Knihovna: Lahodně s Ellou



Jak jsem byla minule negativní, dnes budu o poznání pozitivnější a nadšenější. Když mě knihkupectví Dobrovský požádalo o recenzi kuchařky Lahodně s Ellou od Elly Woodward, neváhala jsem ani minutu. Ne proto, že se mi snad dostane do rukou kuchařka v podstatě zadarmo. V tomhle ohledu nechci být sběratelkou zbytečností. Toužím po knihách, které budou se mnou žít. Ke kterým se budu radostně vracet, když budu bez nápadů, co uvařit, budu vědět kam sáhnout a vždy najdu inspiraci. Přijde mi zbytečné vlastnit knihu, na kterou se mi bude prášit a zabírat pouze místo. 




Víte, že hlavním zdrojem informací mi jsou zahraniční blogeři. Ellu znám a sleduji již dlouho, kdo by neznal její pověstné batátové brownies? Proto jsem měla jakousi představu, co očekávat, jaké suroviny tvoří základ jejího jídelníčku, na jaký typ receptů se mohu těšit a byla přesvědčena, že tohle krok vedle určitě nebude.  




Opět začneme designem. Musím uznat, že velikost je dle mých požadavků a potřeb ideální, ani nic obrovského nepraktického do kuchyně, ale ani žádná kapesní knížečka, kterou bych musela luštit s lupou. Opomenuto nebylo ani na praktickou šňůrku, která slouží jako záložka. Papírového přebalu se možná bohužel kniha nedočkala. Bohužel je ale vazba tak pevná, že se mi kniha zavírá, proto ji musím vždy něčím zatížit, aby zůstala otevřena na požadované straně. 




Jinak má kniha ovšem vše, co by dle mě mít měla. Pro někoho to může být nuda jako každá druhá, ale já preferuji klasické uspořádání kuchařky, tzn. jedna strana popis receptu + druhá strana fotka receptu. Opravdu nechci listovat tam či zpět knihou a přiřazovat si recept k obrázku. A i když jsem již na začátku naznačovala, jak mě kniha nadchla, jedno malé zklamání tu přece jen je. Fotografie. Nevím, jestli znáte Ellin blog, ale přijde mi poměrně designově vydařený. Pak ale máte nějaké očekávání od kuchařky a tak nějak předpokládáte, pokud je blog doplněn hezkými obrázky, měla by být kuchařka ještě o level výš. Přece jen je to jakýsi vrchol práce a sen většiny foodblogerů. No nevím, je tam spousta hezkých fotek, celý dojem pak ale zkazí pár "miniaturek", které snad byly pořízeny mobilem. A přijde mi to takové odfláklé. Proč jsou k některým receptům tak krásné fotky a jiné to "schytaly" miniaturní fotkou uprostřed jinak prázdné stránky. No a pak výběr fotografií. Předem upozorňuji, že ne úplně všechny recepty jsou opatřeny fotografií a některé fotografii tak nějak mimo. Na jednu stranu je fajn, že je Ella ke čtenáři přátelská a otevřená, nemá problém sdílet osobní fotky... nepopírám, že je to krásná a sympatická žena, ale asi bych více ocenila fotku superkrekrů, květákovo-bramborového kari, čočkové boloňské omáčky, čokoládových sušenek s chia semínky... ale není to nic, co by mi celkový dojem z knihy zkazilo. 




Kniha čítá dohromady 261 stran a  není jen vyčerpávajícím výčtem receptů. Začíná jakousi osobní zpovědí samotné autorky, co ji vůbec přivedlo ke změně stravovacích návyků, jaký měly dopad na její zdravotní stav... následuje kapitola věnovaná základním surovinám v její kuchyni a krátkému shrnutí jejich benefitů a základním receptům např. na rostlinná mléka, jablečné pyré, ořechová másla ale i třeba jak správně uvařit quinou, hnědou rýži, pohanku, což určitě ocení ti, co začínají se "zdravou stravou". Následuje "klasická" receptová část, které se budu věnovat podrobněji v následujícím odstavci. Závěr knihy pak tvoří abecední rejstřík, poznámky, často kladené dotazy a poděkování. V poznámkové části vysvětluje, co je to např. kandida, maca prášek, acaí, baobab, psyllium a jiné méně obvyklé suroviny, které mohou být čtenáři velkou neznámou. V tomhle je kniha skvělá, že Vám přinese i určitou dávku informací. Ovšem pokud se již nějaký čas pohybujete v oblasti "zdravého životního stylu", pravděpodobně Vás nečeká nic objevného. Sama Ella knihu pojímá jako jakéhosi průvodce a pomocníka, chce ukázat, že tento životní styl je tak pestrý a zábavný bez jakéhokoliv odpírání si. Cítíte, jak si v tomhle ladíme? :-) Na druhou stranu se nestydí přiznat, že ani její začátky nebyly nijak slavné a jedla pořád to stejné a hledala si pomalu cestu... 




Samotné jádro kuchařky je rozděleno na kapitoly: obiloviny, ořechy a semínka, fazole a luštěniny, zelenina, ovoce, smoothies a šťávy. Každá kapitola je zahájena opět krátkým informativním povídáním o jednotlivých skupinách surovin či pokrmů. Celé povídání je takové přátelské, vypráví, co jí chutná, dává různé tipy, jak nejlépe a nejchutněji surovinu připravit, jak ušetřit čas i peníze. Jednotlivé recepty jsou dle mého názoru poměrně srozumitelně napsány, takže věřím, že ani úplný začátečník nebude mít problém s jejich přípravou. Navíc skutečně nejde o výrazně složité recepty, naopak. A i tak jsou zajímavé, byť mnohdy pracují s pár surovinami. Navíc Ella navrhuje kombinace receptů z celé kuchařky s odkazem na konkrétní stranu, kde daný recept nalézt. Ještě upozorňuji, že Ella se stravuje vegansky a navíc bezlepkově, proto základ sacharidů tvoří pohanka, hnědá rýže, quinoa. Nepočítá kalorie,o to víc je mi sympatická :-) 




Recepty bych nejradši vyzkoušela všechny, snad i jednou vyzkouším. Jen tak namátkou: gnocchi s hráškovým pestem, teplý salát s divoké rýže, pohanková foccacia, krémový sýr z para ořechů, lískooříškový dort s dvojitou náplní, karamelky z mandlového másla, wrapy z cizrnové mouky, klasická bramborová kaše bez mléka!, salát z pečené dýně, oliv, avokáda a rukoly, teplý zimní salát, pěna z manga a kešu ořechů, koláč banoffee a další.




Abych ale jen nechválila až do nebe, pár opravdu drobných mušek jsem objevila. Sem tam mi přišel překlad lehce kostrbatý. Třeba takové "nutritional yeast", u nás běžně nazývané výrobci lahůdkovým droždím je přeloženo jako nutriční kvasnice. Ale je možné, že mám omezené obzory já :-) Stejně tak jsem si všimla, že se v seznamu surovin počítá recept s hnědou rýží a postupu se najednou objevila rýžová mouka... Některé recepty nejsou bohužel z nejlevnějších. Počítají s opravdu velkým množstvím ořechů, ořechových másel, javorového sirupu. Což na druhou stranu... co jeden utratí za ořechy, ušetří na mase, mléčných výrobcích, sladkostech a jiných blbostech. Někde mi přijde i množství javorového sirupu až přehnané. Do 12 muffinů 300 ml javorového sirupu je fakt hodně, na to jak je sladivý. O to víc mě překvapila poznámka, že jde o málo sladké muffiny. Ale jsou to opravdu jen drobnosti a byla bych hnidopich, kdybych se s nimi chtěla zaobírat a to opravdu nechci. 




Úplně nejlepší z celé kuchařky mi přijdou tématická menu na konci - brunch, večerní hostina, piknik, grilovačka, holčičí večeře. Díky tomu připravíte menu k téměř jakékoliv příležitosti, které vzájemně ladí a nestrávíte v kuchyni půl dne, palec nahoru. 




Suma, sumárum... pokud se Vám líbí tady na blogu, nebojíte se nových, zajímavých surovin i neobvyklých kombinací, mohu Vám s klidným svědomím kuchařku doporučit všemi deseti. Věřím, že Vás nadchne stejně jako mě. Navíc myslím, že za zhruba 300 Kč nabízí kniha mnohem, mnohem víc. 



18 komentářů:

  1. Krásná recenze! :-D O knížce jsem přemýšlela a Tvá recenze mě na ni navnadila ještě víc! Kuchařka vypadá opravdu dobře a myslím si, že bych recepty ocenila :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. určitě doporučuji, pokud ti "chybí" nějaká "zdravá kuchařka", přijde mi jako jedna z nejlepších, co český knižní trh nabízí

      Vymazat
    2. určitě doporučuji, pokud ti "chybí" nějaká "zdravá kuchařka", přijde mi jako jedna z nejlepších, co český knižní trh nabízí

      Vymazat
  2. Nutriční kvasnice jsem už taky někde viděla :D
    Jinak jestli nějakou kuchařku, tak bych šla do téhle nebo potom můj sen je od Sarah z Mynewroots... Ale s tou náročností na ořechy a sirupy máš pravdu, koukala jsem na video, kde si Ella vařila ovesnou kaši a dala tam snad půlku plechovky kokosového mlíka, lžíci kokosového oleje a ještě tam kydla tři lžíce mandlového másla... Taková snídaně by se pěkně prodražila :D
    Nepočítání kalorií je mi také sympatické a Elle evidentě svědčí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. po "Sarah" taky toužím :-) její blog mám ještě o kus radši než Ellu.

      Vymazat
    2. po "Sarah" taky toužím :-) její blog mám ještě o kus radši než Ellu.

      Vymazat
  3. Ellu jsem doteď vůbec neznala, ale hned jsem si ji musela přidat na instagramu a všechno hltám. A hezká recenze, ty malé nebo žádné fotky mě taky celkem zarazily, ale proti gustu ... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak, tak můj dojem bohužel maličko kazí :-( ale jinak recepty naprosto boží.

      Vymazat
  4. Nad knížkou také váhám (a opět to asi nebude dlouhé váhání :D ), jen by mě zajímalo - píše se v té kapitole o ,,superpotravinách" typu baobab aspol. jak se to vyrábí resp. odkud to pochází, z jakých podmínek? Nemůžu se u těhle surovin zbavit dojmu, že se kvůli acai likviduje deštný prales a kvůli baobabu už nebudeme mít za chvíli nádherný Madagaskar. Domoviny těhle rostlin jsou křehké, docela by mě mrzelo,kdyby dostávaly biotopy ještě víc na zadek, protože už nevíme, co si do pusy strčit :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jinak někdy mě množství sladidel pobavily i v kuchačce Opravdu zdravě - u receptu na borůvkový koláč je myslím 500g agávového sirupu, taky celkem sladký život :D

      Vymazat
  5. Zdravím, nemáš prosím info, kde koupit kokosový krém, který Ella používá třeba na str. 60 (bochánky s kokosovým krémem) nebo čím ho případně nahradit - kromě možnosti "zcela vynechat" :-) ? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. použila bych tu tučnou část z kokosového mléka.

      Vymazat
    2. Kokosovy krem se da běžně koupit ve zdravé výživě. Bývá u kokosovych mlek a je to taková tvrdá kostka v papírové krabičce.

      Vymazat
  6. To je pravda s tím utrácením za ořechy a šetřením na mase, tak jsem nad tím dosud nepřemýšlela..
    Líbí se mi vaše upřímné recenze knih, znáte knížku Sladkosti bez výčitek od Tatiany Jelínek? Zajímala by mě vaše recenze na tuto knížku.
    Terezie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to jsem ráda, že se s podobným názorem setkávám u stále více lidí :-) a děkuji, že se mé recenze líbí.

      Vymazat
  7. Ahoj, muffiny s 300 ml javorového sirupu jsem zkusila a byly opravdu málo sladké. Kdo má rád muffiny z klasické mouky s kyprakem a tak, tak tomu tento recept moc nedoporučuji. Mně třeba moc nechutnaly, ale já ne-cokoladove muffiny moc nemusím, takže někomu určitě zachutnaj :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)