Vanilková rebarbora s jahodami na víně



Na blogu není skvělé jen to, že můžete sdílet svou vášeň pro vaření a vše "zdravé" se stejnými nadšenci, snad i ovlivňovat pár z Vás vařit pestřeji a přirozeněji, dostat se k zajímavým produktům, kuchařkám, akcím, ale co víc, upozorňovat na akce, které za to stojí, kterými podpoříte dobrou věc. Nepřináší Vám žádný materiální prospěch, ale o to lepší pocit z času a energie do toho všeho vložené, máte.  

Proto, když mě zastoupení Našeho Gruntu poprosilo, zda bych nevytvořila nějaký růžový recept z limitované edice růžových vín "Cuvée Naděje" v rámci Avon pochodu proti rakovině prsu, neváhala jsem ani minutu. I kdybych měla diář nabitý k prasknutí, nedalo mi říct ne. Už proto, že bohužel stále více z nás se s tou hnusnou nemocí setkává, ať už přímo na vlastní kůži či někoho velmi blízkého. A pokud patříte mezi ty šťastnější, važte si toho a užívejte každého dne, protože to není samozřejmost. 

Zakoupením každé lahve vína ze Zarazického vinařství, přispějete 50 Kč na tento projekt. Víno seženete v prodejnách našeho Gruntu, jejich seznam naleznete zde. Tak se zkuste zastavit a podpořit dobrou věc třeba pro hezký pocit ze sebe samotného :-)

Tak a už k receptu, hrušky pošírované ve víně se pomalu stávají naším denním chlebem. No přeháním, ale prostě jsme si je zamilovaly. Ale proč točím kolem hrušek... právě ony mě přivedly na myšlenku, vykoupat ve víně rebarboru, které právě vrcholí sezóna. Byla by ale neúplná bez pár jahod. To je už taková klasika, ale taky jistota, pokud se bojíte kyselé chuti rebarbory. V týdnu jsem navíc dělala bezinkový sirup a med, zkrátka říkal si o pozornost...



Vanilková rebarbora s jahodami na víně

(2 - 3 porce)


  • cca 4 stonky rebarbory
  • hrnek jahod
  • 3 lžíce bezinkového medu
  • 1/2 hrnku růžového vína
  • 1 vanilkový lusk
  • hrst bezinek










Troubu jsem si předehřála na 180 stupňů. Rebarboru a jahody jsem si omyla. Rebarboru jsem nasekala na menší špalíčky, jahody zbavila stopek. Vložila jsem je do zapékací mísy, zalila medem, vínem, přidala dřeň z vanilky, včetně zbylého lusku.

Dala jsem péct do předehřáté trouby péct zhruba na 20 minut. Podávala jsem ještě teplé, doporučuji s kokosovou šlehačkou či třeba banánovou zmrzlinou.







Vanilla wine rhubarb and strawberries

(2 - 3 portions)



  • about 4 rhubarb stalks
  • 1 cup strawberries
  • 3 tablespoons elderflower honey
  • 1/2 cup pink wine
  • 1 vanilla bean
  • handful elderflowers 








I preheated oven to 180 C. I washed rhubarb and strawberries. I cut rhubarb into little chunks and got rid of strawberry stemps. I placed it in the baking dish, added elderflower honey, pink wine, scraped vanilla seeds, bean.

I baked it for about 20 minutes and served imediatelly. I recommend to serve it with coconut cream or banana ice cream.




2 komentářů:

  1. Ahoj, ako si prosim robila bazovy sirup/med? Mas nejaky recept, do ktoreho nejde cukor? Dakujem :) Monika

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)