Jahodovo-bezinková zmrzlina




Nevím jak Vám, ale mně přijde sezóna jahod děsně krátká, a letos obzvlášť. Sotva začala, pomalu se s ní začínám loučit. Kolikrát mě napadne, jak by bylo boží, kdyby byly celý rok dostupné jako jablka či banány. Pak mě to ale rychle přejde, možná právě v tom je to jejich kouzlo... vzácnost, která z nich dělá něco výjimečného, na co se třeseme a těšíme po zbytek roku. A tak je to se vším,... hezky to na nás příroda nachystala :-)

Snad bude to loučení o kus veselejší s touhle zmrzlinou, na kterou potřebujete opravdu minimum surovin. Banánovou klasiku jistě znáte a pokud ne, přicházíte o moc. Přidejte k ní jahody, bezinkový med, sirup, vanilku a kouzlo je na světě. Oproti čistě banánové je tahle jahodová s bezinkami daleko více osvěžující a zkrátka jako stvořená do horkých dnů. 




Jahodovo-bezinková zmrzlina

(cca 2 porce)




  • 4 zralé banány
  • 2 hrnky jahod
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce bezinkového medu
  • 2 lžíce bezinkového sirupu










Banány jsem si oloupala, nakrájela na menší kousky a dala mrazit. Stejně tak jsem si omyla, osušila a zbavila stopky jahody. Také jsem je dala mrazit. 

Zmrazené ovoce spolu s medem a sirupem jsem jsem pomocí mixéru rozmixovala v hladkou hmotu. Kdo má rád kousky, může na závěr přimíchat ještě pár čerstvých jahod. Ihned jsem podávala. Případně můžete zmrzlinu dát opět mrazit a před následujícím podáváním nechat chvíli povolit.






English version

Strawberry-elderflower icecream

(about 2 portions)



  • ripe bananas
  • 2 cups strawberries
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 2 tablespoons elderflower honey
  • 2 tablespoons elderflower syrup









I peeled bananas and chopped them to little cubes. Then I placed them in the freezer. I washed, discarded stems and placed in the freezer. 

Using blender, I blended frozen fruit with vanilla extract, homemade elderflower honey and syrup until smooth. If you prefer, you could mix in fresh strawberries. Serve it immediately or freeze it again. 




0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)