Kopřivový dort s citrónovou polevou




Říkala jsem Vám, že miluji zelenou? Vlastně odmalička je to moje oblíbená barva a s nástupem módní vlny všeho zeleného ji mám ráda snad ještě víc. No jo, nechala jsem se strhnout. Ale řekněte, nebaví Vás víc zelený dort než klasicky žlutý, hnědý či co je to za barvu? A zelený ne, protože je obarvený nějakým potravinářským barvivem, ale protože prostě rozmixujete mladé kopřivy? Prostě boží :-) Uznávám, že je to recept pro opravdu odvážné, ale proč nevybočit z nějakého mainstreamu? :-)  Krom toho, kopřivy nejsou jediné, baby špenát je tak neutrální a také dodá krásnou barvičku, stačí kouknout třeba na zelené palačinky. A další přírodní barvivo se na Vás už brzy chystá :-) Ale o tom zas jindy...

Opět jsem vytáhla krásné nádobí od od porcelánky Rudolf Kämpf, protože tenhle dort si to prostě zaslouží :-)



Kopřivový dort s citrónovou polevou

Korpus

  • 2 lžičky chia semínek + 6  lžic vody
  • 2 hrnky mladých kopřiv
  • 1/2 hrnku jablečného pyré
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 4 lžíce javorového sirupu
  • 1 hrnek kukuřičné mouky
  • 1 hrnek mouky z lískových ořechů
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli
  • hrst lískových ořechů


Citrónová poleva

  • šťáva z 1/2 citrónu
  • cca 100 g xylitolu



Troubu jsem předehřála na 180 stupňů. Chia semínka jsem si smíchala s vodou a nechala odležet. Kopřivy zbavené stonků jsem si zalila horkou vodou a nechala chvíli louhovat. 

V míse jsem si promíchala kukuřičnou mouku s mletými lískovými ořechy, práškem do pečiva, špetkou soli a celými lískovými ořechy. 

Z kopřiv jsem slila vodu. Pomocí tyčového mixéru jsem je rozmixovala spolu s jablečným pyré v hladký krém. Dochutila jsem vanilkovým extraktem, javorovým sirupem a přelila k sypké směsi, kterou jsem zpracovala v celistvé těsto.

Dortovou formu jsem si vyložila pečícím papírem a naplnila těstem. To jsem pekla v předehřáté troubě zhruba 30 minut. Nechala jsem jej na mřížce zcela vychladnout.

Mezitím jsem si připravila polevu. Xylitol jsem si důkladně promíchala s citrónovou šťávou. 

Korpus jsem si překrojila, pomazala polovinou polevy, přiklopila a namazala zbytkem polevy. Ještě jsem dort ozdobila kopřivovými lístky a lískovými ořechy a dala uležet do lednice.







English version

Nettle cake with lemon icing

Cake

  • 2 teaspoons chia seeds + 6 tablespoons water
  • 2 cups young nettle leaves
  • 1/2 cup apple puree
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 4 tablespoons maple syrup
  • 1 cup corn flour
  • 1 cup hazelnut flour
  • 1 teaspoon baking powder
  • pinch salt
  • handful hazelnuts


Lemon icing

  • juice from 1/2 lemon
  • cca 100 g xylitol



I preheated oven to 180 C. At first, I mixed chia seeds with water and set aside. I washed nettle leaves and poured over hot water and set aside for a while. 

In a big bowl I mixed together corn flour, ground hazelnuts, baking powder, pinch salt and whole hazelnuts.  

I removed nettle leaves from water and blended it with apple puree until smooth. I sweetened it with vanilla extract, maple syrup, I poured liquid mixture to the flour mixture and mixed until just combined. 

I scooped the dough into a cake tin, filled with paper liners and baked for about 30 minutes. I let the crust completely cool down. 

Meanwhile I prepared lemon icing. I mixed together xylitol and lemon juice and combined well. I cut the crust into two halfs and spreded it between the layers and sandwiched together. Finally I covered the cake with the rest of icing, decorated it with nettle leaves, hazelnuts and placed it in the fridge.


3 komentářů:

  1. Zelený dort jsem také dělala, ale s klasickou moukou a trochou másla :)
    Barva okolí docela šokovala, ale mě se líbil :)

    OdpovědětVymazat
  2. Velmi zajímavý dort, trochu bych se bála ochutnat. :D :) Ale jistě bude výborný, jako všechny tvé recepty. :)
    Corculum♥

    OdpovědětVymazat
  3. Luci, toto je výzva. Kopřivy cpu všude možně(housky, polévky, nákypy..),ale dort - to mě tedy ještě nenapadlo, ale velmi mě tvůj recept nadchl, ostatně jako všechny tvé úžasné recepty. Díky za skvělý blog. Krásné dny. Bohunka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)