Kdybychom se náhodou potkali u snídaně a třeba i potkáme, s mnohem větší pravděpodobností mě zastihnete s čímkoliv jiným než s klasickou ovesnou kaší. Já vím, bude to jeden z prvních pokrmů, které si většina populace vybaví pod štítkem "zdravý, zdravá strava, dieta, hubnutí a nevím co", ale já prostě kašičková královna nebudu. Když už, mnohem raději si namočím přes noc vločky v ovocné či zeleninové šťávě/mléku než obligátní vařenou kaši a defakto cokoliv jiného. Věřte mi, raw pohankové kaše mají něco do sebe :-)
Růžová pohanková kaše s rebarborou a borůvkami
(cca 2 porce)
Kaše
Rebarborový kompot
- 3 stonky rebarbory
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1 kapka růžové vody
- trocha vody, dle potřeby
Na dokončení
- rebarborový kompot
- borůvky
- mrazem sušené brusinky
Pohanku jsem si na pár hodin namočila, ideálně přes noc. Mezitím jsem si připravila rebarborový kompot. Rebarboru jsem omyla, oloupala, nakrájela na menší kousky a povařila s trochou vody, javorovým sirupem a růžovou vodou do změknutí.
Následně jsem slila vodu z pohanky a rozmixovala ji spolu s rostlinným mlékem, javorovým sirupem, růžovou vodou, rebarborovým kompotem skořicí v hladkou kaši. Kaši jsem rozdělila do pohárků, doplnila zbytkem rebarborového kompotu, borůvkami a mrazem sušenými brusinkami a podávala.
English version
Rose buckwheat porridge with rhubarb and blueberries
(2 portions)
Porridge
- 1/2 cup buckwheat groats
- 1 cup plant based milk
- 1 tablespoon maple syrup
- 1 teaspoon rose water
- 1/2 cup rhubarb compote
- pinch of cinnamon, cardamom
Rhubarb compote
- 3 stalks rhubarb
- 1 tablespoon maple syrup
- 1 teaspoon rose water
- water as needed
For finishing
- rhubarb compote
- blueberries
- freeze-dried cranberries
I covered buckwheat groats with water and let it soaked over night. Meanwhile I prepared rhubarb compote. In a saucepan I simmered chopped rhubarb with maple syrup, rose water and water until tender.
The next day, I drained buckwheat and blended with plant based milk, maple syrup rose water, rhubarb compote, pinch of cinnamon into smooth porridge. I devided porridge into bowls and topped with rest of rhubarb compote, blueberries and freeze-dried cranberies and served imediatelly.
It look really delicious! :) my style of food!
OdpovědětVymazat