Růžová pohanková kaše s rebarborou a borůvkami



Kdybychom se náhodou potkali u snídaně a třeba i potkáme, s mnohem větší pravděpodobností mě zastihnete s čímkoliv jiným než s klasickou ovesnou kaší. Já vím, bude to jeden z prvních pokrmů, které si většina populace vybaví pod štítkem "zdravý, zdravá strava, dieta, hubnutí a nevím co", ale já prostě kašičková královna nebudu. Když už, mnohem raději si namočím přes noc vločky v ovocné či zeleninové šťávě/mléku než obligátní vařenou kaši a defakto cokoliv jiného. Věřte mi, raw pohankové kaše mají něco do sebe :-) 



Růžová pohanková kaše s rebarborou a borůvkami

(cca 2 porce)

Kaše
  • 1/2 hrnku pohanky
  • 1 hrnek rostlinného mléka
  • 1/2 hrnku rebarborového kompotu (viz níže)
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžička růžové vody
  • špetka skořice, kardamomu

Rebarborový kompot

  • 3 stonky rebarbory
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 kapka růžové vody
  • trocha vody, dle potřeby

Na dokončení
  • rebarborový kompot
  • borůvky
  • mrazem sušené brusinky


Pohanku jsem si na pár hodin namočila, ideálně přes noc. Mezitím jsem si připravila rebarborový kompot. Rebarboru jsem omyla, oloupala, nakrájela na menší kousky a povařila s trochou vody, javorovým sirupem a růžovou vodou do změknutí.

Následně jsem slila vodu z pohanky a rozmixovala ji spolu s rostlinným mlékem, javorovým sirupem, růžovou vodou, rebarborovým kompotem skořicí v hladkou kaši. Kaši jsem rozdělila do pohárků, doplnila zbytkem rebarborového kompotu, borůvkami a mrazem sušenými brusinkami a podávala.







English version 

Rose buckwheat porridge with rhubarb and blueberries

(2 portions)

Porridge
  • 1/2 cup buckwheat groats
  • 1 cup plant based milk
  • 1 tablespoon maple syrup
  • 1 teaspoon rose water
  • 1/2 cup rhubarb compote
  • pinch of cinnamon, cardamom

Rhubarb compote
  • 3 stalks rhubarb
  • 1 tablespoon maple syrup
  • 1 teaspoon rose water
  • water as needed

For finishing
  • rhubarb compote
  • blueberries
  • freeze-dried cranberries


I covered buckwheat groats with water and let it soaked over night. Meanwhile I prepared rhubarb compote. In a saucepan I simmered chopped rhubarb with maple syrup, rose water and water until tender. 

The next day, I drained buckwheat and blended with plant based milk, maple syrup rose water, rhubarb compote, pinch of cinnamon  into smooth porridge. I devided porridge into bowls and topped with rest of rhubarb compote, blueberries and freeze-dried cranberies and served imediatelly. 




1 komentářů:

Děkuji za komentář :-)