Květákovo-cizrnové burgery




Prázdniny klepou na dveře.... co klepou, už jsou jednou nohou dál, tak na co čekat, nastává ideální čas na grilování, trávení večerů venku, pikniků s přáteli, rodinou... Proto snad přijde vhod tip na veganský burger.... 


Květákovo-cizrnové burgery (5 ks)

Inspirace:http://www.thefirstmess.com

Burgery
  • 1 hrnek uvařené cizrny
  • 1 hrnek květáku
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • sůl, pepř
  • 1/4 hrnku cizrnové mouky
  • svazek pažitky

Tahini majonéza
  • 1/4 hrnku tahini pasty
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř

Na dokončení

  • salátové listy, např. ledový
  • ředkvičky
  • bílá ředkev
  • rajčata
  • avokádo 
  • hrášek
  • klíčky

V páře jsem si uvařila květák, stačí zhruba 10 minut.  Následně jsem si pomocí mixéru rozmixovala uvařenou cizrnu s česnekem, olivovým olejem, citrónovou šťávou, solí pepřem, pažitkou a vařeným květákem. Na závěr jsem přidala cizrnovou mouku a zpracovala do tvaru burgerů. Kdyby nechtěla hmota držet, přidejte trochu mouky. Připravené burgery jsem dala ztuhnout na hodinu do lednice. 

Mezitím jsem si připravila tahini majonézu. Jednoduše jsem prošlehala tahini s citrónovou šťávou, česnekem, solí a pepřem. Veškerou zeleninu jsem si omyla. Ředkvičky, ředkev, rajčata a avokádo nakrájela na tenké plátky. 

Ztuhlé burgery jsem opékala na kapce olivového oleje z obou stran. Případně je můžete i upéct. Burgery jsem podávala v salátovém listu, doplněné tahini majonézou a spoustou zeleniny.  







English version

Cauliflower-chickpea burgers (5 pcs)

Inspiration:http://www.thefirstmess.com

Burgers
  • 1 cup cooked chickpeas
  • 1 cup cauliflower
  • 1 garlic clove
  • 1 tablespoon olive oil
  • juice from 1/2 lemon
  • salt, pepper
  • 1/4 cup chickpea flour
  • bunch chives

Tahini mayonnaise
  • 1/4 cup tahini paste
  • 2 tablespoons lemon juice
  • 1 garlic clove
  • salt, pepper

For assambling

  • head of iceberg lettuce
  • radishes 
  • daikon
  • tomatoes
  • avocado
  • peas
  • sprouts

I steamed cauliflower, for about 10 minutes. Then I pulsed cooked chickpeas, garlic clove, olive oil, lemon juice, salt, pepper, chives and cooked cauliflower. Finally, I added chickpea flour. Using hands, I formed the dough into patties. I placed them in the fridge for about 1 hour. 

Meanwhile I prepared tahini mayonnaise. I whisked together tahini with lemon juice, garlic, salt, pepper. I washed vegetables and chopped it into thin slices. 

I fried burgers on both sides. Eventually, you could bake them. I served it in lettuce wraps with tahini mayonnaise and veggies. 




4 komentářů:

  1. Vypadají úžasně.. :-)
    Krásné dny.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Bohunko, ale přijde mi, že chutnaly právě líp než vypadaly.

      Vymazat
  2. Tak tohle byl "malej sex" nejen pro me, ale hlavne pro manzela! :-D Jeste ze v lednici zbyly ctyri male placicky na dalsi zitrejsi delicious-orgie!! Dekuju Luci, jsi nejlepsi! ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj a myslíš že by se dali placky i ugrilovat na grilu? Jinak to zní moc dobře, sice bych to neprirovnavala třeba k takovému sexu ale, určitě by mohly být takové zdravější Burgry fajn. Ono kdo má taky pořad jíst maso, jednou za čas to chce taky změnu.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)