Jahodová pěna




Každý máme určitě nějaké vzpomínkové jídlo, které si spojujeme s babičkou. A nezáleží na tom, jestli jsou to ovocné knedlíky, šulánky, drobenkový koláč, štrůdl, rajská, koprovka nebo třeba kulajda... Je to prostě jídlo, které v nás vyvolává emoce a spousty vzpomínek na dětství, léto, prázdniny... To moje vzpomínkové, je jahodová bílková pěna, jejíž příprava mě napadla záhy poté, co jsem propadla kouzlu veganských cizrnových pusinek. Vzpomínky byly prostě silnější. Určitě mi napište, na co vzpomínáte Vy :-)

Kromě toho mi přijde pěna poměrně efektní, když ji navíc ozdobíte, určitě okouzlíte nejednoho hosta. Jen doporučuji pěnu konzumovat co nejdříve. Ne že by snad za chvíli lehla, jen po čase se začne oddělovat šťáva z jahod na dno skleničky. Ale opravdu nejde o nic dramatického. Pěnu jsem zkoušela i následující den a nebyla o nic méně chutná.




Jahodová pěna


(cca 4 - 5 porcí)


Jahodová pěna
  • 1 sklenička cirzny v Bio kvalitě (Alnatura)
  • 6 lžiček kokosového cukru
  • špetka vanilkového prášku
  • 1 hrnek zralých jahod

Na ozdobu
  • lesní jahody
  • jedlé květy





Přes cedník jsem slila cizrnu. Tu jsem si odložila bokem, třeba na hummus. 

Jahody jsem si opatrně rozmačkala pomocí vidličky. Zbylou vodu z cizrny jsem šlehala do úplného ztuhnutí, v pevný sníh. Poté jsem opatrně vmíchala kokosový cukr, vanilkový prášek, rozmačkané jahody a šlehala, až se jahody zcela zapracovaly. 

Poháry jsem plnila připravenou pěnou, kdo chce, může použít cukrářský sáček. Pěnu jsem posypala lesními jahodami, ozdobila jedlými květy a podávala. 
 






English version


Strawberry mousse

(about 4 - 5 portions)


Strawberry mousse
  • 1 glass/can chickpea
  • 6 teaspoons coconut sugar
  • pinch vanilla powder
  • 1 cup ripe strawberries


Garnish
  • wild strawberries
  • edible blossoms






I drained the chickpeas, reserving all the liquid from the glass/can.

I washed strawberries and using fork, mashed them. I whipped the chickpea juice until it starts to thicken. Gradually, I added coconut sugar, vanilla powder, mashed strawberries and continued whipping to incorporate it.

I filled glasses with prepared strawberry mouse, garnished it with wild strawberries, edible blossoms and served.



14 komentářů:

  1. to se z vody stane sníh? co je to za kouzlo? :O ale vypadá to mooooc dobře :*

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. ano, také mi není příliš jasný proces, díky kterému lze udělat ze štávy z luštěnin sníh, ale je to úžasné :-)

      Smazat
  2. Kde prosim kupujes vanilkovy prasek?:)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. mám značku Sonnentor. V Brně máme přímo prodejnu (na Šilingráku)

      Smazat
    2. V Brně se dá sehnat i ve všech prodejnách Sklizeno - v sekci čajů a koření. Na netu třeba zde: http://www.svetplodu.cz/svetplodu/eshop/21-1-Vanilkove-lusky/0/5/653-Vanilkovy-pudr-20g ;)

      Smazat
  3. To jste mi udělala radost! Jahodová pěna, kterou můžu udělat dítěti, aniž bych se bála syrových bílků, které navíc malé děti prý hůř tráví! Díky moc!

    OdpovědětSmazat
  4. Waaau, tak to je pecka, to musím zkusit, ale ta cizrna mě tam velmi překvapila, to jsem tedy vůbec nečekala :)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. taky jsem tomu nemohla uvěřit, že by šla voda z luštěnin vyšlehat v pěnu...

      Smazat
  5. Dneska jsem koupila kokosový cukr a o víkendu to zkusím

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. šlo by samozřejmě použít i jiné sypké sladidlo (xylitol, třtinový cukr)

      Smazat
  6. Když já jsem to nepochopila. Jakou vodu? Jako z uvařené luštěniny? Nebo z toho namáčení?
    Bláža

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. použila jsem již uvařenou, ve skle z DM v Bio kvalitě a vyšlehala právě tu vodu.

      Smazat
  7. Koupila jsem bio cizrnu od Rapunzel, ale byla ve slaném nálevu. Když jsme to našlehali a ochutnali, bylo jasné, že by nám z toho bylo asi děsně těžko, takže jsme to vyhodili. Mohu se zeptat, tak Vaše cirzna je asi bez soli, že?

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. teď ji bohužel při ruce nemám, kupovala jsem v DM drogerii, zn. Alnatura.

      Smazat

Děkuji za komentář :-)