Mrkvovo-rebarborový krém s kokosovými chipsy




Někdy to prostě nevyjde. Píšete o zmrzlině, když venku řádí deště, jindy zas píšete o horké polévce po otřesné noci, kdy kvůli vedru nemůžete ani spát... a připadnete si tak trochu mimo mísu. Nevadí, hlavní je, že tahle polévka byla moc dobrá. Vznikla v touze využít rebarboru jinak než obligátně do kramblu či koláče. Ale abych byla upřímná, nejlepší je na ní ta posypka. Ty kokosové chipsy chutnají prostě božsky, dokážu si je s klidným svědomím představit jako slané zobání k filmu, jako vylepšení zeleninového salátu, pohotovostní svačinu do kabelky...




Mrkvovo-rebarborový krém s kokosovými chipsy

(cca 2 porce)

Polévka

  • 1 lžička kokosového oleje
  • 1 menší cibule
  • 2 stonky rebarbory
  • 4 velké mrkve
  • 750 ml vody (vývaru)
  • 1 stroužek česneku
  • špetka kurkumy dle chuti
  • sůl, pepř


Kokosové chipsy

  • 50 g kokosových chipsů
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička javorového sirupu
  • 1 lžička uzené papriky


Rebarboru s mrkví jsem omyla, očistila a nakrájela na malé kousky. Na lžičce kokosového oleje jsem restovala nakrájenou cibuli dozlatova. Následně jsem přidala rebarboru s mrkví, krátce promíchala, zalila vodou a přivedla k varu, stáhla teplotu a nechala mírně probublávat až do změknutí zeleniny. 

Mezitím jsem si připravila kokosové chipsy. Troubu jsem si předehřála na 160 stupňů. Chipsy jsem smíchala se sójovou omáčkou, javorovým sirupem, uzenou paprikou a opatrně pekla zhruba 10 minut. 

Na závěr jsem polévku dochutila česnekem, kurkumou, solí, pepřem, provařila a odstavila z plotny. Polévku jsem rozmixovala v hladký krém, rozdělila na porce a podávala ozdobenou kokosovými chipsy a pažitkou






English version


Carrot-rhubarb soup with coconut chips

(about 2 portions)

Soup
  • 1 teaspoon coconut oil
  • 1 little onion
  • 2 rhubarb stalks
  • 4 big carrots
  • 750 ml water or stock
  • 1 garlic clove
  • pinch turmeric
  • salt, pepper


Coconut flakes
  • 50 g coconut flakes
  • 1 tablespoon soya sauce
  • 1 teaspoon maple syrup
  • 1 teaspoon smoked pepper



I washed and chopped carrots and rhubarb into little cubes. I sauted chopped onion in coconut oil until golden, added carrots, rhubarb, mixed for a while and stirred in water. I brought to the boil and cooked for about 15 minutes until smooth. 

Meanwhile I prepared coconut flakes. I preheated oven to 160 C. I drizzled it with soya sauce, maple syrup, smoked pepper and mixed well. I baked it for about 10 minutes until slightly golden. 

Then I seasoned soup with salt, pepper, turmeric, garlic. Finally I blended the soup until smooth and tasted and seasoned with additional salt if needed. I served it with coconut chips and chives. 







3 komentářů:

  1. Jojo, tahle posypka je moc dobrá :) Je to taková ještě falešnější verze coconut bacon, kde používat tekutý kouř a jiný blbiny...

    OdpovědětVymazat
  2. Vypada to vynikajicne.Je co na to bude pocasi, pujdu to vyzkouset. Kombinace co varis - perfektni.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)