Nemyslím, že zbytky z ovoce a zeleniny vzniklé odšťavňováním, jsou zralé do koše. Naopak, samozřejmě plnohodnotně nemohou nahradit ovoce a zeleninu... jak to jen říct... v plné jejich síle, ale skvěle poslouží do nejrůznějších receptů. A nevím, jak Vy, ale já mám pak hezký pocit, že neplýtvám jídlem a spotřebuji, co se jen dá. Nepoužívám veškeré zbytky. Zatím experimentuji s červenou řepou a mrkví. Ty mi přijdou nejvhodnější do začátků. Tím, Vám trochu napovídám, že tím to zdaleka nekončí a snad brzy přijdou další recepty :-) Dnes tedy mrkev, kterou jsem určitě podle někoho, zkazila tradiční sushi. Ale pro mě tato inovace představuje skvělý, lehký pokrm, ideálně k večeři, když už jsem přesycena všemi saláty...
Mrkvové sushi
(cca 2 porce)
Mrkvové sushi
- 2 nori řasy
- 1 hrnek zbytků mrkví z odšťavňování
- 1/2 avokáda
- 1/4 okurky hadovky
Na dokončení
- kvalitní sójová omáčka
- wasabi pasta
- nakládaný zázvor
Základem je mít zbytky z odšťavňování. Proto začneme odšťavněním mrkví. Šťávu vypijeme, zbytky uschováme.
Následně jsem si nori řasu pokladla mrkví, doplnila na tenké plátky nakrájeným avokádem, okurkou zbavenou zrníček a opatrně pomocí bambusové podložky srolovala. Pomocí vody jsem smotanou řadu přilepila, aby držela a nerozmotala se. Krájela jsem ostrým nožem, který jsem si vždy namočila do studené vody a po rozkrojení očistila v utěrce a opět namočila. Je potřeba mít pevnou ruku a nebát se toho, jinak se celé dílo může zkazit. Podávala jsem klasicky se sójovou omáčkou, wasabi a nakládaným zázvorem.
English version
(about 2 portions)
Carrot sushi
- 2 nori sheets
- 1 carrot pulp from juicing
- 1/2 avocado
- 1/4 cucumber
For finishing
- soya sauce
- wasabi paste
- pickled ginger
At first you have to juice carrots. Drink your juice and save the leftovers.
Then I spreaded carrot pulps over the nori sheet, added chopped avocado, cucumber into thin pieces and carefuly rolled over. I sticked the sheet with water. Using sharp knife, I chopped into little pieces. I served it with soya sauce, wasabi paste and pickled ginger.
Yum - looks delicious!!
OdpovědětVymazatI have a new post up on the blog, would love to know your thoughts:
* Electric Sunrise - Fashion and Lifestyle Blog *
x