Někdy to prostě nevyjde. Píšete o zmrzlině, když venku řádí deště, jindy zas píšete o horké polévce po otřesné noci, kdy kvůli vedru nemůžete ani spát... a připadnete si tak trochu mimo mísu. Nevadí, hlavní je, že tahle polévka byla moc dobrá. Vznikla v touze využít rebarboru jinak než obligátně do kramblu či koláče. Ale abych byla upřímná, nejlepší je na ní ta posypka. Ty kokosové chipsy chutnají prostě božsky, dokážu si je s klidným svědomím představit jako slané zobání k filmu, jako vylepšení zeleninového salátu, pohotovostní svačinu do kabelky...
Mrkvovo-rebarborový krém s kokosovými chipsy
(cca 2 porce)
Polévka
- 1 lžička kokosového oleje
- 1 menší cibule
- 2 stonky rebarbory
- 4 velké mrkve
- 750 ml vody (vývaru)
- 1 stroužek česneku
- špetka kurkumy dle chuti
- sůl, pepř
Kokosové chipsy
- 50 g kokosových chipsů
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička javorového sirupu
- 1 lžička uzené papriky
Rebarboru s mrkví jsem omyla, očistila a nakrájela na malé kousky. Na lžičce kokosového oleje jsem restovala nakrájenou cibuli dozlatova. Následně jsem přidala rebarboru s mrkví, krátce promíchala, zalila vodou a přivedla k varu, stáhla teplotu a nechala mírně probublávat až do změknutí zeleniny.
Mezitím jsem si připravila kokosové chipsy. Troubu jsem si předehřála na 160 stupňů. Chipsy jsem smíchala se sójovou omáčkou, javorovým sirupem, uzenou paprikou a opatrně pekla zhruba 10 minut.
Na závěr jsem polévku dochutila česnekem, kurkumou, solí, pepřem, provařila a odstavila z plotny. Polévku jsem rozmixovala v hladký krém, rozdělila na porce a podávala ozdobenou kokosovými chipsy a pažitkou
English version
Carrot-rhubarb soup with coconut chips
(about 2 portions)
- 1 teaspoon coconut oil
- 1 little onion
- 2 rhubarb stalks
- 4 big carrots
- 750 ml water or stock
- 1 garlic clove
- pinch turmeric
- salt, pepper
Coconut flakes
- 50 g coconut flakes
- 1 tablespoon soya sauce
- 1 teaspoon maple syrup
- 1 teaspoon smoked pepper
I washed and chopped carrots and rhubarb into little cubes. I sauted chopped onion in coconut oil until golden, added carrots, rhubarb, mixed for a while and stirred in water. I brought to the boil and cooked for about 15 minutes until smooth.
Meanwhile I prepared coconut flakes. I preheated oven to 160 C. I drizzled it with soya sauce, maple syrup, smoked pepper and mixed well. I baked it for about 10 minutes until slightly golden.
Then I seasoned soup with salt, pepper, turmeric, garlic. Finally I blended the soup until smooth and tasted and seasoned with additional salt if needed. I served it with coconut chips and chives.
Jojo, tahle posypka je moc dobrá :) Je to taková ještě falešnější verze coconut bacon, kde používat tekutý kouř a jiný blbiny...
OdpovědětVymazatjj, znám, ale nikde jsem nepotkala. nemáš tip?
VymazatVypada to vynikajicne.Je co na to bude pocasi, pujdu to vyzkouset. Kombinace co varis - perfektni.
OdpovědětVymazat