V Gruntu to konečně oživlo díky úrodě jahod, jarní cibulky, salátů a spousty lokální zeleniny a ovoce. A hned bylo veseleji. Nenechala jsem se pobízet ani minutu a plnila košík všemi těmi poklady přírody a už dumala a hlavně těšila se, jak s nimi naložím, nafotím... a tak :-) Na mysl mi padl čočkový salát, který jsem kdysi zahlédla na mém oblíbeném blogu. Lehce jsem si jej upravila ku svým potřebám a tady jej máte...
Čočkový salát s jahodami a rebarborou
Inspirace: http://www.greenkitchenstories.com
Salát
- 100 g zelené čočky v suchém stavu
- 1 stonek rebarbory
- 1 hrnek jahod
- hrst hrášku
- 1 jarní cibulka
- svazek pažitky
- hrst klíčků
Zálivka
- 2 lžíce umeocta
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce javorového sirupu
- sůl, pepř
Zelenou čočku jsem si uvařila na zkus a odstavila z plotny, aby zchládla. Rebarboru jsem si omyla, očistila a nakrájela na tenká kolečka. Spařila jsem ji vařící vodou a propláchla pod studenou. Jahody jsem si omyla a nakrájela také na tenká kolečka.
Na zálivku jsem si prošlehala umeocet s olivovým olejem, javorovým sirupem, solí a pepřem.
V míse jsem smíchala čočku s rebarborou, jahodami, hráškem, nasekanou jarní cibulkou a pažitkou. Přelila jsem zálivkou, důkladně promíchala, ozdobila klíčky a podávala, případně dala chladit do lednice.
English version
Green lentil salad with strawberries and rhubarb
Inspirace: http://www.greenkitchenstories.com
Salad
- 100 g green lentils
- 1 rhubarb stalk
- 1 cup strawberries
- handful green peas
- 1 spring onion
- bunch chives
- handful sprouts
Dressing
- 2 tablespoons umeboshi vinegar
- 2 tablespoons olive oil
- 1 tablespoon maple syrup
- salt, pepper
I cooked green lentils until tender and set aside to cool. I washed and chopped rhubarb into thin slices. I infused it in a boiling water for a while and poured over cold water. I washed and sliced strawberries.
For the dressing, I whisked together umeboshi vinegar, olive oil, maple syrup, salt and pepper.
In a big bowl, I mixed together cooked lentils, sliced rhubarb, strawberries, peas, chopped spring onions, chives. I added dressing and mixed up well until well incorporated and garnished with sprouts. I served it imediatelly or placed it to the fridge.
0 komentářů:
Okomentovat
Děkuji za komentář :-)