych byla opatrnější, ale budiž. Už v úvodu mě tak trochu irituje množství smajlíků vyskytujících se v textu a celkově vlastně jazyk, jakým je kniha pojata. Proč musíme vše zdrobňovat? Polievočka, chlebík, kuriatko, tekvička, pstroužek...Ve mně to budí dojem za každou cenu přátelsky až vtíravě. Na druhou stranu je milé, že autorka vzývá čtenáře, aby jí napsal na její emailovou adresu, pokud mu nebude něco jasné či jen tak. Následující kapitola by měla přiblížit ty zásadní otázky jako: co, kolik, kdy a jak. Z mého pohledu je naprosto nepřínosná, velmi zaobaleně a univerzálně pojata. 





Nejdůležitější je pak třetí kapitola. Každá z podílejících se instruktorek zveřejnila recept na snídani, oběd a večeři. Navíc se můžete dočíst něco málo o autorce, čemu se věnuje, jaké kurzy absolvovala, jaké dělají klienti chybu při hubnutí, co nalezneme v její ledničce, jak vypadá její typický den/jídelníček. Snažila jsem se knihu přelouskat opravdu celou, ale povím Vám je to strašná nuda. Asi nebudu ta správná cílová skupina, ale prostě nebaví mě číst xkrát dokola, že má někdo v lednici ovoce, zeleninu, tvaroh, vejce, kuře... Závěrečná kapitola pak nabízí vzorec, jak si spočítat optimální denní příjem kalorií, nejčastější chyby při stravování, jak si vybrat dobrý proteinový nápoj, knihu o zdravém stravování aj.





K designu, to je kapitola sama pro sebe. No, jak to říct. Samotné fotografie by mě měly nalákat daný pokrm připravit. Tady se to bohužel neděje. Nechci říkat, že je to jedna velká tragédie. Sem tam potkáte i ucházející fotografii, ale upřímně jsem nevěřila vlastním očím, co jsou lidé schopni a ochotni otisknout. Vím, že přikládám fotografiím asi větší váhu než ostatní, ale některé fotografie jsou snad pořízeny mobilem, přesvícené, umělé světlo, o nějakém foodstylingu nemůže být ani řeč, nic hezkého. Ale chápu, že smyslem kuchařky je sesbírat oblíbené recepty předních fitnessek nikoliv profesionálních kuchařů a ne kuchařku unifikovat, přesto bych se snažila o jakousi "kulturu". Pak na Vás až křičí ty kontrasty v jejich kvalitě. Abych jen nekritizovala, líbí se mi, že každý recept je opatřen fotografií. Recepty jsou psány tradičním způsobem, tzn. seznam surovin, který následuje postup přípravy, přesně jak mi vyhovuje. Navíc zde najdete informace o počtu kalorií, S/B/T na porci, pokud to někoho baví počítat... Ideální mi přijde i velikost formátu a vazba. Škoda, že chybí šňůrka na zakládání či papírový přebal, ale to už bych byla puntičkář.




K samotným receptům. Je to jedno velké zklamání. Přijde mi, že ty recepty nemají nápad. Točí pár základních surovin v podobě vajec či vloček na všechny možné i nemožné způsoby k snídani, kuřecí či jiné dietní maso... Defakto reprezentují takovou tu naši představu, že všichni ti fitness jedí jen vejce, kuře, rýži, vločky, v což jsem doufala, že naopak vyvrátí. Možná by mi to ani tak nepřišlo, kdybych v knize nepotkávala "20" receptů na ovesnou kaši, omeletu, kuře na všechny způsoby... A když už, přijdou mi recepty neuvěřitelně překombinované. Některé doslova překypují množstvím proteinů, např. losos s cizrnovým pyré mi přijde jako slušný záhul pro naše trávení. Mrzí mě to, ale opravdu mě ničím tyto recepty neobohatily. Mrkvová ovesná kaše, cuketové nudle, cukety plněné kuřecím, sterilovanou kukuřicí a eidamem? Opravdu?, omelety se zeleninou, hovězí na hříbkách, pohankové palačinky, cuketový nákyp, těstoviny s brokolicovou omáčkou, Zeleninová polévka (v knize uvedena jako polievočka, proč?) Jednou možná vyzkouším s drobnými úpravami čokoládovo-proteinové cookies, musli koláč, pohanku s bryndzou, quinoa salát s wasabi, oříškový chléb bez mouky, marockou dýňovo-cizrnovou polévku, 




Navíc v receptech jsou použity suroviny, které dle mě by neměl nikdo jíst natož je propagovat formou kuchařky, např. krabí tyčinky, salám, bujon, kupovaná salsa, vegeta, sirupy od walden farms, ochucený kuskus... Vím, že pro mnohé bude můj pohled dost radiální a řeknou, že občasné použití nějakého polotovaru nevadí, ale na to přece nepotřebuji kuchařku nebo se pletu? Uvařit už ochucený kuskus a k tomu vyklopit tuňáka snad zvládne dítě na základní škole.  






Je mi to líto, že to musím říct, ale tuhle knihu bych si znovu nepořídila. Vím, že mi bude v knihovně ležet a prášit se na ni. Navíc si myslím, že za tak vysokou cenu opravdu nestojí. Nicméně bych ji nerada úplně shodila. Už proto, že určitě stála všechny spoustu energie, Možná jen nejsem ta správná cílová skupina, ale za mě prostě ne. 






8 komentářů:

  1. Pozitivum tohoto clanku vidim rozhodne v tom,ze jste mela vubec tu silu o tom napsat :-) Kdybych totiz mela v ruce "fitness" kucharku s recepty z krabich tycinek nebo jinych dobrot,dlouho by se u me neohrala :-) Je prece fajn ukazat i tu cestu,kterou by to nemelo jit :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Některé recepty by mě určitě zaujaly a ráda bych je zkusila, ale kuchařku, ve které jsou smajlíci a Walden farms sirupy mít opravdu nemusím:D

    OdpovědětVymazat
  3. A preto by sme mali VY vydat knihu!:)

    OdpovědětVymazat
  4. Uz v odstavci, kde jsi psala o zdrobnelinach jsem si musela jit pro studeny obklad... ale vzhledem k tomu ze mne naskakuje husi kuze i pri zaslechnuti zdrobnelin, ktere jsou vlastne bezne (jarni CIBULKA, VAJICKA z farmy, KAROTKA), nebyla bych asi objektivni kritik pro tohle dilo; polievocka by byla hrebik do me rakve. Smajliky ani nestoji za protoceni oci, snad uz na zakladni skole se clovek dozvi, ze do oficialni komunikace nepatri. A fotka chrumkaveho tepleho salatu? Uz jen ta stoji za pet stovek :DDD
    Ale recenze skvela, uzitecna a k veci, moc dekuji!
    Eva

    OdpovědětVymazat
  5. Ze zdrobnělin vždycky rostu a recepty mi přijdou..no dost obyčejné, všude je takových plno, stačí kouknout na internet a netřeba platit tolik peněz. Kuchařkou jsem listovala a odolala celkem bez potíží a to běžně kuchařky celkem hromadím (ač z nich paradoxně téměř nevařím, ale ty obrázky... :) No a Walden farms, to je kapitola sama pro sebe.

    OdpovědětVymazat
  6. Já s tebou naprosto souhlasím. Možná by mi ani nevadily ty zdrobněliny, ale ta cena je za to, co kniha nabízí, naprosto přemrštěná. Mně se dostala do rukou a obočí mi poskakovalo dost vysoko. Fotky strašné až katastrofální, to fakt nechápu, kdo to tam v tom nakladatelství hlídal. Nejsem žádný profík, ale kurník, zcela s jistotou mohu říct, že fotím lépe. Fakt že jo. navíc ty recepty mi přišly buďto primitivní, že mi přišlo, že je trenéři a fitness instruktoři obšlehli z netu nebo naopak - přesně jak píšeš - naprosto překombinované. Hnus. A z těch 175 stran se mi skutečně líbily tak dva recepty.
    Upřímně jsem na tuto kuchařku četl spoustu recenzí a říkal si, že ti lidé jsou snad slepí, že to nevidí. Chválení až do nebes. Nelíbí se mi. Strašně se mi nelíbí. Já obvykle nejsem ten, co chodí úmyslně hanit a psát, ale radši za ty peníze koupit jinou daleko kvalitněji zpracovanou.

    Recenze se ti povedla. Nemusí se všem kniha líbit.

    OdpovědětVymazat
  7. Celkom dobrá recenzia, aj keď ako sama vravíš, nie si zrejme ich cieľovka. Ja si myslím, že nápad to bol celkom fajn, aj keď mám tiež pocit že všetko sa v knihe omieľa dookola. S fotkami to zase nie je také zlé, je to proste iný štýl fotenia, niektoré fotky sú lepšie iné horšie ale celkovo by som to nehodnotila tak katastrofálne. Myslím, že pre tých ktorí hľadajú fitness jedlo je to normálna kvalita. Takisto by som pre porovnanie navrhla napríklad také kuchárske knihy ako Recepty zo života. Je to populárna publikácia s nieviem koľkými dielmy a fotky sú oveľa horšie - môj názor. Ja zase nemám rada fotky kde je toho na obrázku veľa, stačí mi to jedlo + nejaká drobnosť. Smajlíkov je tam trocha viac ako by sa hodilo, avšak sem tam by nejaký neublížil.
    Z receptov som si toho pravdupovediac veľa na vyskúšanie nevybrala, pre mňa sú tie recepty trocha nudné. Ale zase na druhej strane verím že komu to naozaj treba, ten sa nejaké jedlá vďaka knihe priučí.
    Walden farms nekomentujem, to so zdravím nemá spoločné vôbec nič.

    OdpovědětVymazat
  8. Katastrofa, že niekto niečo taká vydá. Díky moc za rencenziu. Lucie, Vaša kniha by bola určite úúplne iná kapitola a s nadšením by som si ju kúpila!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)