Čočkový salát s jahodami a rebarborou



V Gruntu to konečně oživlo díky úrodě jahod, jarní cibulky, salátů a spousty lokální zeleniny a ovoce. A hned bylo veseleji. Nenechala jsem se pobízet ani minutu a plnila košík všemi těmi poklady přírody a už dumala a hlavně těšila se, jak s nimi naložím, nafotím... a tak :-) Na mysl mi padl čočkový salát, který jsem kdysi zahlédla na mém oblíbeném blogu. Lehce jsem si jej upravila ku svým potřebám a tady jej máte...



Čočkový salát s jahodami a rebarborou

Inspirace: http://www.greenkitchenstories.com


Salát

  • 100 g zelené čočky v suchém stavu
  • 1 stonek rebarbory
  • 1 hrnek jahod
  • hrst hrášku
  • 1 jarní cibulka
  • svazek pažitky
  • hrst klíčků


Zálivka

  • 2 lžíce umeocta
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • sůl, pepř


Zelenou čočku jsem si uvařila na zkus a odstavila z plotny, aby zchládla. Rebarboru jsem si omyla, očistila a nakrájela na tenká kolečka. Spařila jsem ji vařící vodou a propláchla pod studenou. Jahody jsem si omyla a nakrájela také na tenká kolečka. 

Na zálivku jsem si prošlehala umeocet s olivovým olejem, javorovým sirupem, solí a pepřem. 

V míse jsem smíchala čočku s rebarborou, jahodami, hráškem, nasekanou jarní cibulkou a pažitkou. Přelila jsem zálivkou, důkladně promíchala, ozdobila klíčky a podávala, případně dala chladit do lednice. 








English version 


Green lentil salad with strawberries and rhubarb




Salad

  • 100 g green lentils
  • 1 rhubarb stalk
  • 1 cup strawberries
  • handful green peas
  • 1 spring onion
  • bunch chives
  • handful sprouts


Dressing
  • 2 tablespoons umeboshi vinegar
  • 2 tablespoons olive oil
  • 1 tablespoon maple syrup
  • salt, pepper


I cooked green lentils until tender and set aside to cool. I washed and chopped rhubarb into thin slices. I infused it in a boiling water for a while and poured over cold water. I washed and sliced strawberries.

For the dressing, I whisked together umeboshi vinegar, olive oil, maple syrup, salt and pepper. 

In a big bowl, I mixed together cooked lentils, sliced rhubarb, strawberries, peas, chopped spring onions, chives. I added dressing and mixed up well until well incorporated and garnished with sprouts. I served it imediatelly or placed it to the fridge.  



0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)