Květákovo-cizrnové burgery




Prázdniny klepou na dveře.... co klepou, už jsou jednou nohou dál, tak na co čekat, nastává ideální čas na grilování, trávení večerů venku, pikniků s přáteli, rodinou... Proto snad přijde vhod tip na veganský burger.... 


Květákovo-cizrnové burgery (5 ks)

Inspirace:http://www.thefirstmess.com

Burgery
  • 1 hrnek uvařené cizrny
  • 1 hrnek květáku
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • sůl, pepř
  • 1/4 hrnku cizrnové mouky
  • svazek pažitky

Tahini majonéza
  • 1/4 hrnku tahini pasty
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř

Na dokončení

  • salátové listy, např. ledový
  • ředkvičky
  • bílá ředkev
  • rajčata
  • avokádo 
  • hrášek
  • klíčky

V páře jsem si uvařila květák, stačí zhruba 10 minut.  Následně jsem si pomocí mixéru rozmixovala uvařenou cizrnu s česnekem, olivovým olejem, citrónovou šťávou, solí pepřem, pažitkou a vařeným květákem. Na závěr jsem přidala cizrnovou mouku a zpracovala do tvaru burgerů. Kdyby nechtěla hmota držet, přidejte trochu mouky. Připravené burgery jsem dala ztuhnout na hodinu do lednice. 

Mezitím jsem si připravila tahini majonézu. Jednoduše jsem prošlehala tahini s citrónovou šťávou, česnekem, solí a pepřem. Veškerou zeleninu jsem si omyla. Ředkvičky, ředkev, rajčata a avokádo nakrájela na tenké plátky. 

Ztuhlé burgery jsem opékala na kapce olivového oleje z obou stran. Případně je můžete i upéct. Burgery jsem podávala v salátovém listu, doplněné tahini majonézou a spoustou zeleniny.  







English version

Cauliflower-chickpea burgers (5 pcs)

Inspiration:http://www.thefirstmess.com

Burgers
  • 1 cup cooked chickpeas
  • 1 cup cauliflower
  • 1 garlic clove
  • 1 tablespoon olive oil
  • juice from 1/2 lemon
  • salt, pepper
  • 1/4 cup chickpea flour
  • bunch chives

Tahini mayonnaise
  • 1/4 cup tahini paste
  • 2 tablespoons lemon juice
  • 1 garlic clove
  • salt, pepper

For assambling

  • head of iceberg lettuce
  • radishes 
  • daikon
  • tomatoes
  • avocado
  • peas
  • sprouts

I steamed cauliflower, for about 10 minutes. Then I pulsed cooked chickpeas, garlic clove, olive oil, lemon juice, salt, pepper, chives and cooked cauliflower. Finally, I added chickpea flour. Using hands, I formed the dough into patties. I placed them in the fridge for about 1 hour. 

Meanwhile I prepared tahini mayonnaise. I whisked together tahini with lemon juice, garlic, salt, pepper. I washed vegetables and chopped it into thin slices. 

I fried burgers on both sides. Eventually, you could bake them. I served it in lettuce wraps with tahini mayonnaise and veggies. 




2 komentářů:

  1. Vypadají úžasně.. :-)
    Krásné dny.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Bohunko, ale přijde mi, že chutnaly právě líp než vypadaly.

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)