Mrkvové sushi




Nemyslím, že zbytky z ovoce a zeleniny vzniklé odšťavňováním, jsou zralé do koše. Naopak, samozřejmě plnohodnotně nemohou nahradit ovoce a zeleninu... jak to jen říct... v plné jejich síle, ale skvěle poslouží do nejrůznějších receptů. A nevím, jak Vy, ale já mám pak hezký pocit, že neplýtvám jídlem a spotřebuji, co se jen dá. Nepoužívám veškeré zbytky. Zatím experimentuji s červenou řepou a mrkví. Ty mi přijdou nejvhodnější do začátků. Tím, Vám trochu napovídám, že tím to zdaleka nekončí a snad brzy přijdou další recepty :-) Dnes tedy mrkev, kterou jsem určitě podle někoho, zkazila tradiční sushi. Ale pro mě tato inovace představuje skvělý, lehký pokrm, ideálně k večeři, když už jsem přesycena všemi saláty...




Mrkvové sushi

(cca 2 porce)

Mrkvové sushi

  • 2 nori řasy
  • 1 hrnek zbytků mrkví z odšťavňování
  • 1/2 avokáda
  • 1/4 okurky hadovky

Na dokončení

  • kvalitní sójová omáčka
  • wasabi pasta
  • nakládaný zázvor




Základem je mít zbytky z odšťavňování. Proto začneme odšťavněním mrkví. Šťávu vypijeme, zbytky uschováme. 

Následně jsem si nori řasu pokladla mrkví, doplnila na tenké plátky nakrájeným avokádem, okurkou zbavenou zrníček a opatrně pomocí bambusové podložky srolovala. Pomocí vody jsem smotanou řadu přilepila, aby držela a nerozmotala se. Krájela jsem ostrým nožem, který jsem si vždy namočila do studené vody a po rozkrojení očistila v utěrce a opět namočila. Je potřeba mít pevnou ruku a nebát se toho, jinak se celé dílo může zkazit. Podávala jsem klasicky se sójovou omáčkou, wasabi a nakládaným zázvorem.



English version

Carrot sushi

(about 2 portions)

Carrot sushi

  • 2 nori sheets
  • 1 carrot pulp from juicing
  • 1/2 avocado
  • 1/4 cucumber

For finishing

  • soya sauce
  • wasabi paste
  • pickled ginger





At first you have to juice carrots. Drink your juice and save the leftovers.  

Then I spreaded carrot pulps over the nori sheet, added chopped avocado, cucumber into thin pieces and carefuly rolled over. I sticked the sheet with water. Using sharp knife, I chopped into little pieces. I served it with soya sauce, wasabi paste and pickled ginger.  



1 komentářů:

Děkuji za komentář :-)