Prázdniny klepou na dveře.... co klepou, už jsou jednou nohou dál, tak na co čekat, nastává ideální čas na grilování, trávení večerů venku, pikniků s přáteli, rodinou... Proto snad přijde vhod tip na veganský burger....
Květákovo-cizrnové burgery (5 ks)
Inspirace:http://www.thefirstmess.com
Burgery
- 1 hrnek uvařené cizrny
- 1 hrnek květáku
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- šťáva z 1/2 citrónu
- sůl, pepř
- 1/4 hrnku cizrnové mouky
- svazek pažitky
Tahini majonéza
- 1/4 hrnku tahini pasty
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř
- salátové listy, např. ledový
- ředkvičky
- bílá ředkev
- rajčata
- avokádo
- hrášek
- klíčky
V páře jsem si uvařila květák, stačí zhruba 10 minut. Následně jsem si pomocí mixéru rozmixovala uvařenou cizrnu s česnekem, olivovým olejem, citrónovou šťávou, solí pepřem, pažitkou a vařeným květákem. Na závěr jsem přidala cizrnovou mouku a zpracovala do tvaru burgerů. Kdyby nechtěla hmota držet, přidejte trochu mouky. Připravené burgery jsem dala ztuhnout na hodinu do lednice.
Mezitím jsem si připravila tahini majonézu. Jednoduše jsem prošlehala tahini s citrónovou šťávou, česnekem, solí a pepřem. Veškerou zeleninu jsem si omyla. Ředkvičky, ředkev, rajčata a avokádo nakrájela na tenké plátky.
Ztuhlé burgery jsem opékala na kapce olivového oleje z obou stran. Případně je můžete i upéct. Burgery jsem podávala v salátovém listu, doplněné tahini majonézou a spoustou zeleniny.
English version
Cauliflower-chickpea burgers (5 pcs)
Inspiration:http://www.thefirstmess.com
Burgers
- 1 cup cooked chickpeas
- 1 cup cauliflower
- 1 garlic clove
- 1 tablespoon olive oil
- juice from 1/2 lemon
- salt, pepper
- 1/4 cup chickpea flour
- bunch chives
Tahini mayonnaise
- 1/4 cup tahini paste
- 2 tablespoons lemon juice
- 1 garlic clove
- salt, pepper
- head of iceberg lettuce
- radishes
- daikon
- tomatoes
- avocado
- peas
- sprouts
I steamed cauliflower, for about 10 minutes. Then I pulsed cooked chickpeas, garlic clove, olive oil, lemon juice, salt, pepper, chives and cooked cauliflower. Finally, I added chickpea flour. Using hands, I formed the dough into patties. I placed them in the fridge for about 1 hour.
Meanwhile I prepared tahini mayonnaise. I whisked together tahini with lemon juice, garlic, salt, pepper. I washed vegetables and chopped it into thin slices.
I fried burgers on both sides. Eventually, you could bake them. I served it in lettuce wraps with tahini mayonnaise and veggies.
Vypadají úžasně.. :-)
OdpovědětVymazatKrásné dny.
Bohunka
Děkuji Bohunko, ale přijde mi, že chutnaly právě líp než vypadaly.
VymazatTak tohle byl "malej sex" nejen pro me, ale hlavne pro manzela! :-D Jeste ze v lednici zbyly ctyri male placicky na dalsi zitrejsi delicious-orgie!! Dekuju Luci, jsi nejlepsi! ;-)
OdpovědětVymazatAhoj a myslíš že by se dali placky i ugrilovat na grilu? Jinak to zní moc dobře, sice bych to neprirovnavala třeba k takovému sexu ale, určitě by mohly být takové zdravější Burgry fajn. Ono kdo má taky pořad jíst maso, jednou za čas to chce taky změnu.
OdpovědětVymazat